Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Od policije v Kyivu zahtevajo kaznovanje morilcev Irine Nozdrovske

torek, januar 2, 2018, 13:48

Aktivisti bodo na vse načine ukrepali, da bi našli morilce odvetnice in aktivistke za človekove pravice Irine Nozdrovske. Po navedbah organizatorjev akcije “Trdnjava” – bodo potekali protesti 2. januarja ob 12.00 uri. Glavno zborovanje je najavljeno pri policijski upravi v Kyivu, ul. Vladimirska 15.

Med kampanjo bodo vključili vse razpoložljive sile, da se razišče umor zgoraj omenjene aktivistke za človekove pravice. Zahtevali bodo tudi zaščito oz. policijsko varstvo za njeno hčer – Anastasio, ki so ji že večkrat grozili. Dne 1. januarja je policija sporočila, da je bilo v okrožju Vyshgorod v Kijevu najdeno truplo ženske. Policija je nato izjavila, da gre za nedavno izginilo odvetnico Irino Nozdrovskayo. Izginila je 29. decembra okoli 16.00 ure. Razlog umora je bil, da se je I. Nozdrovskaja več let ukvarjala s primerom smrti sestre Svetlane Sapatinske.

Smrtno nesrečo je 30.septembra 2015 povzročil nečak glavnega sodnika D. Rossoshansky. Sodnikov nečak sploh ni bil obsojen temveč je bil oproščen in v hišnem priporu. Analiza njegove krvi je bila narejena šele po preteku 8 ur po nesreči, rezultati pa niso bili znani v roku 5 dni. Sodišče ni upoštevalo dejstva, da je bil D. Rossoshansky zastrupljen z narkotiki.

Dokaz za obrambo svoje sestre je zbrala I. Nozdrovskaja samostojno. Zato so ji s strani Rossoshanskega grozili, ustrahovali, pretepli njeno hčerko, nato pa od I. Nozdrovske zahtevali podpis izjave, da nima nobenih terjatev do povzročitelja nesreče. Tak dokument je podpisal mož umrle sestre Svetlane. Maja 2017 je bil Rososhansky obsojen na 7 let zapora, njegova obramba pa se je pritožila.

27. decembra 2017 se je zbralo pritožbeno sodišče v Kyivu, ki je zavrnilo zahtevo za amnestijo D. Rossoshanskega in so nadaljevali s preventivnim ukrepom pripora za nadaljnjih 60 dni.

Ukrajinska pravda

Vir: http://www.pravda.com.ua/news/2018/01/1/7167290/

comments powered by Disqus