Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Paket novih zakonov v Ukrajini, ki so povezani z nacizmom in komunizmom

sreda, april 15, 2015, 11:06

Parlament Ukrajine je 9. aprila 2015 odobril štiri nove zakone: O spoštovanju borcev za neodvisnost Ukrajine, O zmagi nad nacizmom, O dostopu do arhivov komunističnih tajnih služb in Zakon o obsodbi vsega, kar je povezano z nacističnim in komunističnimi režimi. Omenjene dokumente morata še podpisati predsednik parlamenta in predsednika države. Nato bodo zakoni stopili v veljavo.
Takšno početje so obsodili dve stranki “Opozicijski blok” in Komunistična stranka. O vsem tem so natančno pisali v BBC Ukrajina. Najpomembnejše določbe so priznanje borcev za neodvisnost Ukrajine, OUN in UPA ter obsodba komunističnega in nacističnega režima. Obsojeni so nacistični in komunistični zločini in prepovedana je kakršnakoli uporaba njihovih simbolov. Nadaljevali so s preimenovanjem vseh zemljepisnih imen, ki so  povezani s  sovjetskim komunističnim  režimom od 1917-1991 Veterane druge svetovne vojne so “prikrajšali” za dan zmage in so ga prestavili na 8. maj.
In zares se bo to zgodilo. V trenutku, ko bosta zakone podpisala oba zgoraj omenjena predsednika, praznovanje zmage v Veliki domovinski vojni ali praznika 9. maja ne bo v Ukrajini nikoli več. Namesto tega bodo praznovali Dan zmage nad nacizmom in takšen praznik se bo uradno se imenoval “Dan zmage nad nacizmom v drugi svetovni vojni.”
Kljub temu pa bo ostal uradni državni praznik in dan počitka 9. maja Zakon prepovedano simboliko kombinacije srpa in kladiva. 8. maja, kot je to primer v mnogih evropskih državah, bodo uvedli Dan spomina na žrtve druge svetovne vojne.
Za nekatere udeležence druge svetovne vojne bo najhuje, ko jim bodo odvzeli sovjetska odlikovanja. Najbolj škandalozen bo Zakon o obsodbi totalitarnih režimov s prepovedjo njihovih simbolik. Gre za preimenovanje ulic in mest, povezanih z imeni voditeljev komunistične stranke, rušenjem spomenikov v njihovo čast in prepoved proizvodnje in distribucije komunističnih simbolov.
Sovjetski simboli bodo ohranjeni na nekaterih spomenikih in spominskih obeležjih, grobovih, nagrobnih spomenikih, dovoljeno bo tudi zasebno zbiranje in hranjenje predmetov v smislu zbirateljstva.
Vir: http://www.bbc.co.uk/ukrainian/politics/2015/04/150414_communist_law_mythes_vc?ocid=socialflow_facebook
КПУ

Червоний прапор

Вулиця

 

comments powered by Disqus