Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Pet ukrajinskih etno-skupin, ki vam bodo vzele sapo!

četrtek, april 16, 2015, 10:28

Omenjene etno skupine oživljajo stare tradicije ukrajinske glasbe. Prežete so z mistiko in globino. In pojejo jo tako, da njihovi ritmi preprosto začarajo ljudi v modernih klubih!

Yoriy Klots (Lviv)

Joryj Kłoc – daibozhe-etno-hip-hop-devil je skupina iz levjega mesta. Na odru delajo “nori kaos«! Ime Joryj Kłoc izhaja iz tajnega jezika (argo) zaprta skupina bratstva slepih glasbenikov, ki igrajo na kobzo (sodobna oblika – bandura, op. prev.), ki so imeli  svoje zakone in so pisali svoje kronike. Cilj je bil, da dosežejo največje globine starosti. Tradicija je trajala do leta 1930 dvajsetega stoletja – ko jih je zajela boljševiška represija. Preganjali so jih boljševiki in skorajda so jih v prah zmleli. Na tem tajnem jeziku je tudi narečna beseda JORYJ pomenila – ugleden, spoštovani; in: nori, nor, uporniški, puntarski, obupan, neusmiljen. In beseda KŁOC (pogosti izgovor kot [Klots] in [Kljotz]) – kos, košček, rezina; ali – moški, starec, pameten, strokovnjak, velikan.

DahaBrakha (Kijev)

“DahaBraha” – gre za dolgoročen eksperiment na področju kozmologije človeške duše. Ta temelji na veri naših prednikov in na teoriji kaosa ter metafizike. Na ta način so se ustvarjale pesmi na vsem svetu. Iz takšne sinteze niso želeli ustvariti samo glasbo, ampak so želeli tudi navdihovati. Skupina “DahaBraha” je ustvarila svoj stil, iz katere je nastal novi epos. Na znanju in moči preteklih generacij so nastali junaki novega eposa. Poslušalci  pa so ljudje občutljivega srca, kar se je odrazilo na živi tradiciji.

Ansambl “DAH”.  Bend je igral na mnogih festivalih, koncertih. Pojavili so se na Womad, GlobalFEST, Helsinški festival, Med, Mundial, Na svetovnem festivalu v Oslu, Pohodu, Rudolstadt-u, WOMADelaide, Cinars, na svetovnem festivalu – Music Etno Port Dublin, in šena drugih festivalih po vsem svetu.

Folknery (Kijev)

“Folknery” («Фо́лькнери») - ukrajinski folk band iz Kijeva, ki vključuje v svoje glasbene aktivnosti etnografijo in turistično kinematografske komponente. Ime Folknery prihaja iz imena ameriškega pisatelja Williama Faulknera in izraza “folklora”.

Hych Orchestra (Lviv)

“Hych orkester« igra nežno ekstravagantno glasbo. Izvajalci pojejo pesmi po krivici pozabljenih pesnikov, kot so: Tičina in Sosjura, ustvarja skladbe Marjana Piroga in aktivno obdelujejo ljudsko umetnost. Oni spoštujejo tradicijo in hkrati eksperimentirajo z glasovi.

Burdon (Lviv)

Burdon je glasbena etnična skupina, ki je bila ustanovljena leta 2002. Izvajajo glasbo, ki navdihuje predvsem prebivalce vzhodne Evrope. Naslanjajo se na ti. karpatsko folkloro, ampak glavni vir svojega navdiha je na ozemlju skoraj vse Evrope, od Skandinavije do Balkana. Da bi bolje igrali na starodavni način in ohranili živi zvok etno glasbe, skupina uporablja ljudska glasbila, ki so pogosto precej nenavadna. Npr. stara fidela, balkanski bouzouki in tapan, ukrajinska lira ter vzhodna darabuka. Izraz pomeni Burdon konstantno zvonjenje v napevu, ki je v ozadju.

 

comments powered by Disqus