Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Kyril Sazonov: Kako naj EU Ukrajini vsili reforme

ponedeljek, september 28, 2015, 9:43

V zadnjem času sta Evropska unija in Združene države Amerike prišli do spoznanja, da ukrajinska vlada ne bo prostovoljno šla v reforme in v boj proti korupciji. Tega v Ukrajini preprosto ne bodo naredili. In standardna metoda imenovana korenček in palica zahteva v tem primeru določene prilagoditve, ki temeljijo na ukrajinski realnosti.
Vse kaže na to, da se bo treba za »korenček« trdo boriti. Namesto blagih poskusov vplivanja na predsednika ​​Porošenka in njegovo ekipo bo treba uporabiti hujše oblike »palice« – ultimat. Ne želite reform ali “življenja na nov način” – ne boste dobili denarja.
Ampak Ukrajina potrebuje denar. Do škandala je prišlo v Porošenkovem krogu, ko so kategorično zavrnili nov zakon o javni službi. Ni jim všeč nov način dela. Imeli so že prvo branje sprememb in so se spomnili, da je vse to videti – grozno. In tako je govril Petro Porošenko, v petek na zaprti seji državnega sveta glede reforme (kot ironija) o potrebi odprave osnutka zakona o javni službi. Groisman in drugi člani predsednikove ekipe so se, seveda, strinjali s svojim šefom. Javno mnenje pa ni nihče ni nič vprašal. In potem je v EU zmanjkalo potrpljenja.
Delegacija EU v Ukrajini je podala uradno izjavo, v kateri so poudarili, da je predlagani zakon dober, pravičen in da temelji na mednarodnih izkušnjah. In če je treba karkoli popraviti bodo to naredili strokovnjaki EU, ki so pripravljeni pomagati poslancem Verhovne Rade. Prevedeno iz diplomatskega jezika, to pomeni, da če ne bodo upoštevane vse spremembe, bodo v EU “kastrirali omenjeni zakon, ker vse mora biti pod nadzorom.
“In ko so ukrajinske oblasti še vedno nekaj spenevedale, so jim izrecno pojasnili celoten obseg problema. In ta problem naj bi bil rešen. Še ena boleča točka v Ukrajini je nastala pri imenovanju protikorupcijskega tožilca, ki sabotira svoje delo že nekaj mesecev.
Podobno je tudi z ustvarjanjem Urada za boj proti korupciji. Brez vsega tega se vsa vprašanja rešujejo v stari pisarni na čelu z generalnim državnim tožilcem Šokinom. To pomeni, da je še vedno velika palica v rokah nosilcev korupcije. Zdi se, da ukrajinsko vodstvo razume samo takšno obliko dialoga. Zjutraj naj se sprejme reforma in zvečer bodo prejeli denar. Kyril Sazonov
Vir:https://inforesist.org/prinuzhdenie-k-reformam-es-vospityvaet-poroshenko/
порошенко столтенберг

comments powered by Disqus