Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Začetek delovanja Pravoslavne Cerkve Ukrajine v Republiki Sloveniji

petek, marec 29, 2019, 16:14

Spoštovani prijatelji,

Vabimo Vas, 31.03. 2019 ob 12.30 uri.

k sveti maši sv. Vasilija Velikega, ki bo v Cerkvi sv. Urha nad Dobrunjami, Ljubljana, , Ljubljana – Dobrunje

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/SvetiUrhPoPrenovi.JPG

 

Cerkev sv. Urha, https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/SvetiUrhPoPrenovi.JPG

Sveto Mašo bo vodil ukrajinski duhovnik:

o. Vasyl’  Kucyrka

Kako se je vse skupaj začelo lahko preberete v spodnjih vrsticah:

PCU IN CERKEV SV. URHA NA DOBRUNJAH V LJUBLJANI

Začetek delovanja Pravoslavne Cerkve Ukrajine v Republiki Sloveniji

Ukrajinska skupnost v Sloveniji ima zelo dobre in pozitivne stike s Slovensko Cerkvijo, kajti Slovenci so nam vedno dajali zavetje in možnost souporabe cerkvenih prostorov. Naša molitev se je, zahvaljujoč slovenski milosti in razumevanju, slišala v številnih rimokatoliških cerkvah – največ v cerkvi sv. Roka v Dravljah in v cerkvi sv. Danijela v Štanjelu. Z ozirom na slovensko dobrosrčnost, smo prosili g. Nadškofa msgr. Stanislava Zoreta, da v skladu z pooblastili predstojnika Slovenske Cerkve, omogoči naši ukrajinski skupnosti druženje in uporabo prostorov cerkve sv. Urha ter izvedbo sv. cerkvenih maš v omenjeni cerkvi, ki jih bo vodil ukrajinski župnik Pravoslavne Cerkve Kyivskega patriarhata o. Vasilj Kuchyrka.

Vodilna moža PCU na čelu z patriarhom Filaretom in novoizvoljenim predstojnikom metropolitom  Epifanijem sta bila seznanjena s tem delom in sta zelo vesela, da so dobri ljudje na čelu z g. nadškofom S. Zoretom ugodili naši prošnji. Velik dogodek in čast je to za nas Ukrajince. To bi tudi zelo pozitivno vplivalo na razvoj slovensko – ukrajinskih odnosov na mednarodnem nivoju.

Cerkev sv. Urha je bila zgrajena v srednjem veku. V 18. stoletju so jo barokizirali. Po vojni je bila cerkev nacionalizirana, uničena je bila vsa notranja oprema. Cerkev pa je bila do leta 1994 muzej NOB. Na ploščadi za cerkvijo je grobnica s 123 žrtvami in spomenik z reliefi Zdenka Kalina in Karla Putriha. Od leta 1994 pa cerkev spet služi svojemu namenu.Sodi med starejše cerkve v ljubljanski okolici.

Po nekaterih podatkih je stala že v 15. stoletju, o njej je pisal J. V. Valvasor v knjigi Slava Vojvodine Kranjske. Iz tega časa naj bi bila ohranjena prezbiterij in gotski strop. Cerkev je bila božjepotna. Letnica na portalu (1633) določa čas, ko naj bi bila cerkev pregrajena.

Sveti Urh (Ulrik) (tudi Ulrik Augsburški), bavarski svetnik, augsburški škof, 890, Wittislingen ali Augsburg, 4. julij 973, Augsburg. Rodil se je leta 890 v Wittislingnu ali Augsburgu na Bavarskem. Kot otrok je bil tako šibak, da so ga starši od sramu skrivali.

Pozneje pa je zrastel v krepkega dečka in se odločil za duhovniški poklic, v molitvi pa je spoznal, da ga Bog kliče v apostolsko življenje. Postal je duhovnik in pozneje škof augsburške škofije, ki jo je potem vodil 50 let. Bil je mož molitve in dela, ljubil pa je tudi duhovito in nedolžno šalo. (vir – Wikipedija)

Sv. Urh je umrl 4. julija 973. Leta 1993 pa ga je papež uvrstil med svetnike. Dan sv. Urha praznujejo 4. julija

 

File:Cerkev na urhu.jpg

Vir: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cerkev_na_urhu.jpg

Posebna zahvala gre krajanom Sostra, Dobrunji okolice na čelu z g. župnikom Alešem Tomaševićem, ki je predstojnik cerkve v Sostrem in na sv. Urhu.

Ukrajinci vam tega nikoli ne bodo pozabili. Hvala lepa. Bog je z nami!

 

 

comments powered by Disqus