Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

P. I. Čajkovski in Ukrajina

torek, november 7, 2017, 23:08

Že dolgo je znano, da so prav v Ukrajini živele kozaške družine Čajka oz. Čajkovski, najbližji sorodniki pa so bili Grebinke in Gogolj. Praded slavnega skladatelja (P. I. Čajkovskega – op. prev.), Fedir Opanasovych Čajka, ki prihaja iz Kremenchuga je bil kozaški kapetan Omelnitske stotnije v Mirgorodu. Njegov polk je sodeloval v bitki pri Poltavi kjer je ​​umrl zaradi ran. Njegov sin, rojen v Poltavi, Peter Čajka (ded slavnega skladatelja) je študiral na znameniti Kyivo-Mohylanski Akademiji, si je spremenil priimek v Čajkovski, ker so tako imenovali poveljnike na Zaporoški Siči, ki so koristili kozaške čolne imenovane – čajka.

Rodu Čajkovskih je pripadal tudi pesnik Eugen Grebinka, ki je avtor romance “Oči čornie”. Petro Fedorovič je služboval kot polkovni zdravnik. Ko je izbruhnila rusko-turška vojna, je bil imenovan za župana v provinci Vyatka, kjer je pustil svoje korenine. Ilya Petrovič Čajkovski, skladateljev oče, je bil upokojen s položaja s činom generalmajorja. Mati skladatelja Alexandra, rojena Assiyer, je bila vnukinja francoskega kiparja Michela-Victorja Acierja (Michel Victor Acier). Materin oče je bil epileptik, kar se je preneslo na slavnega vnuka.

25. aprila (7. maja) leta 1840, se je rodil Peter Ilyich Čajkovski. Bil je šibek, z abscesom na levem palčku, kar so uspešno operiral po rojstvu. Zelo skrben in dober oče je razvajal svojega sina, ljubeča mati pa je bila zelo zahtevna. V spomin na Petra Iljiča Čajkovskega je ostala v spominu visoka podoba ženske z lepimi pogledi in lepimi rokami. Ona se je ukvarjala z vzgojo otrok in glasbo. Govorila je le francosko. Od desetih let je mladi Čajkovski študiral pravoznanstvo. Devet let pa je bil prijatelj s princem Oleksiem Golitsinom.

Trostjanets

Leta 1864 je Petro Čajkovski bil študent na konservatoriju in je prvič prišel na počitnice v Trostjanec. To je naredil na prošnjo Golitsyna. Tam je napisal svojo prvo simfonično delo – uverturo v dramo O. Ostrovskega “Groza”. V kraju Trostyantci se je Čajkovski srečala in se spoprijateljila s potomcem ustanovitelja mesta Sumy, kozaškega polkovnika Gerasima Kondratyeva, Mykolo Kondratievom. “Imam veliko prijateljev, ampak takih, s katerimi si lahko spočiješ dušo je Kondratyev”, je zapisal skladatelj.

Od takrat je potomec slavnih (zaporoških – op. prev.) kozakov zase odkril Ukrajino. Peter Iljič Čajkovski je vsako leto po nekaj mesecev živel v Slobozhanschyni ali na Podolju, kjer je napisal več kot 30 del s prevladujočo ukrajinsko tematiko. Veliko del je napisal Čajkovski v vasi Nizy pri Sumiju na posestvu Nikolaja Kondratieva. “Ko ga je obiskal«, kakor je govoril, … »val navdiha, je postal samoten, muhast, z nobenim se ni pogovarjal«, je povedala hči Mykoly Kondratieva – Dina.

NiziZjutraj, po uživanju kozarca mleka, je dal v žep papir in svinčnik ter s psom Dogo odšel z dvorišča. Ves dan je bil na terenu in taval do poznih večernih ur. Ves čas je pisal in zlagal glasbene stavke, note in dele iz arij. Včasih se je vrnil pred kosilom, včasih pa kasneje. Po kopanju, je nekaj na hitro pojedel, sedel za klavir in začel igrati tisto, kar je napisal v tem dnevu.

Toda, Petro Iljič je bil do sebe zelo strog in vedno je bil nezadovoljen s svojim delom, nato pa je vse strgal na koščke, vse označene liste, in naslednji dan je spet pisal. Včasih se je Petro Iljič vrnil utrujen, a vesel … V teh dneh je po skupnem kosilu govoril z temi besedami: “No, moji prijatelji, gremo v sobo s klavirjem, bom zaigral vam in predstavili, kra sem napisal, vi pa boste povedali svoje mnenje o mojem delu.”

Leta 1874 je “v treh poletnih mesecih napisal ” Kovača Vakulo”, je pravil skladatelj. To delo je vsebovalo pesmi, pomladne pesmi, žalostinke, zgodovinske, lirične in šaljive ter poročne pesmi. V sodelovanju s pesnikoma, Ivanom Surikovim in Levom Meyem je skladatelj napisal del vzeta iz pesniških prevodov T. Ševčenka npr.: “Na vhorodi poleg broda” ter duet “Pri vhorodi pri brodu” in “Višnjevi sad pri hiši”, nato pa romanco »Večer”. Zanimivo je, da je za omenjene pesmi ŽT. Ševčenka napisal glasbo ukrajinski skladatelj Mykola Lysenko. Takoimenovani “Zares rosijski biser” oz. mojstrovino – “Ali sem v polju jaz travushska bыla” je bil Čajkovski navdihnjen z ukrajinsko pesmijo “Ali sem v logu jaz kalyna bila.”

Šestnajst let je trajalo omenjeno prijateljevanje. Medtem ko je študiral v Borjomi, je Čajkovski izvedel, da njegov prijatelj Kondratiev umira v Belgiji. Vse je odvrgel in je šel skrbeti za prijatelja. V Kamjanici, v Cherkaski regiji, je živela njegova sestra pri Levu Davydovu. Tam je, Petro Iljič Čajkovski “našel občutek miru uma«, ki ga je zaman iskal v Moskvi in ​​Sankt Peterburgu.”

Več kot 28 let življenja Čajkovskega je povezano z mestom nad Tysmynom. Da bi se Petro Ilyich počutil svobodno, mu je bila dana na uporabo ločena stavba s tremi prostori. Težko je poimenovati dela Čajkovskega, ki so tam napisana; “Italijanski Capriccio”, “Devica Orleanska”, “Trnuljčica”, “Serenada za godala” … Vtisi iz ukrajinskega poletja 1874 so bili podlaga za prvi klavirski koncert orkester, katerega glavna tema pesem Marousi Churai “Oh, ne hodi Hrytsju k nam zvečer”, in v glavni melodiji skladatelja se pojavlja ukrajinska vesnjanka – “Pridi, pridi, Ivanko.” Nemški kritik, German Larosh je opozoril na vrednost del Čajkovskega, ki so obdani z lepoto ukrajinskih melodij kot niti v platno.

Portret P. Čajkovskega v delu Svitoslavskega. V Kamyanecu je skladatelj zaključil drugo simfonijo, ki je kmalu postala znana kot »ukrajinska«.

ContentImageHandler.ashxPoseben odziv je bil posledica finala simfonije, zgrajene na razvoju ukrajinske pesmi »Žerjav« (“Zhuravel”). Za balet “Labodje jezero” je Petru Iljiču bil odločilen ribnik z labodi, ki ga je videl pri ukrajinskem mestu Cherkasy. Čajkovski je tam uredil objavo cerkvenih del Dmytra Bortnianskega v 10 zvezkih (1882). Tam je bil še en razlog, ki povezuje nežno ljubezen Petra Iljiča do Kamjanici: Tam je spoznal dekabriste in Puškina. V misli je vse ohranil. Spomin na ulice in stara drevesa. In prav tam je skladatelj vzel v obdelavo “Jevgenija Onjegina” in nato ga je še navdihnilo delo nad opere iz ukrajinskega življenja “Mazepa”.

Posebno mesto v popotovanjih Čajkovskega je zasedla Ukrajina in pokrajina Podilja, kjer je skladatelj sklenil trajno prijateljstvo z Nadeždo von Meck. Korespondenca med baronico Nadeždo von Meck je s Čajkovskim trajala trinajst let. Čeprav se v tem času nikoli nista videli, je omenjena pošiljala skladatelju letno denarno pomoč – 6.000 rubljev.

Spomladi leta 1878 je baronica povabila Čajkovskega svoje posestvo v Brailovi. To posestvo je njen mož, leta 1868 pridobil od magnatov Potockih.

de bussi

O pokrajini Podilja je Petro Iljič zapisal naslednje: “Potovanje v Brailiv mi bo ostalo v spominu kot najbolj poetično v mojem življenju.” Do danes je dobro ohranjena palača družine von Mecca, kjer je nastal Muzej slavnega skladatelja.Tukaj je Čajkovski ustvaril vrsto znanih del: Prva orkestralna suita, skladbe za violino, 7 romanc, vključno z “Bilo je zgodaj spomladi,” “Med hrupnim balom,” serenada Don Juan.

Poleti 1881, se je Čajkovski v palači von Meck sestal z mladim skladateljem Claudeom de Bussy (Achille-Claude Debussy), ki je bil pianist otrokov milijonarja.Na žalost, vse izgine. Nadežda von Meck se je želela izogniti hudobnim jezikom, čeprav je… bila prepričan, da je “zakon – nujno zlo, ki se mu ni mogoče izogniti, tako da vse, kar je ostalo. – je, da je samo dobra izbira”. Bila je zaprta, tiha, da bi se izognila obrekovanju, Čajkovskega ni želela več videti. Ampak ona je bila samo ženska in se je nato ukvarjala z mladim inženirjem, ki je bil družinski prijatelj. Ime mu je bilo Aleksandar Iolšin. Njuna zveza je trajala več let.

V zadnjem letu svojega življenja Čajkovski izvaja svoje simfonije v večjih mestih Ukrajine: Kyiev, Harkov, Odesa. V Ukrajini je P. Čajkovski vedno prljubljen. Brat P.I. Čajkovskega je pisal o nacionalnem priznanju skladatelja v Ukrajini: “… tudi v Parizu imajo hrupna praznovanja v čast Čajkovskega, ki tako izraža ljubezen do svojega naroda v Ukrajini.”

V času brutalnega napada ruskega imperija na ukrajinski jezik si P. Čajkovski priskrbel “Tarasa Bulbo”, ukrajinskega skladatelja M. Lysenka v ukrajinščini. Leta 1890 je Čajkovski obiskal Mykola Lysenko v Kijevu in je poslušal njegovo opero “Taras Bulba”. Čajkovski je bil je eden izmed ustanovnih članov na Glasbeni šoli v Kyivu.

Vir:http://uahistory.com/topics/famous_people/3115

comments powered by Disqus