Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

NATO – RF mora Ukrajini vrniti Krim in prenehati podpirati teroriste v Donbasu

petek, september 5, 2014, 0:03

Nato zavezniki pravijo, da ostanejo združeni glede podpore suverenosti in ozemeljski celovitosti Ukrajine. Strinjajo se, da je Rusija kršila mednarodno pravo. Nato zavezniki bodo obsodili vsako enostransko vojaško posredovanje Moskve. Vsako pretvezo za napad bodo šteli kot kršitev mednarodnega prava.
To je navedeno v izjavi, sprejeti v četrtek v New Portu po sestanku NATO-Ukrajinske komisije, poroča UNIAN.

Zahodni voditelji na vrhu Nata so se odločili za zaostritev sankcij proti Rusiji:
“Mi, voditelji držav in vlad članic Nata in Komisije za Ukrajino smo združeni v podpori glede ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti v okviru njenih mednarodno priznanih meja. V času, ko smo imeli srečanje je Rusija še naprej kršila suverenost, ozemeljsko celovitost in neodvisnost Ukrajine. Kljub zagotovilom Rusije, da ruski vojaki niso povezani z neposrednimi vojaškimi operacijami v Ukrajini, Rusija še naprej dobavlja orožje in vojaške enote na vzhodu Ukrajine. Na meji z Ukrajino ima na tisoče vojakov pripravljenih za boj. Takšno stanje ogroža varnost Ukrajine in ima resne posledice za stabilnost in varnost na celotnem evroatlantskem območju”, so napisali v sklepni izjavi.
Nato zaveznikli so »ostro obsodili nezakonito in samooklicano rusko priključitev Krim in namerno destabilizacijo vzhoda Ukrajine. Vse to se nadaljuje v nasprotju z mednarodnim pravom.”
Лидеры Запада на саммите НАТО решили ужесточить санкции против РФ
“Pozivamo Rusijo, naj takoj umakne samooklicano aneksijo na Krima, katero mi ne prizavamo in nikoli ne bomo priznali. Rusija mora prenehati podpirati separatist na meji z vzhodno Ukrajino in se morajo vzdržati nadaljnjih dejanj agresije proti Ukrajini. Zaveznice Nata ne podpirajo nobenih enostranskih ruskih vojaških ali drugih dejavnosti v Ukrajini v kakršnihkoli preoblekah, vključno s humanitarno pomočjo. Vse našteto spada pod očitne kršitve mednarodnega prava”, so izjvili zavezniki Nata.
Beri dalje:Natov poveljnik: Ukrajina lahko prejme smrtonosno orožja v roku 36 ur.
Spomnimo se, 4. septembra se je v Walesu zaćel dvodnevni vrh zveze NATO. Obravnavali so o vprašanju agresije Rusije proti Ukrajini, razmerah na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki. Vrha Nata so se udeležili predstavniki 60 držav. Prisoten na tem dogodku je bil tudi predsednik Ukrajine Petro Porošenko.
РФ должна вернуть Украине Крым и прекратить поддерживать террористов на Донбассе - НАТО

Viri: http://obozrevatel.com/abroad/19862-rf-dolzhna-vernut-ukrainu-kryim-i-prekratit-podderzhivat-terroristov-na-donbasse-nato.htm

http://www.unian.net/politics/959350-nato-rastsenivaet-voennyie-deystviya-moskvyi-kak-narushenie-mejdunarodnogo-prava-deklaratsiya.html

http://obozrevatel.com/crime/25863-lideryi-veduschih-stran-zapada-reshili-uzhestochit-sanktsii-protiv-rf.htm

comments powered by Disqus