Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Mednarodno sodišče v Haagu – Predstavniki Ukrajine proti Rusiji

ponedeljek, junij 10, 2019, 20:58

Predstavniki Ukrajine na zaslišanju na Stalnem sodišču arbitražnega sodišča v Haagu jutri nameravajo predstaviti vse ugovore RF glede izjave, da mednarodno sodišče ni pristojno za postopek – Ukrajina proti Rusiji.

To je, med odmorom na sodišču, povedala Olena Zerkal, ki je namestnica ministra za zunanje zadeve in predstavnica Ukrajine v sporu: Ukrajina proti Rusiji, poroča dopisnik Ukrinforma v Haagu.
“Mi bomo, kot vedno, odmevno premagali Rusijo”, – je poudaril Zerkalova.

Hkrati je poročevalcem pojasnila, da so ruski predstavniki na sodišču trdili, da je Krim leta 2014 spremenil teritorialno pripadnost.
“Rusija je že predložila svoje pripombe o tem, za kar oni menijo, da je Krim spremenil juriskikcijo, po referendumu, leta 2014. Bilo je poslano že več ugovorov na trditev RF, da je vsa dejavnost v Črnem morju in Azovskem morju vojaška dejavnost in zato ni predmet te konvencije«, je dejala Olena Zerkal.

Представники України у Гаазі завтра збираються гучно розгромити Росію — Зеркаль
Povedala je tudi, da je Rusija zatrjuje, da omenjeno sodišče ni pristojno, in da gre za pravico, da se omenjena zadeva obravnava, kot kršitev s strani Ukrajine proti Ruski federaciji.

»Danes spet slišimo, da v tem primeru gre za položaj Rusije in ne gre za morje, ampak za Krim, kar ne ustreza resničnosti. Ker pravimo, da gre za uporabo same pomorske konvencije. Mi nimamo nobenih vprašanj o juristdikciji Krima, saj je Krim del Ukrajine, zato tega vprašanja ne postavljamo pred sodišče. Podobno ne postavljamo vprašanja pred sodiščem glede statusa Azovskega morja ali Kerčenske ožine, saj nam je to tudi jasno, «je dejal Zerkul in dodal, da ni razloga za domnevo, da je Krim spremenil svojo jurisdikcijo in ne pripada več Ukrajini.

»Za nas je povsem jasno, da je Krim Ukrajina. Naš argument je, da so kršene naše pravice v Črnem morju, Azovskem morju in Kerčki ožini, da Rusija nezakonito črpa naše naravne vire, da so naši ribiči prikrajšani za priložnost, da razvijajo tradicionalno industrijo v Črnem in Azovskem morju, da Rusija krši načela svobode plovbe in da je nezakonito je zgradila most proti Kerču«. je povedala predstavnica Ukrajine.

Zerkal je tudi poročala, da je današnja seja zaprta za novinarje zaradi vztrajanja Rusije: “To je bilo zaradi vztrajanja Ruske federacije, da so bili samo govori agentov javni, karpomenim, da je sodišče delalo v prid Rusije,” je pojasnila Zerkl.

Ukrajina bo svoj položaj predstavila jutri ob 10. uri po lokalnem času.
Kot je poročal Ukrinform, Stalno arbitražno sodišče v Haagu je danes obravnava tožbo zaradi kršitve Rusije Konvencije ZN o pomorskem pravu v Črnem morju, Azovskem morju in Kerčanski ožini. Danes svoje argumente na sodišču predstavlja Rusija. Odprt za javnost je bil le uvodni del izjave ruskega predstavnika na sodišču. Zaslišanje za zaprtimi vrati je zahtevala Ruska federacija.

Danes bo zaslišanje trajalo do 17.30 po lokalnem času. Stalno arbitražno sodišče (PTSTS) je v isti stavbi kot palača Združenih narodov.

Vir: https://www.ukrinform.ua/rubric-polytics/2718381-predstavniki-ukraini-u-gaazi-zavtra-zbirautsa-gucno-rozgromiti-rosiu-zerkal.html?fbclid=IwAR3NMk5ujYBthaSJyRm4FiZ2gZESDR9aiTKQgmOuyC8VVC_pkyM9AcMwkrs

comments powered by Disqus