Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

P. Poroshenko je prepovedal »VKontakte« in »Odnoklassnike«

sreda, maj 17, 2017, 11:00

 

Порошенко запретил ВКонтакте и Одноклассники
Foto: predsedniška administracija

Predsednik Ukrajine, Petro Poroshenko je z Uredbo o razširitvi sankcij proti Rusiji, prepovedal spletni portal Yandex. Predsednik Ukrajine, Petro Poroshenko, je uresničil Sklepe Sveta za nacionalno varnost in obrambo (NSDC) z dne 28. aprila, v katerem je zapisano, da bodo razširili sankcije oz. seznam za posameznike in druge pravne osebe. Besedilo odloka je objavljeno na spletni strani predsednika v torek, 16. maja.

Kot je bilo navedeno pri Predsednikovi administraciji je na razširjenem seznamu vključeno 1228 posameznikov in 468 pravnih oseb. Proti pravnim osebam so sankcije razširili od enega do treh let, za posameznike – pa za obdobje enega leta, treh let, pet let ali za nedoločen čas.
Še posebej je poudarjena uredba, ki določa blokiranje dostopa do socialnih omrežij »Vkontakte« in »Odnoklassniki«. Zablokirane so tudi spletne strani, »Yandex« in »Mail.Ru«.

Poleg tega sankcije vključujejo blokiranje dostop do storitev Softline skupine 1C, Parus Corporation in več drugih ruskih IT-podjetij. Uvedli so tudi sankcije proti RBK TV, “TV Center”, RBK, “NTV Plus”, in protivirusnem podjetju -”Kaspersky Lab” ter DrWeb. Ponudnikom internetnih storitev so naložili, da blokira dostop vseh teh spletnih virov. Sedanji odlok začne veljati z dnem objave, spremljanje njenega izvajanja je zaupano sekretarju SNBO Oleksandru Turchynovu. V Yandexu so komentiral prepovedi svojih storitev.
“Na žalost, je odločitev o sankcijah, ne le proti nam, sankcije so uvedene proti 11 milijonov ukrajinskih uporabnikov, ki so se odločili, da uporabljajo naše storitve in oškodovano je več tisoč ukrajinskih organizacij, ki so uporabljali naše tehnologije in storitve za razvoj svojih podjetij.”, pravi poročilo. Prav tako je podjetje z imenom, ki jih sankcij najbolj prizadela.
“Glavna žrtev teh sankcij so Ukrajinski uporabniki. Zelo nam je žal.”, so komentirali v Yandex-u.

Vir: http://korrespondent.net/ukraine/3851116-poroshenko-zapretyl-vkontakte-y-odnoklassnyky

comments powered by Disqus