Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Parlament Ukrajine: Zakon o članstvu v Natu

petek, junij 9, 2017, 19:20

Narodni poslanci Ukrajine so sprejeli predlog zakona št. 6470: “O spremembah nekaterih zakonodajnih aktov Ukrajine (v zvezi z zunanjo politiko Ukrajine).”

Odločitev je bila podprta z glasovi 276 poslancev. Sklenjeno je naslednje:

“Ukrajina ima dovolj političnih in pravnih pogojev za polno institucionalno približevanje Natu, vključno z že sprejetim sklepom vrha Nata v Bukarešti, leta 2008 v katerem se govori o nedvoumnem priznanju prihodnjega članstva Ukrajine v tej organizaciji. To je zdaj postala potreba, za katero je napočil skrajni čas,” – je napisano v pojasnilih tega dokumenta.

Ugotovljeno je tudi, da je namen te zakonodajne pobude, da se sprejmejo določila glede sprememb zakonodaje Ukrajine “O načelih notranje in zunanje politike” in “O nacionalni varnosti Ukrajine” tj. potrebno je obnoviti ciljni in pragmatični potek Ukrajine za članstvo v Natu, kot enega strateških zunanjepolitičnih prioritet.

“Zakon bo spodbujal širitev in poglabljanje sodelovanja Ukrajine z Natom, krepitev nacionalne varnosti naše države, kar bo privedlo do jamstva za našo suverenosti in ozemeljsko celovitost”, je zapisano v tem dokumentu.
Kot je zapisano v predstavitvi zakona je soavtor tega zakona Andrij Paruby predsedujoči v ukrajinskem Parlamentu. Poudaril je, da je danes NATO za Ukrajino najbolj učinkovita in edina organizacija na svetu, ki je sposobna ustaviti rusko agresijo.

“V zadnjih letih se je ukrajinska vojska postala ena izmed najbolj sposobnih in učinkovitih vojska v Evropi, tako da sem prepričan, da je vstop Ukrajine v Nato danes enako pomemben tako za Ukrajino kot za Severnoatlantsko zavezništvo,” je dejal A. Paruby.

 Vir:http://milnavigator.com.ua/

comments powered by Disqus