Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Podrobnosti o “Marshallovem načrtu” za Ukrajino

četrtek, september 14, 2017, 16:15

Osnutek “Marshallovega načrta za Ukrajino”, ki naj bi ga potrdili v Evropski uniji, je zasnovan za obdobje 10 let, kar pomeni srednjeročno od leta 2018 do 2020. Za uresničitev tega načrta predvidevajo dodelitev 5 milijard dolarjev pomoči na leto. To je bilo povedano po srečanju z nekdanjim predsednikom vlade Litve, Andrjusom Kubiliusom, podpredsednikom vlade in ministrom za gospodarski razvoj Ukrajine, Stepanom Kubivom.

Na srečanju z nekdanjim predsednikom vlade Republike Litve so bila obravnavana vprašanja dolgoročne finančne podpore reformam v Ukrajini: “Dogovorili smo se o prednostnih nalogah in dejavnosti, ki bazirajo na ravni infrastrukturnih projektov, energetski učinkovitosti in digitalni ekonomiji skozi prizmo malega gospodarstva”, je dejal Kubiv. Kubilius, ki je eden izmed avtorjev “Marshallovega načrt za Ukrajino”, je še dejal, da bo projekt povečal rast ukrajinskega gospodarstva za 6-8% BDP.

Nekdanji premier Republike Litve je tudi dejal, da je konferenca donatorjev za financiranje projektov predvidena za februar-marec 2018. Donatorji načrtujejo, da bodo evropske finančne institucije podprle to pobudo.

Prvo srečanje ukrajinsko-litovske komisije o tem projektu se je že realiziralo. Naslednje srečanje bo potekalo konec septembra, potem ko bodo stranke analizirale glavne usmeritve dolgoročnega razvoja Ukrajine do leta 2020. Določiti je treba 5 glavnih prednostnih nalog.

Spomnimo se, 31. marca 2017, je Evropska ljudska stranka (EPP) odobrila resolucijo o razvoju “Marshallovega načrta ” za Ukrajino.

Vir:https://inforesist.org/stali-izvestnyi-detali-plana-marshalla-dlya-ukrainyi/

comments powered by Disqus