Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Neupravičene obtožbe Rusije povezano s sestrelitvijo malezijskega letala – MH17

torek, september 18, 2018, 23:06

Glede obtožb proti odgovornim za sestrelitev malezijskega letala – let MH17, bo Ukrajina zahtevala obravnavo na mednarodnem sodišču. To je izjavila namestnica ministra za zunanje zadeve Ukrajine Lana Zerkal na svoji strani na Facebooku.
“Vzporedno bomo sodelovali pri postopku vključno s primerom in pobudo Nizozemske in Avstralije, ki  zahtevata mednarodno pravno odgovornost Rusije”, je zapisala.

Kar je bilo objavljeno s strani Rusije, dne 17. septembra o domnevnem novem “odkritju” na obrambnem ministrstvu povezano z okoliščinami sestrelitve MH17, pravi, da ni nič drugega kot nadaljevanje običajne taktike Rusije ustvarjanja “dimne zavese” in informacijsko manipulacijo.

“Prva stvar, ki ji je treba posvetiti pozornost je 73. seja Generalne skupščine OZN, ki prav danes začenja z delom v New Yorku. V bistvu gre za drznost Rusije in njeno popolno nespoštovanje svojih zavez”. Vse to se nanaša na obveznosti Rusije v skladu z Resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov z dne 21. julija 2014 oz. resolucijo ZN2166, ki zahteva in prosi vse države za pomoč pri preiskavi in iskanju odgovorov, kdo je sestrelil letalo malezijske letalske družbe MN17″, je zapisala diplomatka.

Opozorila je še, da je Rusija ostala brez reakcije glede številnih vprašanj glede zahteve po informacijah o raketi “Buk”, s katerim so letalo sestrelili. Torej Rusija noče sodelovati v Mednarodni preiskovalni skupini.

“Namesto tega Rusija proizvaja več in bolj eksotičnih “dejstev” in “različic”. Resnično dejstvo pa je, da vse umetno ustvarjene različice in namigovanja ruske propagande ne bodo pomagali pri prikrivanju zločina in zločincev in jih osvoboditi od odgovornosti pred javnostjo. Skupno preiskovalno skupino, ki jo sestavljajo preiskovalci in tožilci iz Ukrajine, Avstralije, Belgije, Malezije in Nizozemskem, ki so že preučili vse možne različice vzrokov sestrelitve letala, vključno z materiali ruskih propagandistov smrti”, je dejala L. Zerkal .

Mednarodna Skupna preiskovalna skupina za preiskavo nesreče MN17 (JIT) je sporočila, da je bil Malezijski “Boeing” sestreljen s pomočjo protiletalskega raketnega sistema “Buk” 53. Brigade zračne obrambe vojske Rusije s sedežem v ruskem mestu Kursk.

Pričakuje se, da se bodo, v času Generalne skupščine ZN, srečali voditelji s predstavniki JIT, ki bodo napovedali datum začetka dela sodišča v tej zadevi. Na Nizozemskem, so že izbrali kraj za sojenje, ki se bo lotil tega velikega procesa, kot je MH17. To kompleksno sojenje se bo odvijalo v kraju “Schiphol” pri mestu Badhoevedor, ki se nahaja približno 50 km od Haaga.

Po mnenju Lane Zerkal, do samega začetka postopka oz. pred preiskavo ne bodo razkrivali novih imen. To je že definirano in je sklenjen krog ljudi, ki so sodelovali v tej tragediji katere število znaša več kot 100 ljudi. Trenutno poteka delo, ki je povezano z vsemi pričami, vključno s tistimi, ki so v povezavi z Rusijo.

Spomnimo,  letalska nesreča Boeing-777 MH17 je terjala 283 potnikov in 15 članov posadke, vključno z 80 otroki. Večina žrtev so bili državljani Nizozemske, Malezije in Avstralije.

Vir:https://www.eurointegration.com.ua/news/2018/09/18/7087058/

Slikovni rezultat za МЗС: обвинувачення проти відповідальних за збиття MH17 скоро пред’являть в суді

comments powered by Disqus