Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

M. Sakašviliju zavrnili zahtevek za status begunca

četrtek, januar 4, 2018, 10:12

Okrožno upravno sodišče v Kyivu je vodji “Gibanja novih sil” Mihailu Sakašviliju v celoti zavrnilo zahtevek za priznanje statusa begunca. Sodnica Tatyana Skočok je to odločitev objavila 3. januarja po sodni obravnavi. Po njenih besedah je mogoče na to odločbo vložiti pritožbo v skladu z zakonom. Pred tem je M. Sakašvili zaprosil sodišče naj ugotovi nezakonito in protipravno ukrepanje Okrožnega upravnega sodišča v Kyivu. Zahteval je, da se upošteva pritožba o zavrnitvi in da se poskrbi za reševanje njegovega vprašanja. Zahteva priznanje statusa begunca ali osebe, ki potrebujejo dodatno zaščito.

Ruslan Černolutsky, odvetnik vodje “Gibanja novih sil”, je dejal, da ima njegova stranka mesec dni, da se pritoži na to odločitev. “Ugotavljam, da ne bo nobene izročitve M. Sakašvilija, saj imamo še 30 dni časa, da se pritožimo na takšno odločitev in mi takšno možnost bomo uporabili. Dokler sojenje traja, do izročitve Mihaila Sakašvili v Gruzijo ne more priti, ker je to nezakonito”, je dejal branilec.

Opozoril je še, da je Gruzija že poslala v Ukrajino tretjo zahtevo za izročitev M. Sakašvilija s pojasnilom, da se preveri ali bo Ukrajina omenjenemu dodelila poseben status, ki bo preprečil njegovo izročitev v Gruzijo.

Kot vemo, 27. decembra so na Upravnem sodišču v Kyivu prejeli zahtevek M. Sakašvilija za odobritev statusa begunca.

Prej pa so poročali, da je 30. novembra država migracijska služba Ukrajine. za nekdanjega predsednika Gruzije Mihaila Sakašvilija, podaljšala trajanje zakonitega bivanja v Ukrajini za še 3 mesece.

Vemo tudi to, da je julija 2017, predsednik Petro Poroshenko tretjemu predsedniku Gruzije odvzel ukrajinsko državljanstvo. Razlog je bil, da je leta 2015 M. Sakašvili domnevno navedel napačne podatke v vlogi za državljanstvo in ni navedel informacij o svoji obsodbi. Politik sam pa je zanikal, da je sploh kdaj odgovarjal na takšen vprašalnik. M. Sakašvili je zaradi tega izgubil tudi državljanstvo Gruzije in njegova državo zdaj zahteva njegovo izročitev.

Odvetniki M. Sakašvilija zdaj pripravljajo peticijo Ministrstvu za pravosodje Ukrajine in skušajo zagotoviti argumente, zakaj omenjenega ni mogoče izročiti njegovi domovini.
Politik sam je prepričan, da generalni tožilec Jurij Lutsenko pripravlja dokumente za njegovo izročitev.                     Ukrajinska pravda

Vir: http://www.pravda.com.ua/news/2018/01/3/7167432/

comments powered by Disqus