Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Poročilo OZN povezano s poslabšanjem razmer na področju človekovih pravic v Vzhodni Ukrajini

sreda, julij 30, 2014, 12:57

Urad visokega komisarja Združenih narodov za človekove pravice , ki je izšel 28. julija 2014 je v svojem zadnjem poročilu o Ukrajini ugotovil poslabšanje stanja človekovih pravic v Vzhodni Ukrajini. Poročilo obsega 65-strani in zajema obdobje od 8. junija 2014 do 15. julija 2014 ter poudarja, da je s strani oboroženih skupin v vzhodni Ukrajini od sredine aprila 2014 bilo ugrabljeno 717 ljudi , med njimi so: novinarji, predstavniki OVSE, javni uslužbenci, civilisti, vključno 392 žensk. Številne žrtve so bile mučene in za 375 ljudi, se še vedno ne ve, kje se nahajajo.

Stopnjevanje konflikta je povzročilo več kot 1000 ubitih civilistov. Zaradi intenzivnih spopadov in uporabe težkega orožja na naseljenih območjih se omenjeno število še povečuje. Glede spora v Vzhodni Ukrajini omenjeno poročilo eksplicitno kaže na vpletenost Rusije, z navedbo, da je  »profesionalizacija oboroženih skupin, ki se borijo na vzhodu postala javna, očitna in vsakdanja. Njihovo vodstvo, od katerih so mnogi državljani Ruske federacije so dobro usposobljeni in izurjeni vojaki z velikimi izkušnjami v konfliktih, kot na primer v Čečeniji (Ruska federacija) in v Pridnestrju (Republika Moldavija).« Neposredni negativni učinek vojne v regijah Vzhodne Ukrajine je bilo povečanje števila notranje razseljenih oseb od katerih je večina žensk in otrok, ​​ ki so se nastanili na drugih območjih Ukrajine.

Od 15. julija 2014 je v poročilu opozarja na 86.609 notranje razseljenih oseb, ki so zapustili svoje domove na Krimu in v vzhodnih predelih Ukrajine. Poročilo ZN izraža zaskrbljenost zaradi morebitnega novega vala notranje razseljenih oseb iz Krima v naslednjih nekaj mesecih. To se dogaja zaradi strogih omejitev, nadaljevanja nadlegovanja in diskriminacija etničnih Ukrajincev, krimskih Tatarov in na splošno predstavnikov manjšin, ki niso ruske narodnosti. To se odraža tudi zaradi stroge omejitve pravic do združevanja, mirnega zbiranja in izražanja. »Vojaški poseg Rusije v Vzhodni Ukrajini in nezakonita aneksija Krima so že imeli ogromen negativen vpliv na ukrajinsko ljudstvo.

Mednarodna skupnost je dolžna pomagati Ukrajini pri odpravi tega nasilnega akta s strani Ruske federacije«, je komentiral Predsednik ukrajinskega svetovnega kongresa Evgen Czolij. Ukrajinski svetovni kongres (v nadaljevanju SKU) je mednarodni usklajevalni organ za ukrajinske skupnosti v diaspori, ki zastopajo interese več kot 20 milijonov Ukrajincev. Organizacija SKU ima člane v 33 državah in ima povezavo z Ukrajinci še v 14 državah. SKU je bil ustanovljen leta 1967 in priznan v letu 2003 v okviru Ekonomsko-socialnega sveta Združenih narodov, kot nevladna organizacija (OZN) s posebnim posvetovalnim statusom.

Copyright © *|2012|* *|Ukrainian World Congress|*, All rights reserved. Media Contact: Irene Mycak UKRAINIAN WORLD CONGRESS 145 Evans Ave., Suite 207 Toronto, ON M8Z 5X8 Canada Tel. (416) 323-3020 Fax (416) 323-3250 e-mail: congress@look.ca website: www.ukrainianworldcongress.org

comments powered by Disqus