Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Mihajlo Dubinjanski: Ljudje v vojni

ponedeljek, november 10, 2014, 13:58

Kdaj bo vojne konec? Danes tega nihče ne ve. Tudi, če bi se oboroženi konflikt končal jutri, piše ex machina, vrnitev k miru bi bila dolga in boleča.Vojna je prišla v Ukrajino in pustila svoje korenine v ukrajinski družbi. Vse se je spremenilo – politiki, poslovneži, vojaki, intelektualci, navadni državljani.Vojna je spremenila tiste, ki so si strastno želeli nekaj spremeniti, in spremenila je tudi tiste, ki se sploh niso želeli spreminjati.Vojna je po svoje spremenila na milijone ljudi. In samo čas bo pokazal, kako so te spremembe dejansko delovale.

LJUDJE, KI IMAJO MOČ

Leto 2014 je pokazalo, da resnična moč, ni ne v denarju, ne v resnici, pa tudi ne v newtonih. Resnična moč se pokaže v puškah in granatah, tankih in oklepnih vozilih, v “GRADIH” in natančnih rakatnih sistemih. Mi se moramo navaditi živeti po vzoru upravljanja Majakovskega in Mao Zedonga, ko “se zaključi besedičenje”, in se ustvarja moč s puškami. Ni važno, koliko je kaj odmevalo govorjenje, vedno je odločalo oboroženo nasilje. Vojaki revolucije, zeleni možički, heroji ATO – oni bodo ustvarili sodobno zgodovino Ukrajine. Oni delujejo v februarju, marcu, avgustu, na ulicah Kijeva in na krimskih kontrolnih točk, pod Slovjanskom in letališču v Donecku. Ljudje moči niso spremenili ne samo usode države, ampak tudi svoje lastne usode. Orožje se je izkazalo kot najbolj učinkovito socialno dvigalo za časa ukrajinske neodvisnosti. Pred letom dni nihče ne bi verjel, da bodo nogometaši Ultrasa postali nacionalni junaki, in da bodo skrajneži iz Donecka držali v strahu premožne državljane. Zdaj je postalo vse drugače. In tisti ljudje, ki so začutili moč zaradi vojne, se nikoli ne več ne bodo vrnili na svoje nekdanje pozicije obrobja. Poti nazaj ne bo več – lahko gredo samo naprej. Kako daleč? V ti. DNR LNR jih bo moč pripeljala do logičnega konca. Ljudje z orožjem so postali novi lastniki Donbasa. In zdaj jim je dovoljeno vse. Vse kar si zaželijo. V preostalem delu Ukrajine so razmere še vedno negotove.

LJUDJE NA OBLASTI

Dolgotrajna vojna še naprej po nepotrebnem jezi prebivalce. V nasprotju s sosednjo Rusijo, v Ukrajini oblast ni mogla nikoli zavzeli vrhove, zdaj pa je njena verodostojnost padla še nižje. Fantje v dragih oblekah se borijo za dejanski vpliv, oblast jim drsi iz rok in prehitevajo jih fantje v maskirnih oblekah. Danes ukrajinska politična elita spominja na ustavodajno skupščino, ki se je sestala pod nadzorom mornarja Železnjaka. Bedaki se še niso prilagodili novim razmeram in še zmeraj sledijo nekašni usmeritvi. Ampak se v bistvu ne zavedajo resnosti situacije in ne naredijo tistega, kar je mogoče. Trega je narediti kaj koristnega.
Za ljudi, ki imajo moč, ki tekmujejo z ljudsko oblastjo, je samo en izhod: nenehno in naprej ostati buden. Medtem ko v Ukrajini ne bo šlo z ljudmi, ki imajo orožje, bomo morali ponuditi alternativo – ljudi, ki so sposobni. Namesto ponovitve Maidana je potrebno ponuditi predčasne parlamentarne volitve. Namesto radikalov ponuditi člane operetnih strank. Namesto vojaških udarov – junake ATO na volilnih listah. Namesto llinčanja in usmrtitev – zakon o lustraciji. Namesto revolucionarnih pravic – vsaj nekaj, kar bo dišalo po reformah. “Življenje na nov način” za domačo rabo. To ne pomeni zavračanje korupcije in nepotizma, ampak ponujanje čudes, iznajdljivosti in domišljije. Ali želite živeti – potem se navadite na to, da uporabite iznajdljivost! Splača se tudi malo prilagoditi, da se trenutni politični razred izrine iz scene. In namesto imaginarne “Kijevske hunte” lahko pride na oblast zelo realna hunta iz Donecka ali Luganska.

LJUDJE Z DENARJEM

Do nedavnega je bila Ukrajina znana kot realna obljubljena dežela z zlatim teletom, kjer se je z denarjem dalo vse kupiti. Leta 2014 pa se je izkazalo, da denar povezan z grobostjo in silo, ni mogel ničesar rešiti. Primer za to je najbogatejši in do nedavna ukrajinski kralj iz Donbasa – Rinat Ahmetov. Skupaj z njim so še drugi bogataši v banderovskim Kijevu izgubila vpliv na razmere. Če so lastniki denarja pobegnili iz vojskujočega Donbasa, je tudi denar, zaradi vojne zapustiti Ukrajino. Kot že vemo, tudi denar ne mara vojn. Denar ima rad mir. Naš grešni svet pa še nikoli ni bil tako nepredvidljiv in tresoč. Značilno je, da v takem ozračju preživi le eno vrsta denarja. Denar, ki se ga pridobi hitro in tvegano. Vojna je razrešila dolgoletno ukrajinsko prakso- takojšen dobiček ali naložbe v prihodnost? Zdaj pa se za nič ne prepiramo. V državi, ki je v vojni se denar služi tukaj in zdaj: s trgovino z orožjem, vojaško opremo, tihotapljenjem, finančnim špekulacijam … Morebitne dolgoročne finančne naložbe so preprosto nesmiselne. To je realnost, ki se ne more polepšati z nobenim govorjenjem o liberalnih gospodarskih reformah. Na žalost, denar je veliko lažje zapraviti, kot da ga pridobiti. In tudi če bi se vojna jutri končala, bo poslovna Ukrajina dolgo živela za en dan – danes. Ker jutri morda ne bo.

LJUDJE, KI SANJAJO

Glede napredka skupnosti je prišlo neverjetno veliko izkušenj, razočaranje vznesenosti in kognitivne disonance. Že vrsto let smo sanjali, kako v Ukrajini premagati pasivnost in nedejavnost. Prepričani smo bili, da je prihodnost v naših rokah. Mislili smo, da bomo nekega dne Ukrajinci živeli v državi blaginje. In potem je prišel dolgo pričakovan trenutek. V letu 2014 so se v Ukrajina pojavili neustrašni revolucionarji, plemeniti prostovoljci, heroji na območju ATO. Veliko poguma in junaštva! Veliko domoljubja in požrtvovalnosti! Veliko odlične samoorganizacije, medsebojne pomoči in solidarnosti! Ah, ko smo izgubili Krim, vojaška situacija v Donbasu se razvija za nas neugodno in naše gospodarstvo poka po šivih. Ukrajinska kriza se poglablja, navkljub vsemu. Medtem pa nekatere idilične države, kot sta Brunej ali Katar uspevajo celo brez truda. Ali so oni imeli samo srečo, da se rodili na območju, ki ima nafto. In bodo vedno bolj privlačni kot Ukrajina? Kot brezskrben fant v srečni družini? Ukajina pa se bo od otroštva borila proti revščini in bolezni. Nepošteno? V to smo prepričani. Ampak to je življenje in ni knjiga o pravičnosti. Vojna, leta 2014 je uničila naš najljubše sanje. Kot vse druge sanje, vse je za nas nedosegljivo. Vse je odvisno samo od naših prizadevanj. Žal, nič drugega ne obstaja, in to je vse, kar imamo. Po Euromaidanu smo upali, da bomo začeli z mirno reformo. Ampak to je bilo nemogoče, saj tega ne želi Rusija. Im ukvarjajnje s Kremljem pod sprejemljivimi pogoji ni mogoče. Zato se se moramo boriti.
Sami se soočiti Putinom ne moremo, in smo prisiljeni zanašati se na pomoč Zahoda. Ampak Zahod zaenkrat še ne opravičuje našega upanja in nam ne zagotavlja pričakovane podpore. In tako naprej in tako naprej … Vendar, mi ne bomo prenehali sanjati in se bomo še trudili. Kajne?
Vir: http://www.pravda.com.ua/articles/2014/11/7/7042931/

comments powered by Disqus