Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Olesya Yahno: Ruske grožnje ne delujejo. V tej vojni je Rusija zapravila zaupanje.

ponedeljek, januar 9, 2017, 16:19

Medtem ko si Ukrajina prizadeva, da doseže osvoboditev zaseženega ozemlja in mest s strani Rusije (resolucija ZN o Krimu je ena od najpomembnejših rezultatov v tej smeri), Ruska federacija, si še zmeraj prizadeva, da Ukrajino spravi na kolena.

V Rusiji se še zmeraj  oklepajo ideje, da morajo Ukrajinci pred njimi zavestno ali nezavestno poklekniti. Pri  tem jim pomagajo nekateri ukrajinski politiki, poslovneži in strokovnjaki, ko vztrajno trdijo, da mora Ukrajina kapitulirati oziroma sprejeti določene koncesije, itd. Ne, Ukrajina za razliko Rusije še ne ne bo kapitulirala. Dejstvo je, da politika Kremlja v zadnjih dveh letih in pol Rusko federacijo ne pelje nikamor. Občutno se je zmanjšalo število potencialnih ranljivosti oz. odvisnosti Ukrajine od Rusije (plin kupujemo od evropskih držav, smo se “stabilizirali” in se pobrali od padca, ko je prišlo do prometa surovin med Ukrajino in Rusijo, ki je padel na 8,5% .

Kremlju ni uspelo vsiliti sprejetje Minskih sporazumov pod ruskimi pogoji (legalizacija samooklicane formacije z ozadjem nadaljevanja vojne. Vojaško izsiljevanje Rusije je vse manj učinkovito – Ukrajina se zavzema za politično in diplomatsko ustavitev vojne v Donbasu in obnovo ozemeljske celovitosti, hkrati pa skrbi tudi na razvoj obrambne sposobnosti države. Evropska Ukrajina (s tem imamo v mislih predvsem, razvite institucije države in družbe), po prehodu iz post-sovjetske Ukrajine.

Želimo iz ruševin ruskega imperija priti do sodobne in suverene države, ki je gospodarsko neodvisna od Rusije. Tako da lahko Ukrajina postane spodbuda za reforme v Rusiji. Ampak Kremelj trmasto nasprotuje reformam v svoji državi, ker se zelo boji konkurence (konkurenčno okolje pa je najpomembnejša komponenta sodobnega gospodarstva).

Zato Rusija želi, da uniči Ukrajino se čim bolj oddalji od lastnih reform v Rusiji. Zato je pri njih zdaj prisoten strah pred spremembami, saj lahko spremembe zahtevajo nove voditelje. Zato se je Kremelj odločil, da še naprej podpira trenutni režim. Vojna je najboljši razlog in način ohranjanja Rusije same.

Vir:https://inforesist.org/ugrozyi-bolshe-ne-deystvuyut-v-etoy-voyne-rossiya-uverenno-proigryivaet/

comments powered by Disqus