Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Podpornik Zelenskega: ukiniti je treba zakon o jeziku in se pogajati s Putinom

ponedeljek, junij 3, 2019, 19:24

Solastnik tv postaje Kvartal 95, Boris Šefir, soavtor volilnega programa predsednika Ukrajine Vladimirja Zelenskega, meni, da je bila prejšnja vlada zainteresirana za vojno z Rusijo, lahko pa bi se zdaj začeli pogjati s predsednikom Ruske federacije, nato pa je treba spremeniti (jezikovne – op. prev.)  kvote in ukiniti Zakon o jeziku (ukrajinščini – op prev).

To je izjavil v intervjuju za Detector Media.

Podpornik Zelenskega in solastnik podjetja Kvartal 95, na katerega je (ukrajinski – op. prev.) predsednik prenesel svoj del premoženja oz. na njegovo podjetje, meni, da je politika ukrajinizacije udarila po televizijski in radijski produkciji:
“Dolgo časa je potrebno za razlago, vendar je politika ukrajinizacije najbolj prizadela televizijsko in radijsko produkcijo. V Rusiji je na tisoče kinematografov, razen Rusije so tukaj Kazahstan, Belorusija in vse post-sovjetske države,” se pritožuje Šefir:
“Če bi nam bilo dovoljeno v Ukrajini proizvajati seriale in oddaje v ruščini, bi lahko z Rusijo trgovali. Takšne prepovedi so umetne in so nagnusne. Ta vojna, ki so jo politiki sprožili, upam, da bodo današnji končali: “Začeli bomo znova tako, da bi zaslužili denar na obeh straneh. Vsi bi na ta način služili denar, sedaj pa bomo pa z takšno politiko uničeni,” je dejal Šefir.

Brat prvega pomočnika predsednika tudi meni, da je uvedba jezikovnih kvot v medijih vnasprotju z Ustavo, ki govori o jamstvih prostega razvoja in zaščite ruskih in drugih jezikov, narodnih manjšin Ukrajine:
“Kvote ne pomenijo razvoja, gre za jezikovno zatiranje. Seveda je treba ukrajinski jezik podpreti in razvijati. Vendar ne s kvotami, ampak na primer z nekaterimi preferencami, na primer pri obdavčevanju. Ukrajinski jezik bi moral postati moden. In produkcija programov v ukrajinščini – komercialno privlačna«, pravi Šefir.

Po njegovem mnenju je za podporo ukrajinskemu jeziku in produkciji filmov na ukrajinskem jeziku dovolj, da se oprostijo davkov in da se zmanjša delež plač kinematografov pri najemu takšnih filmov. Potem, po njegovem mnenju, se bodo stroški izdelave takega filma skoraj prepolovili.

Isto stališče naj bi veljalo za vprašanja založništva.
Šefir meni, da bo takšna politika Zelenskega na tem področju:
“Pričakujem revizijo kvot – 90% (v ukrajinščini op. prev.) je veliko. Zakon o jeziku je treba odpraviti in sprejeti normalno zakonodajo. To je prvi korak za odpravo vojne,” je dejal Šefir o svojih pričakovanjih od novega predsednika.
Hkrati je dejal, da so ukrajinske TV postaje pripravljeni plačati za ukrajinsko serijo od 20 tisoč do 50 tisoč dolarjev, in ruski tv postaje naj plačajo 200 tisoč dolarjev. Na tak način bo odpravljeno vprašanje,ali lahko ukinitev kvot in preferencialne politike naredijo produkcijo filmov vukrajinskem jeziku bolj donosne.

Na vprašanje, kako se lahko nekdo ukvarja z ruskim trgom in da ukrajinski producenti ustvarjajo vsebine v interesu ruske federacije, države agresorja, je Šefir odgovoril: “Produciramo v lastnih interesih. Dodal je, da naj bi ta denar prišel v državo, od tega pa se plačujejo davki.
“Politika naj bi se umaknila in ne bi posegala v poslovanje. V nasprotnem primeru bi morali iti tja,” je dejal partner Zelenskega.

Rekel ješe, da je bil nekaj časa v politiki in da je odšel. Šefir je pojasnil, da je sodeloval pri pripravi volilnega programa Zelenskega in mu pomagal pisati govore.
Šefir je tudi prepričan, da bo po spremembi obalsti (v Ukrajini – op. prev.) vojna na vzhodu sama po sebi izginila:
“V našem volilnem programu je zapisano, da, če bomo odstranili ljudi, ki so materialno zainteresirani za vojno, vse se bo končalo,” je dejal, pri čemer je imel v mislih nekdanjega predsednika Petra Porošenka.
Vsekakor pa Šufrič meni, da se je mogoče dogovoriti s predsednikom Ruske federacije:
“Ali se oni radi borijo (Rusi – op. prev.)? Mislite, da je Putin manijak, ki uživa v tem, da strelja v žive ljudi? Ali je on nor? On je inteligenten človek. Da, ima tudi imperialne ambicije. Ampak z njim se vseeno lahko dogovarjamo. Če pa sene bomo dogovarjali, kaj se bo zgodilo – objavili mu bomo novo vojno. In kaj to pomeni – z eno roko se borimo roko in trgujemo z drugo? Vsaj ena želja z ene strani je zelo pomembna, sicer ni možnosti za mir, «je dejal Šefir.
Istočasno je Šefir pritrdilno odgovoril na vprašanje, ali bi lahko nekdo iz » tv Kvatrala« vstopi v Državni svet za televizijo in radiodifuzijo.
“Jaz lahko, vendar ne morem nenehno delati tam. Ampak lahko pridem na sestanke enkrat tedensko. Pripravljen sem na to,” je dejal, vendar je izjavil, da ne bo delal, če bo moral opustiti svoje poslovanje.

Vir:https://www.pravda.com.ua/rus/news/2019/05/31/7216673/

comments powered by Disqus