Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Nemcov: Dejanja Rusije omogočajo Ukrajini obnovo jedrskega orožja

torek, september 2, 2014, 20:43

Ruski opozicijski voditelj Boris Nemcov meni, da na podlagi zavrnitve Rusije glede posveta o Budimpeštanskem memorandumu daje Ukrajini pravico do vrnitve jedrskega statusa. To je napisal na svoji strani na Facebooku. Nemcov je dejal, da je bil Budimpeštanski memorandum podpisan leta 1994. Podpisali so ga Rusija, Ukrajina, Združene države Amerike in Velika Britanija. Dogovorili so se, da se bo Ukrajina v zameno za ozemeljsko celovitost in suverenost države, odrekla jedrskega statusa: “Aneksija Krima in napad na vzhodno Ukrajino nesramno kršijo vse obveznosti Rusije. V bistvu so Putinovi ukrepi prekinili utečeni svetovni red o neširjenju jedrskega orožja. To bo sprožilo v Kijevu, da bo Ukrajina ponovno postala jedrska sila«, je dejal politik. Po njegovem mnenju, ukrajinski znanstveniki imajo dovolj znanja, da takšno orožje hitro naredijo: “Trenutno pri tem ukrajinsko stran zavirajo ZDA in članic in EU. Ampak stvari se spreminjajo. In sedaj je nastalo vprašanje. Ali si je Rusija lahko privoščila, da zasede sosednjo državo in da ima v svoji bližini sovražnika, ki lahko v vsakem trenutku postane jedrska sila?”, piše Nemcov.

Kot že vemo, v skladu z memorandumom Budimpešti so se Rusija, Velika Britanija in Združene države zavezale, da spoštujejo ozemeljsko celovitost Ukrajine in njene obstoječe meje. Zavezali so se tudi, da ne bodo proti Ukrajini uporabljali orožje in ne bodo izvajali gospodarskega pritiska.
Ob podpisu omenjenega memoranduma, je bilo podpisana Pogodba o neširjenju jedrskega orožja, šest točk. V četrti točki je bilo navedeno, da se bodo napadi na ozemeljsko celovitost Ukrajine, politično neodvisnost in gospodarski pritiski od zunaj obravnavali kot izjemne okoliščine, ki ogrožajo interese Ukrajine.
Viri: http://www.pravda.com.ua/news/2014/09/2/7036578/

http://www.pravda.com.ua/news/2014/09/2/7036551/

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/248/94-%D0%B2%D1%80

http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/998_158

comments powered by Disqus