Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Lina Kushc za BBC Ukrajina – Donjeck brez tovarniških siren

torek, marec 7, 2017, 12:49

Захарченко

Slika napis “Leader DNR” Oleksandr Zakharchenko je pred kratkim dejal, da se bo zgodila “blokada Ukrajine”, tudi če bo vlada deblokirala zapore pro-ukrajinskih aktivistov. Čeprav so podjetja registrirana v Ukrajini, organi samooklicane “DNR” in “LNR” so zdaj uvedli v ukrajinskih podjetjih “zunanje upravljanje”. To velja za vsa podjetja, ki se nahajajo na ozemlju ti. “republik”. Tako odločitev zagovorniki opravičujejo z blokado pretoka blaga na ukrajinski strani. Kako je bila videti “nacionalizacija” in kako so se odzvali lokalnimi prebivalci?

Ali gre za vnaprej pripravljen scenarij?

Seznam ukrajinskih organizacij, ki so pod nadzorom oblasti “DNR” je sestavljen iz 43 podjetij. “Nacionalizacija” se nanaša predvsem na sredstva Rinata Ahmetova, na rudnik “Komsomolec Donbas”, Zuevskaya TES, Železarna – Yenakiyevo, Harcyzska tovarna cevi, Komsomolska rudna bogoastva in drugi, vključno z nogometnim klubom “Šahtar” in stadionom “Donbasa – Arena”.

ЄМЗ

Copyright Getty Images – napis Železarna Yenakiyevo – eno izmed “nacionaliziranih” podjetij

“Nacionalizacija” se izvaja samo z besedami. Oni so jo že prej napovedali. Podjetja pa delujejo enako kot prej, je izjavil predsednik Neodvisnega sindikata rudarjev Donbasa Mykola Volinko. “Ti. organi,” DNR so direktorjem omenjenih podjetij dali ultimat, da morajo izplačati plače ljudem, ki delajo, da v Ukrajini ne bi imeli pripomb.” “Mogoče bodo vse to razvlekli do konca ogrevalne sezone. In potem v tovarnah ne bomo slišali siren, saj je bilo vedno tako. Zato so sirene v tovarnah začeli ustavljati”, dodaja sogovornik.

Сепаратисти
Copyright Getty Images – Oboroženi stražarji na enem od obratov

V rudnikih, ki so del DTEK-a, rudarji se še naprej spuščajo v rudarske obrate za vzdrževanje.
“Da, z orožjem se ne da nič urediti. Zakaj nihče ne reče, da bi se moralo podjetja zapreti in ljudi odpustili. Zakaj ni odgovora na vprašanja, ali bomo delali naprej ali ne bomo več delali. Premogovniki ne morejo delovati brez plačila za to delo. Potrebna so velikanska vlaganja za življenjsko podporo”, je dejal anonimni rudar. V SKM Rinata Ahmetova, v odgovor na izjave o “nacionalizaciji” poudarjajo, da so v skupini “vedno delal in še vedno bodo delali izključno v skladu z ukrajinsko zakonodajo … in noben pritisk nas ne bo prisilil, da spremenimo zakonodajo v povezavi z našimi sredstvi.”

 Čakalne vrste za sladkor in mobilne pakete

Za večino prebivalcev tega območja, ki ga imajo separatisti pod svojim nadzorom “nacionalizacija” podjetij ni nič novega.

Донбас Арена

Copyright Ukrinform – Razdelitev humanitarne pomoči služb Rinata Ahmetova zdaj več ne deluje

“Moj domači telefon zvoni, ampak lahko kličem samo na kratke razdalje. Nimamo komunikacije med mesti, iz mobilnih telefonov ne moremo poklicati domov preko interneta”, je povedala za BBC Ukrajina prebivalka Makejevke – Natalija. Prejšnji teden so se pojavile govorice o popolni zaustavitvi ukrajinskih mobilnih komunikacij v tako imenovani “DNR.”

Vendar pa se vse cene zvišale in povečala so se povpraševanja za starter pakete ti. “republikanskega” mobilnega operaterja “Phoenix”, ki je še vedno v lasti zdaj “nacionaliziranih” ukrajinskih operaterjev.

“Avtonomija” ne bo delovala

сепаратист

Copyright Getty Images Image caption

Energetski sistem v “DNR” in “LNR” v sedanji obliki brez sodelovanja podjetij iz Ukrajine, ne morejo delovati, opozarjajo strokovnjaki. Skupna zahteva za vsa imenovana podjetja ki imajo “zunanji nadzor”, naj bi se registrirala v “DNR” in plačala davke ti. “republiki”. Koliko od tega bo izgubil ukrajinski proračun? V izjavi SKM glede standardnih stroškov, ki so bili objavljeni prejšnji teden, do dejali, da so “od začetka konflikta v Donbasu SCM plačali v državni proračun več kot 100 milijard UAH davkov, od katerih 10% zagotavljajo podjetja, ki delujejo v nenadzorovanih območjih”. Poskusi, da bi prisilili velika podjetja, da plačujejo davke v zakladnice “DNR” so se pojavljali že prej. Ne ve se točno, kakšne pogoji so lahko izpolnjevali lastniki podjetij, da so delovali z ukrajinsko registracijo. Lahko samo domnevamo, da se je vlada ti. “republika” morda bala socialnih nemirov. Zaradi popolne odpovedi gospodarskih vezi z nenadzorovanim ozemljem je pet od 14 ukrajinskih regij ostalo brez dobave premoga: Dnjeper, Krivoy Rog, Zmeevskaya, Tripiljska in Slavjanska okolica.

шахтарі
Copyright Getty Images Številni prebivalci območij, ki jih nadzorujejo separatisti lahko zdaj izgubili službo, pravijo strokovnjaki.

Gospodarstvo “republik” ne more obstajati neodvisno in samostojno zagotoviti potrebe, pravi strokovnjak na področju energetike, nekdanji vodja DTEK Victor Bychyk.

ДНР

Copyright Getty Images Vprašljivo je ali imajo v “DNR” in “LNR” dovolj usposobljenih delavcev v energetiki

“Ne omenjajmo posojila, ker vemo, da normalno podjetje brez kreditov živeti ne more. Računovodstvo, izplačilo plač, prenos sredstev iz enega podjetja v drugega … Kje so zakoni, na katerih energetski trgi delujejo? Kdo bo zadolžen za zbiranje denarja od kupcev in kako se ta sredstva bodo razdelila med proizvajalce? “, se sprašuje Viktor Bychyk. “Pri tem ostaja vprašanje lastništva DTEK, SKM. Družbe, ki so v svetu znane in vprašanje je kdo bo zakonito užival svojo lastnino … Ne dvomim v to, da si bo vse to Rusija prisvojila”, je dejal Victor Bychyk.

Vir:http://www.bbc.com/ukrainian/features-39178855?ocid=socialflow_facebook

comments powered by Disqus