Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Lviv – 20 nenavadnih SPOMENIKov

četrtek, april 14, 2016, 20:31

Lviv ima veliko originalnih, čeprav včasih nenavadnih spomenikov. Nekatere izmed njih, je na prvi pogled težko povezati z mestom. Na primer, spomenik nahrbtniku ali palmi. Tukaj je izbor nenavadnih spomenikov, ki jih je mogoče videti in občudovati v našem Lvivu.

Mercalova palma

V bližini glavne železniške postaje “raste” kopijo slavne palmo, ki je bila leta 1895 kovana iz jeklene tirnice Oleksija Mercalova. Omenjeno delo je prejelo nagrado Grand Prix International na industrijsko razstavi, leta 1900 v Parizu. Izvirnik se hrani v muzejskem institutu v Sankt Peterburgu, medtem ko je v svetu in v Ukrajini še nekaj kopij. V Lvivu se nahaja 3-metersko drevo, ki so ga postavili leta 2003. Ogled palme je možen , če pridemo s strani  železniške postaje in zavijemo desno. Naslov: Plošča Dvirceva,

1. Spomenik nahrbtniku

Metalni nahrbtnik se je pojavil na dvorišču fakultete za geografijo – oddelek Lvivske univerze, leta 2012. To je edini spomenik nahrbtnika na svetu. Ideja zanj je dal diplomant fakultete Igor Dykiy. Naslov: ulica Dorošenka, 41.

Spomenik pijancu

Leta 2006 se je pri restavraciji “Praga” pojavil  pijanec iz bakra. Skulptura upodablja drobnega meščana iz 20-let prejšnjega stoletja, ki združuje obrise pijanca iz Prage in Lviva. Avtorja spomenika sta posebej odpotovala v Prago, da občutita duh mesta. Naslov: Ulica Hnatiuk, 8.

Spomeniki Švejku

Dober vojak Josef Švejk ima v Lvivu dva spomenika. Eden izmed najbolj znanih in spoštovanih s strani turistov je v bližini “dunajske kavarne«, ki je nastal v letu 2002 (kipar – Sergej Oleško).
In še eden Švejk je parkiral svoje kolo v bližini mestne hiše na Plošči Rinok. Tega Švejka so kovali  Lvivski kovači in je bil posvečen članom kluba kolesarjev oz. prijateljev narave in “gibanja” na Mednarodnem turističnem festivalu “Svejk – fest- Galicija 2007″. Naslov: Prospekt Svobodi, 12 Plošča Rinok 1.

Spomenik loku

Spomenik loku so naredili v čast 50. Mednarodnega turnirja v lokostrelstvu “Zlata jesen – 2013″. Skulptura loka je narejena iz kovine in so jo oblikovali kovači. Skulptura je visoka – 2,5 m, teža – 200 kg. Spomenik je bil postavljen simetrično s skulpturo Švejka. Avtor je kipar Miroslav Didišin. Naslov: Plošča Rinok, 1.

Klop zaljubljenih

Na severni strani Plošče Rinok so v letu 2008, ko je bil Vse-ukrajinski festival kovačev “Železni lev”, so naredili Klop zaljubljenih. Dejstvo, da se mestne oblasti odločile, da ga namestijo v bližini stranišč, ni nič preprečilo, da omenjena Klop zaljubljenih postane ena izmed najbolj romantičnih krajev v mestu. Sčasoma so zaljubljeni začeli z obešanjem ključavnic – da jih ljubljena oseba nikoli ne zapusti. Naslov: Plošča Rinok, 1., v bližini vodnjak Adonis.

Spomenik zeliščarki

Lekarna “Pod črnim orlom” je najstarejša še obstoječa lekarna v Lvivu, ki se je preoblikovala v edini muzej Ukrajine, kjer si lahko ogledate starodavno farmacevtsko opremo in priprave srednjeveških farmacevtov. Leta 1985, na 250. obletnico farmacije, je spomenik zasnoval kipar Roman Petruk. Spomenik je posvečen ali zdravilki ali zeliščarki, ki prikazuje žensko s kupom zelišč v levi roki. V njeni desni roki je kača. Z njo se zeliščarka pogovarja. Naslov Stavropihijska 1.

Spomenik Centavru

Miniaturni Centavr-pijanec. Avtor je Bogdan Romancja, okrašuje steno cafe “Centavr” na  Plošči Rinok 34.

Pivski popek Ukrajine

Na dvorišču, pri restavraciji “KraljevA pivovarna” je lani nastal “Pivski popek Ukrajine« Kiparska umetnina nima soglasne odobritve meščanov Lviva,  ampak to ni ustavilo, da bi “popek” pritegnili turiste.Naslov: Plošča Rinok, 18.

Spomenik ljubitelju vina.

Groteskni spomenik blizu ljubitelju vina se nahaja v bližini Plošče Rinok in bo še dolgo časa priljubljen med turisti. Naslov: Ulica Drukarska, 6a.

Spomenik menihu pivovarju

Alkoholna tematika se nadaljuje z Menihom pivovarjem, ki se je pojavil na Prospektu Svobode v letu 2011. Njen avtor je kipar Vladimir Cisaryk iz Lviva.
Kiparsko delo prikazuje meniha, ki ima na svojih ramenih sodček na katerem je vgrajena ura. Naslov: Prospekt Svobode, 18.

Spomenik nasmehu

Morda najbolj znan Lvivski mini spomenik je spomenik nasmehu in je edini na svetu. Nasmejana riba s človeškimi rokami, namesto plavuti je izumil karikaturist Oleg Dergačov. Obljubljajo, da bodo spomenik spremenili vsakih sedem let. Naslov: Armenska ulica, 35.

Lestev v nebo

Po ogledu spomenika nasmehu, dvignite glavo in boste na strehi kulturnega in umetniškega središča “Dziga” videli lestev, ki se  dviga v nebo. Avtor izvirne ideje je umetnik, arhitekt Junia Kovalj. Naslov: Armenska ulica, 35.

Spomenik izumiteljem petrolejke

Armenska ulica je bogata z nenavadnimi spomeniki. Blizu je tudi kavarna s “petrolejko”, kjer goste pozdravljata izumitelja petrolejke – Jan Zeh in Ihnasiy Lukasevič. Zeh sedi za mizo v bližini vhoda v objekt in Lukasevič pogleduje skozi okno v tretjem nadstropju. Avtor spomenika (2008) – Vladimir Cisaryk. Naslov: Armenska ulica, 20.

Spomenik Leopold von Sacher-Masochu

Vladimir Cisaryk je ustvaril še drugi spomenik – v mestu rojenemu pisatelju Leopoldu von Sacher-Masochu. Bronasti Masoch meri v višino 170 cm, še posebej ga imajo rade turistke. To je  zaradi presenečenja, ki ga skriva (v hlačah). Na prsnem košu kipa je nameščeno povečevalno steklo, skozi katerega si lahko ogledate erotične slike. In skozi levi žep lahko sežete v hlače znanega pisatelja. Spomenik je bil blizu “Mazoh Café”. Naslov: Ulica Srbska, 7.

Spomenik dimnikarju

Spet Vladimir Cisaryk – in še ena izmed njegovih stvaritev, ki so ga postavili v letu 2010. Gre za najvišji spomenik v Lvivu. Spomenik  dimnikarju, ki ohranja legende. Konec koncev, on sedi na strehi restavracije “Dom legend”. V dimnikarjev klobuk lahko vržete kovanec za srečo. Kovanec pada skozi luknjo po žlebu in konča pot v skrinjici. Naslov: Ulica Starojevrejska 48.

Spomenik Picassu

Delo Vladimirja Cisaryk – spomenik umetniku Pablu Picassu, ki so ga odkrili leta 2009 v počastitev 12. obletnice kluba z istim imenom. Umetnikova upodobitev z golimi prsi, bos je in v kratkih hlačah. Picasso kadi cigareto, konica, je rdeče barve kot plamen. V klubu pravijo, da se je Picasso fotografiral na takšen način na veliko fotografij. Naslov: Zelena ulica, 88.

Spomenik žabi

V Lvivu je spomenik majhni žabici – “nedolžni žrtvi hvaležnih študentov medicinski znanosti”. Nahaja se v drugem nadstropju Medicinske fakultete №2 – Lviv National Medical University – nasproti glavne stavbe. Naslov: Ulica Pekarska

Spomenik nimfi Meljuzini

Mitološke pravljica o Meljuzini, duh sveže vode iz svetih izvirov v Lvivu. Avtor je  kipar Oleg Davidenko. Naslov: Plošča Rinok, 35.

comments powered by Disqus