Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

“Medijska skupnost začenja iskati priložnosti za prilagajanje novinarskih standardov vojnim razmeram”

ponedeljek, januar 8, 2018, 15:16

 

 FOTO MYKOLY TIMCHENKA / Dan

 Vojna na vzhodu v Ukrajini se nadaljuje in to je velik izziv za našo družbo. Ob nekaj pozitivnih korakov v 2017 se bomo spomnili zlasti “vizumov”, delnega izboljšanja socialnega in gospodarskega življenja, uspeha v športnih in kulturnih prizoriščih; ampak, protiteroristično delovanje in kršenje človekovih pravic na zasedenem Krim so bili v preteklem letu, “markerji” občutka o tem, kam je usmerjena prihodnost države in kako bodo delovale politične in intelektualne elite.

 Tradicionalno, že več kot 10 let, “Dan” zagotavlja našim bralcem povzetke dogajanja v minulem letu in kaj nas čaka v naslednjem. Tako so strokovnjaki “Dan-a” še enkrat naredili prerez časa, ki je brez dvoma, del zgodovinskega obdobja, v katerem so Ukrajinci testirali ne le svojo moč, ampak tudi možnost, da upravičijo potni list sedanjega stanja v državi. Torej, na koncu leta so naši avtorji, redni bralci, partnerji in strokovnjaki odgovorili na tri vprašanja, in s tem oblikovali “mozaik” države za leto 2017. Prepričani smo, da vas bo to zanimalo in da se boste z nami strinjali.

1. Zaradi česa je minilo leto postalo za vas nekaj posebnega?

2. Kdo je po vašem mnenju junak in kdo anti-junak leta 2017?

3. V letu 2017 je naše uredništvo praznovalo 15. obletnico knjižnice Dan-a. Katero knjigo iz naše knjižnice želite pohvaliti in jo priporočiti drugim?

 Natalia ISCHENKO, novinarka, medijski strokovnjak, nagrada James Mace-2017:

 1. Pomemben mejnik zame je bila podelitev nagrade James Mace. Navdihnila me je in mi dala moč in vzpodbudo za nadaljnje delo.

V družbeno-političnem življenju želim opozoriti na spremembo prevladujočega diskurza v medijskem okolju. Namesto spodbujanja in sodelovanja s scenariji in ideologi iz Kremlja, kot v prejšnjih letih, je novinarska skupnost začela iskati priložnosti razprav o prilagoditvi demokratičnih načel svobode izražanja in novinarskih standardov v pogojih vojne s kombinacijo zaščite ukrajinskega informacijskega prostora v objemu ruske hibridne agresije. To je zame zelo pomembna sprememba, ki daje upanje za našo zmago.

 2. Heroji leta so vsi vojaki, ki nas branijo od ruskega agresorja in njegovih marionet v vzhodni Ukrajini. Ves čas se moramo spominjati podvigov tistih, ki se borijo za nas in našo državo Ukrajino.

 Anti-heroj je seveda Mikheil Saakashvili. Predsednik stare in velike države Gruzije, vodja reforme in obnove v svoji domovini, avtor “gruzijskega čudeža” v Ukrajini se je spremenil v bledo in parodijo samega sebe. To je žalostno in presenetljivo, da ga nekdo vidi in doživlja (!) kot preroka, ki igra vlogo odrešitelja v tuji državi.

 3. Vse knjige, ki jih je objavil »Dan« so pomembne. Vendar menim, da bi po branju avtorskega dela “Kotel” lahko razumeli, kaj se je zgodilo in kaj se je dogajalo v Ukrajini prej in kaj se dogaja zdaj. To je še posebej pomembno za tiste ljudi, ki v letih 1990 in 2000 niso bili v politiki ali v novinarstvu. Če ne poznate preteklosti, ne boste mogli razumeti sedanjosti in napovedati prihodnosti.

Vir:https://day.kyiv.ua/uk/article/novorichna-anketa-dnya-onovlyuyetsya/media-spilnota-pochynaye-shukaty-mozhlyvosti-adaptaciyi

comments powered by Disqus