Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Ministrstvo za obrambo Republike Poljske: Edini izhod za Nato je gradnja stalnega obrambnega sistema

četrtek, avgust 14, 2014, 20:37

Edini izhod za Nato – je graditev stalnega sistema za obrambo. Takšno mnenje je za »Poljski radio izrazil minister za nacionalno obrambo Tomasz Syemonyak,«. Nadaljujejo se  intenzivne priprave za vrh Nata, ki bo 4-5 septembra v Walesu. Zdaj se pogovarjamo o podrobnostih glede obrambnega sistema. Tomasz Syemonyak pravi, da Poljska vztraja na tem, da bi vojaške zaveznice NATO-a povečale obrambne izdatke. Potem bodo rešena vsa vprašanja razmestitve in gradnje omenjenega sistema.
»Poljska je pripravljena nositi finančno breme za Nato baze, ki so in bodo razmeščene v naši državi«, je dejal vodja oddelka za obrambno. Minister Syemonyak zatrjuje, da so zahodne države spremenile svoj ​​odnos do Rusije. Prelomnica je sestreljeno malezijsko letalo nad Ukrajino. »Vse ocene so se spremenile, in tiste države, ki so verjele v dobronamernost Rusije imajo zdaj na to povsem drugačen pogled. Dejstvo je, da Rusijo omejujejo sankcije, ki lahko vplivajo nanjo  le na dolgi rok. Vsakdo razume pomen tega, kar počnemo«, pojasnjuje Syemonyak. Prav tako je ugotovil, da ruski humanitarni konvoj resnično nič ne pomaga, ampak je to poskus, da se konflikti še poglobijo. Minister je prepričan, da je projekt humanitarnega konvoja del informacijske vojne, ki ga vodi Rusija.
»Izjava o ukrajinskih oblasti glede Rdečega križa, ki ne želij, da prevzamejo odgovornost za dogodek, potrjujejo, da je takšna ideja zelo dvoumna. Oni v bistvu ne željo zagotoviti humanitarno pomoč, ampak si prizadevajo, da bi povečali napetosti«” pravi vodja poljskega ministrstva. Tomas Syemonyak sicer ne verjamem, da je konvoj prevaža orožje, vendar pa ne izključuje možnosti, da lahko na meji pride do streljanja na konvoj. Položaj lahko dodatno zaplete govor Vladimirja Putina, ki je od včeraj na zasedenemu Krimu. Zaradi tega imamo zelo pesimistična pričakovanja. Kraj in čas Putinovega govora je povod za slabo prognozo«, je dejal minister. Spomnimo še novico, da je poljski minister za zunanje zadeve Radoslaw Sikorski  dejal, da so države Nata skoraj dosegla soglasje o povečanju vojaške prisotnosti NAT-a v vzhodni Evropi.

Vir: http://www.eurointegration.com.ua/news/2014/08/14/7025013/

comments powered by Disqus