Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Okolica Černobila je prežeta z divjimi živalmi

torek, oktober 6, 2015, 19:43

Okoli Černobila živijo divje živali: volkovi, losi, divji prašiči… In nič ne slutijo, da so na območju jedrske nesreče. V Ukrajini poteka projekt, katerega cilj je raziskati divjino okoli Černobila in zvedeti katere živali so se naselile na kontaminiranih območjih.

V objavi The Telegraph-a piše, da je prisotnost ali odsotnost ljudi vse bolj usodna za živali. Zato je območje Černobila za živali zelo privlačno. Populacija divjih živali se je tem območju, v zadnjih 30 letih, noro poskočila. Zdaj v teh krajih dobesedno mrgolijo losi, jeleni in volkovi. Britanski časopisi citirajo poročilo, ki je objavljeno v reviji Current Biology.

Raziskovalci so uporabili helikopter in evidentirali veliko sledov divjih živali v snegu. Ugotovljeno je bilo, da so se na zapuščeno območje naselile zelo redke vrste, kot je npr. evropski ris.
Dokumentirali so tudi prisotnost evropskega polarnega medveda, ki ni bil viden na tem območju skoraj celo stoletje. Na tem območju so zabeležili tudi veliko populacijo volkov, divjih svinj, srn in lisic. Po mnenju profesorja Jima Smith iz Univerze v Portsmuntu, za omenjeno okolje nesreča ni povzročila resno škodo. “Primer smo vzeli, kot rezervo: Mi ne pravimo, da je sevanje za živali nekaj dobrega«.


Vir:http://life.pravda.com.ua/society/2015/10/6/201274/

comments powered by Disqus