Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Maria Boyko: Rusija bo izginila takrat, ko bomo Ukrajinci povrnili zgodovino Kyivske Rusi

sreda, maj 31, 2017, 13:06

Analitiki in zgodovinarji čedalje bolj stopnjujejo razpravo o potrebi, da se vrne Ukrajini zgodovinska zapuščina Kyivske Rusi. Lani je bila na spletu sprožena e-peticija predsedniku Ukrajine, da se v Parlamentu vključi zahteva za vrnitev Ukrajini imena Kyivska Rus.

Ta družbeno-politični diskurz ima dober razlog. Za takšen poseg so se odločili po izsledkih raziskovanja zgodovinarja Jaroslava Dashkevicaha, ki zatrjuje, da je prilaščanje ukrajinske zgodovine s strani Moskovije povzročilo hud udarec ukrajinskemu etnosu: ” Pri ustanovitvi ukrajinske države bi morali Ukrajinci ponovno preučiti in pojasniti svojo zgodovino. To se mora nujno narediti že na podlagi resnice in zanesljivih dejstev ter na podlagi zgodovinskih dogodkov. Življenje skozi stoletja pod vladavino zavojevalcev je bilo Ukrajincem dejansko odvzet vpliv na oblikovanje narodne zavesti in razvoj lastne zgodovine. Rezultat tega je, da so zgodovino Ukrajine pisali (rosijski – op. prev.) zavojevalci. Še posebej je razvidno v pretenzijah nekdanje Moskovije oz. Rusije, do zgodovinske zapuščine Kyivske Rusi”.

Kako in koliko je zelo pomembno za nas, da si povrnemo našo zgodovinsko dediščino?Kakšne bodo posledice za Ukrajino in kaj se bo zgodilo z našim prvotnim sovražnikom – Rusijo? O vsem tem smo se za, “«Вголос»” pogovarjali z doktorji zgodovinskih znanosti, raziskovalci zgodovine v srednjem veku na Inštitutu Ukrajino-znavstva poimenovanem po Ivanu Krypyakevychu NAZ Ukrajine Leontiem Voytovychem, političnim ekspertom Oleksiyem Arestovycom in politologom Eugenenom Magdo.

Kako upravičena je izjava, da zgodovinska zapuščina Kyivske Rusi pripada izključno Ukrajini?

Leontiy Voytovych: Pri Hrushevskemu najdemo zelo jasen odgovor: ukrajinski narod se je pojavil že v IV. stoletju in Kyivska Rus’ je bila nedvomno ukrajinska država. Če pa pogledamo na ozemlje sedanje Rusije, ona je bila takrat poseljena s finskimi narodi. Ko so bili ti narodi premagani so bili neusmiljeno asimilirani. Glavno poslanstvo teh je bilo, da so postali sužnji.

Kyivska Rus pa je trajala do leta 1240, ko so jih osvojili Mongolo-Tatari in (Kyivska – op. prev.) Rus’ je bila dejansko imperij na katerega nihče napadel, v začetku so bili samo medsebojni boji knezov, ki so se spuščali v lokalne vojne. Cesarstvo Rusi je bilo podobno Svetemu rimskemu imperiju. To je bil konglomerat z 11-imi ozemlji, na čelu katerih je bil glavni Kyivski knez, za katerega prestol so se borili Rjurikeviči, Olegovichy, Monomakhy, ki so imeli svoje lastne cilje.

Rosijski narod pa je bil oblikovan z asimilacijo raznih finskih plemen. Iz Baltov pa se je oblikovala Belorusija. Na žalost, vsega tega se danes premalo zavedajo v Ukrajini. Na primer, zgodovinarji, kot so Peter Talochka še vedno verjamejo, da je Rusija “zibelka treh bratskih narodov.” V resnici so takšno različico izumili v ZSSR.

Sodobni ruski zgodovinarji pa so se zdaj vrnili tistemu, kar so prej zagovarjali za časa carske Rusije. Pravijo, da so najprej bili vsi Rusi, ​​nato pa so se pod vplivom Avstrije in Poljske pojavili Ukrajinci in Belorusi. Vendar pa je, resnici na ljubo, več kot očitno, da Kyivska Rus spada – predvsem v zgodovino Ukrajine. Seveda, Rusi in Belorusi v tej zgodbi imajo deloma prav, ker je bil delček njihovega ozemlja v sestavi Kyivske Rusi.

Oleksiy Arestovych: Potem pa je skrajni čas, da Ukrajina uradno izjavi, da je naslednica Kyivske Rusi. Ko enkrat dosežemo monopol na zapuščino Kyivske Rusi tako za nas, kot za Rosijane se spremeni vse, vključno z odnosi Ukrajina in Rusije in odnosi z razvitimi zahodnimi državami. Slednji se že zelo dobro zavedajo, da je bila Kyivska Rus’ velika evropska sila.

Kako se je lahko zgodilo, da si je Rusija prilastila našo zgodovino?

Leontiy Voytovych: Za časa Petra I. se je zgodilo da, se je namesto Moskovije pojavil novi izraz – Rusija. Takratni zgodovinarji in uradna doktrina so začeli navajati, da so oni nasledniki Kyivske Rusi. Njihov načrt je bil, da se center Kyiv preseli najprej v Vladimir- na –Klyazmi nato pa z Vladimirja – v Moskvo in iz ​​Moskve v – Sankt Peterburg.

Vse to pa so Moskoviti obrazložili z zmago nad Kyivom s strani Dnipropetrovskih knezov iz leta 1169. Vojake, ki so zasedli Kyivsko Rus pa je poslal Andrij Bogolyubsky. To je bilo narejeno kot politično dejanje, da so se kasneje lahko Rosijani sklicevali na to, kako so zasedli Kyiv. Vendar po se tem dogodku, nekaj čas ni nič spremenilo, Kyiv je bil glavno mesto Kyivske Rusi vse do leta 1240.

Danes se še zmeraj govori, da je Rusija naslednica Kyivske Rusi, kar pomeni, da gre preprosto za amatersko dejanje, kar naj bi opravičevalo in povzročilo, da zdaj Putin zahteva obnovitev vpliva v Vzhodni Evropi.

Vsa dejstva pa kažejo, da ti. “russki mir« s Kyivsko Rusjo nima nobene zveze. Moskovski ideologi, ki iščejo podporo v Ukrajini, še vedno izjavljajo: “Mi vsi izhajamo iz Kyivske Rusi! Lahko bi, potemtakem, naredili Kyiv glavnim mestom, mi se tem strinjamo.” To pa pravzaprav pomeni, da si Rusija preprosto želi zasesti Ukrajino in na ta način vplivati zlasti tisto ti. vzhodno ukrajinsko inteligenco. V resnici pa je nekdanja Rusija nastala pod vplivom Mongolov, kar dokazuje, da je bilo več kot 30% ruskega plemstva – tatarskega izvora, in Rosijani temu celo nič ne nasprotujejo.

In kako priti ven iz te situacije? Katere so glavne ovire?

Leontiy Voytovych: Danes je zelo težko dokazati, da je v bistvu Ukrajina – Rus’. Zelo veliko se lahko razišče in poišče v tujih knjižnicah. Tam imajo veliko število naših rokopisov, preprosto treba iti tja. Imamo ljudi za to, vendar nimamo sredstev.

Če nam bo vse to uspelo dokazati, kakšne bodo posledice za Rusijo?

Oleksiy Arestovych: Ko bomo Rusiji vzeli zgodovino Kyivske Rusi, Rosijani se bodo vrnil tja, kjer so bili na začetku – preprosto bodo izgubili svoj cesarski naslov. Tako se bo začel razpad, ne samo v Rusiji sami, ampak tudi v vseh državah, ki so bili z Rusijo na kakršenkoli način povezani. Ukrajina bo postala močna država z tisoč letno zgodovino. Vir:

http://vgolos.com.ua/articles/rosiya_znykne_todi_koly_my_monopolizuiemo_istoriyu_kyivskoi_rusi_223333.html

comments powered by Disqus