Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Obama se je pogovoril s Putinom o Ukrajini in Siriji

torek, september 29, 2015, 11:50

Putin in predsednik Barack Obama sta se sestala na sedežu Združenih narodov, kjer je v teku Generalna skupščine Združenih narodov. Gre za prvo srečanje po dveh letih – od poletja 2013. Po Putinovih besedah, je bil poudarek pogovora o razmerah v Siriji in rusko sodelovanje pri reševanju tega spora, ter konflikt v vzhodni Ukrajini.
Razgovor med predsednikoma je trajala skoraj dvakrat toliko časa, kot je bilo načrtovano. Po mnenju ameriške administracije, sta predsednika polovico sestanka posvetila razmeram v Ukrajini in drugo polovico – sirskemu konfliktu.
Ruski predsednik je označil srečanje z oceno – »zelo koristno in zelo odkrito. “Mislim, da so naši ameriški partnerji jasno predstavil svoja stališče o mnogih vprašanjih, vključno z reševanjem razmer v Ukrajini ter reševanjem sirskih zadev”, – je dejal Vladimir Putin.
“Imeli smo presenetljivo veliko stičnih točk in mnenj o vseh teh vprašanjih, vendar obstajajo razlike o katerih smo se dogovorili za sodelovanje”, je dejal ruski predsednik. Dodal je še, da so ZDA “aktivno” sodelovale pri reševanju konflikta v Ukrajini in da so dobro obveščeni o vsej situaciji.
Vendar pa je še dejal, da se Washington “ne potiska v ospredje,” to je že delo “Normanske četverice”. Predstavnik Bele hiše, Barack Obama je izrazil zaskrbljenost glede napredka dogovorov iz Minska II. Zlasti so v ZDA zaskrbljeni nad vodstvom in nameri samozvanih “DNR” in “LNR”, da imajo (posebne) svoje “volitve” na ozemljih, ki so pod njihovim nadzorom.

Zračni napadi po ISIS

Kar se tiče Sirije, Putin je dejal, da morajo Sirci sami odločati o svoji usodi. Izključil je možnost sodelovanja ruskih vojakov v kopenskih operacijah v Siriji, vendar pa je potrdil, da razmišlja, da se pridruži zračnim napadom na skupino “Islamska država”. Ampak, je še dejal, da morajo biti ti postopki v skladu z mednarodnimi normami. Za njihovo izvedbo je treba zahtevati dovoljenje sirske vlade. Prej, ko sta predsednika govorila iz govorniškega odra Generalne skupščine Združenih narodov, sta izrazila diametralno nasprotna stališča o Siriji. Barack Obama je dejal, da je nemogoč rešitev spora, dokler je na oblasti Bašar al Asad, in pozval k organiziranemu prenosu pristojnosti na drugega politika. Vladimir Putin pa je menil, da je slednji edini legitimen vodja države in ga pozval, naj ga pri tem podprejo.
Vir:http://www.bbc.com/ukrainian/politics/2015/09/150929_putin_obama_she.shtml?ocid=socialflow_facebook
Обама та Путін

Путін та Обама

comments powered by Disqus