Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Na Donbasu, v coni ATO, se znova obstreljujejo

petek, november 6, 2015, 10:01

V začetku novembra so se razmere na Donbasu znova poslabšale. Obe sprti  strani se pritožujeta zaradi kršitev premirja. Dnevni napadi se nadaljujejo kljub umiku težkega orožja.
Tiskovni center ATO (protiteroristična operacija – op. prev.) dnevno poroča o napadih na ukrajinsko vojsko s strani nezakonitih vojaških formacij “DNR in  LNR.” Tako so v sredo, v večernih urah, skrajneži 12-krat kršili premirje. Obstreljevali so ukrajinske vojake z granatami, težkimi mitraljezi in lahkim orožjem.
Trenutno je ena izmed najbolj vročih točk kraj Piski blizu Avdeevke v ombočju letališča v Donecku. Obstreljevanje je zabeleženo tudi v regiji Luganska, zlasti v kraju Sčastje in Trohizbenci kjer so zaradi granatnega napada ranjeni trije vojaki. Resno nevarnost predstavljajo mine. 31. oktobra je v gozdu, ki se nahaja med Avdeevko in Doneckom, na obvoznici, eksplozivna naprava raznesla in ubila dva častnika ukrajinskih oboroženih sil.
In 2. novembra, v polju ob cesti, smer Doneck – Mariupol, je zrardi eksplozije mine umrla ena ženska. Sekretar za nacionalno varnost in obrambo Oleksandr Turčinov je dejal, da so v nedavnih operacijah nezakonite oborožene skupine namerno sabotirale Minske sporazume.
4. novembra pa je: “Za razliko od prejšnjih provokacij zaradi obstreljevanja visoke intenzivnosti bilo ranjenih pet vojakov.”
“V primeru nadaljnjih provokativnih dejanj ruskih zavojevalcev, ki ogrožajo življenje in varnost ukrajinske vojske in civilistov bomo vrnili nazaj težko oborožitev in vojaškeo opremo. Takoj se bomo vrnili na prejšnje lokacije, in ukrajinska vojska bo delovala v skladu z izzivi ruskih zavojevalcev”, je  dodal Aleksander Turčinov.
АТО
Rusija uradno zanika prisotnost svojih čete v Donbasu, vendar priznava, da v konfliktu sodelujejo ruski “prostovoljci”. V nepriznani ti “DNR” so kot odgovor obtožili iukrajinsko vojsko, da poskuša prekiniti premirje. Od tam poročajo o rednem obstreljevanjem okolice Donecka in letališča v Donecku.
Predstavniki separatistične republike trdijo, da ukrajinske sile uporabljajo mionomete kalibra od 82-mm 120-mm in da jih obstreljujejo z lahkim orožjem. “Minister za obrambo ti. DNR”, Edward Basurin je 4. novembra dejal, se je število napadov s strani ukrajinske vojske podvojilo in 2. novembra naj bi sile ATO domnevno uporabile “Grad-e” (večcevne raketomete – op. prev.). Istočasno pa sprte strani porčajo, da nadaljujejo z umikom težkega orožja oz., da še naprej izpoljnjujejo dogovorjene obveznosti.
Донецький аеропорт
Vir:http://www.bbc.com/ukrainian/politics/2015/11/151105_ato_situation_vs.shtml?ocid=socialflow_facebook

comments powered by Disqus