Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Na »mirovnih pogajanjih« v Minsku so se dogovorili, da se izpustijo talci

petek, avgust 1, 2014, 9:59

Na tristranskem srečanju kontaktne skupine v Minsku naj bi se v četrtek dogovorili, da separatisti na Vzhodu Ukrajine izpustijo večje število ujetnikov in talcev, ki so jih zajele nezakonite oborožene enote v Donbasu. To je bilo tudi objavljeno na spletni strani OVSE.

Razen tega se je kontaktna skupina dogovorila o ustanovitvi Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi in mehanizma za spremljanje in nadzora dogovora glede prekinitve ognja. Dogovorili so se tudi o učinkovitem nadzoru meje med Ukrajino in Rusko federacijo.

Pogovarjali so  se tudi o razmerah na mestu sestreljenega letala »Boeinga 777« malezijske letalske družbe in so podprli dodatno zaščito oz. varen dostop do mesta nesreče za mednarodne preiskovalce na samem prizorišču dokler se ne konča preiskava. Kontaktna skupina je poudarila nujno potrebo po popolnem spoštovanju omenjene obveznosti, poudarjajo v OVSE.

Glede na samo poročilo tristranskega srečanja kontaktne skupine so se udeležili predstavniki Ukrajine, Rusije in OVSE, ki so se sestali s predstavniki separatističnih skupin iz vzhodnih regij Ukrajine.

Srečanje je potekalo v četrtek v Minsku na pobudo predsednika Ukrajine Petro Porošenko in na povabilo predsednika Republike Belorusije Aleksandra Lukašenka.

http://www.pravda.com.ua/news/2014/08/1/7033599/

comments powered by Disqus