Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Neznana Ukrajina: vasi in mesteca, ki jih moramo obiskati in videti

ponedeljek, april 20, 2015, 18:06

Pri načrtovanju počitnic mnogi od nas sanjajo o priljubljenih letoviščih, pozabili pa smo na prosti čas in na popotovanje po ukrajinskih vaseh. Kaj je boljše in lepše od neokrnjene narave in okusne zdrave hrane? Nenazadnje Ukrajina že od nekdaj slovi po svojih naravnih lepotah in virih. Če tega še niste vedeli in videli, potem še zmeraj imate vse možnosti.

 Koločava, Zakarpatja

Vas Koločava, ki se razteza več kot 40 km, je edna izmed od najdaljših vasi v Ukrajini. Ponaša se z lepa gorsko pokrajino in s kristalno mineralno vodo. Vas Koločava je znana kot kraj z desetimi muzeji, tako da boste od tukaj odšli z ogromno zalogo znanja.

 

Bakota Hmelnicka regija

Neverjetno mesto Bakota – prevajamo kot “zaželeno mesto”. Vsi, ki so ga obiskali so se vanj takoj zaljubil. S prihodom Mongolov in Tatarjev, leta 1255, je bila vas praktično izbrisana iz zemlje. Kasneje je bila vasica obnovljena po letu 1981. To se je zgodilo pri gradnji hidroelektrarne Novodnistrovsk. Prebivalstvo je bilo razseljeno in celotno območje poplavljeno. Danes vas ne moremo najti niti na zemljevidu, in mnogi ne vedo, da so tam ostanki samostana, ustvarjenega v času ustanovitve Kijevo-Pečerske Lavre.

 

Dzembronja, Ivano-Frankivska regija

Dzembronja – kraj, kjer se »rojevajo oblaki«. To je zato, ker je to ena izmed najbolj goratih vasi v Ukrajini. Tukaj sta iskala navdih Vasilj Stefanik in Lesja Ukrajinka. Pravijo, da je slikovita pokrajina vasi pritegnila tudi Sergeja Parajanova za snemanje kultnega filma “Sence pozabljenih prednikov”.

 

Mezin Černigovska regija

Slikovito majhno mestece imenovano Mezin leži na bregu reke Desna. Mestece ni bilo nič posebnega dokler ukrajinski znanstveniki niso odkrili velik park iz paleolitskega obdobja. Arheološke najdbe so bile razstavljene v številnih muzejih po vsem svetu.

 

Opišnja, Poltavska regija

Vas Opišnja je znana po lončarstvu. Nahaja se na obali pečine Vorskla. Tukaj je zanimiv Narodni muzej ukrajinskega lončarstva in tukaj se nahaja Institut keramologije. V tej vasi se lahko naučite vse o zgodovini keramike, ki se je aktivno razvijala v tej provinci zadnja 3 tisočletja.

 

Iza, Zakarpatska regija

Potem ko smo spoznali glavno mesto keramike, je na vrsti nepogrešljivi cernter tkanja – vasica Iza. V Zakarpatski regiji je veliko vaških obrtnikov, ki ustvarjajo prave mojstrovine. V vasici Iza bomo še pokusili odlični sir, saj je nedaleč od tukaj mlekarna “Baranovo.”

 

Strusiv – Ternopiljska regija

Mnogi potniki ne napišejo v potovalni načrt vas Strusiv in to je zaradi pomanjkanja informacij. To mesto pa ima zares dolgo zgodovino in zelo lepo naravo. Tukaj si lahko ogledate staro palačo grofa Goluhovskega v slogu Empire, jamsko cerkev, ki je vklesana v kamnu. Gre za cerkev sv. Antona.

 

Kameno naselje v Žitomirski regiji

V tem skrivnostnem mestu nihče ne živi. Vendar pa ga pogosto obiskujejo turisti, še posebej zato, da vidijo tako imenovano Božji sled – majhno votlino v skali, ki pomaga ozdraviti mnoge bolezni.

 

Trikrati, Nikolajevska regija

Trikrati je povezan z rodom kozakov, ki so se pisali Skaržinski. Tukaj se je rodil slavni Victor Skaržinski, ki je svoje življenje posvetil botaniki in gozdarstvu. Sodeloval je pri sajenju umetnih gozdov.

 

Pidgirci, Lvivska regija

Pidgirci so se v preteklosti imenovalo “galicijski Versailles”. Glavni ornament je velik grad imenovan “Zlata podkev v Lvivski regiji”. V gradu se lahko sprehodite po parku in obiščete francosko rimskokatoliško cerke, ki povzdigujejo svetega Jožefa.

 

Verhivnja, Žitomirska regija

Vas Verhivnja je znana po velikem francoskem pisatelju Honoré de Balzacu. V luksuznih obzidjih palače se je odvijala strastna romanca med njim in najlepšo žensko tistega časa. Ime ji je bilo Evelina Hanska, ki je bila iz Poljske. Zdaj omenjene sobe v katerih je prebival pisatelj uporabljajo kot muzej, ki se imenuje Memorial Museum Balzac.

 

Roztoki, regija – Černivci

V Roztoke je prišel pevec in pesnik iskat rožo, ki se imenuje rdeča ruta. To je dežela, ki je svojega časa navdihnila ustvarjanje slavne pesmi. Ampak, to ni glavni razlog, da nekdo pride v te kraje. Tukaj boste lahko občudovali krajine in rezervate v Bukovini. Videli boste divje slapove, kar sedem slapov je tukaj, različnih zmogljivosti in višine. Gre za edinstven fenomen v Karpatih.

 

Sinevir v Zakarpatju

Ta je gorska vasica z bogatim zrakom, s čistimi gozdovi. Ta je čudež v Ukrajina za katerega mnogi niso slišali. V dolžini 6 km čudovite narave je edini muzej na svetu povezan z gozdovi in splavarjenjem. Ne s,memo pozabiti in nujno moramo še obiskati priljubljeni Kamenecki slap.

 

Vas – Karpati, Zakarpatska regija

Vas – Karpati je na zelo slikovitem območju, obdana z gorami in gozdovi. Tukaj teče veliko rečic z mineralnimi vodami. V blićini je tudi arhitekturni spomenik – grad Šenborniv.

 

Liski – Odeska regija

Vas je zelo znana po svojih bogatih letinah Leških jagod. Težko je verjeti, da v tem majhnem naselju s1800 ljudi naberejo več kot 300 ton jagod.

 

Morinci, Čerkaska regija

Obiščite vas Morincy – rojstno mesto slovitega ukrajinskega Kobzarja. Tukaj je muzej kompleks, ki je del zgodovinske in kulturne dediščine “Domovina Tarasa Ševčenka.”

 

Kolodjažne, Volinjska regija

Kolodjažne – tukaj je domovina ukrajinskih zvezdnikov. V vasici je močno kulturno in izobraževalno središče – muzej-posestvo v katerem je živela Lesja Ukrajinka.

 

Novoderkul, Luganska regija

Vas Novoderkul je znana kot ena najstarejših kobilarn v Ukrajini. Ustanovljena je bila leta 1765 s pomočjo cesarice Katarine II., in od takrat je tukaj zraslo zelo veliko čistokrvnih konjev.

 

Tripillja, Kijevska regija

Tripillje je svetovno znana vasi. Slavo sp ji prinesle arheološke najdbe. Vincent Hvojka je leta 1897odkril nekaj neverjetnih stvari. Njegova odkritja so bila velika bila senzacija v svetu znanosti. Obiščite kraj in se seznanite z zgodovino Tripillja in spoznajte starodavno kulturo.

Vir: http://ua.igotoworld.com/ua/article/422_neizvestnaja-ukraina-unikalnye-sela.htm

comments powered by Disqus