Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Pirova zmaga M. Sakašvilija

četrtek, december 7, 2017, 11:12

M. Sakašvili nas je včeraj dvakrat presenetil z nelogičnimi dejanji. Ko so po njega prišli ukrajinski organi kazenskega pregona, da bi ga zadržali, se je povzpel na streho hiše, čeprav ravno ni bilo videti, da je hotel umreti zaradi svobodne Ukrajine. M. Sakašvili se je premislil in ni hotel skočiti. Drugič nas je zelo presenetil, ko so ga osvobodil od močnih pripadnikov ukrajinskega kazenskega pregona. Osvobodili so ga in z njim je nadaljevala pot navdušena množica, ki jo je nato vodil pred prostore Verhovne Rade, kjer so slovesno napadali ukrajinsko vlado.

V čem je problem? Ali ne gre za očitno pomanjkanje logike? Ali ni dejstvo, da v teh dejavnostih ne vidimo pravega politika, ki bo dolgo časa ostal na ukrajinski politični sceni?! Med znamenitim prebojem poljsko-ukrajinske meje, s pomočjo nekaterih ukrajinskih politikov, je bil M. Sakašvili opazen le na pogostih zborovanjih. Stabilna politična masovna struktura ni bila ustvarjena. Apoteoza akcij je bila izgradnja šotorskega taborišča v bližini Verhovne Rade. Tabor naj bi bil posebej zgrajen tako, da bi blokiral cesto. Očitno je, da je M. Sakašvili računal na “ljubezen” prijaznih voznikov.

Njegove zahteve so bile zelo ostre – takojšen odstop P. Porošenka. Nato pa je sledila zahteva po impičmentu. Nadalje, ko je postalo jasno, da je zahteva po impičmentu samo zahteva M. Sakašvilija in nekaj tisoč njegovih privržencev, je napovedal, da “ukrajinski narod mora zahtevati nacionalni impičment.” Tukaj gre za gre za nekaj nerealnega. V Ustavi Ukrajine ni nikjer omenjen impičment, niti ni opredeljen s posebnim zakonom. In kako naj se to zgodi. In prav o teh zahtevah je še vedno potekala procesija vzdolž glavne ulice Kyiva – na Hreshchatyku.

Tako se je vse to nadaljevalo do včerajšnjega dne. Toda včeraj je generalni tožilec Lucenko objavil zapis pogovorov M. Sakašvilija s političnim ubežnikom, oligarhom Kurčenkom, ki izhaja iz okolja V. Janukoviča. Pogovori so govorili o denarju in zborovanjih ter plačevanju nemirov. Omenjali so tudi juriš na Verhovno Rado. Drugi del je prikazal videoposnetek predaje denarja. V tretjem delu sta predvajana telefonski pogovor Kurčenka in Sakašvilija. Oligarh Kurčenko je govoril o svojih poslovnih interesih v Ukrajini in predlagal, da predstavnik M. Sakašvilija pride v Rusijo zaradi nadaljnjega usklajevanja ukrepov in organiziranja nemirov. Sakašvili je dejal, da je to možno in obljubil, da bo razmišljal o podrobnostih.

Ti dokazi so več kot resni. Dokazi, ki jih je predočil generalni tožilec. Gre za realne kazenske ovadbe, da nekdanji gruzijski predsednik s skupino privržencev pripravlja destabilizacijo in državni udar. Pravzaprav je to inkriminirano dejanje zakrivil M. Sakašvili. In njegova romantična izpustitev iz policijskega avtomobila, pa tudi zmagovalna procesija do Verhovne Rada, se lahko imenuje le kot – Pirova zmaga.

Če se Saakashavili ne bo prostovoljno predal oblastem in če ne bo dal jasne razlage za zgoraj navedena dejstva, se bo izkazalo, da je bila s strani M. Sakašvilija, zavedena večina evropskih politikov ki v nedogled obtožuje P. Porošenka. Obtožuje ga za sodelovanje z Moskvo, v bistvu pa je sam nasedel na vplive Moskve in je odvisen od denarja, ki ga prejema iz Kremlja. Na ta način poskuša strmoglaviti legitimno ukrajinsko vlado.

In tudi, če nekaj tisoč ljudi, ki jih vodi M. Sakašvili, vdre v ukrajinski parlament, to sploh ne bo nič pomenilo – mednarodne podpora nikoli ni bilo niti je ne bo.

Očitno je, da se M. Sakašvili še vedno spominja, kako je s svojimi podporniki nekoč vdrl v gruzijski parlament in prevzel oblast. Ampak tukaj, v Ukrajini je povsem nekaj drugega. To ni Gruzija.

Matvey Ganapolsky, novinar, igralec, javna oseba

Vir: https://inforesist.org/pirrova-pobeda-saakashvili/

comments powered by Disqus