Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Porošenko: članstvo v EU je stvar let, ne desetletij

nedelja, marec 18, 2018, 10:16

Predsednik Poroshenko je prepričan, da je članstvo Ukrajine v EU stvar nekaj let. On je to povedal v intervjuju za nemški medijski skupini Funke, poroča “Ukrinform”, ki se sklicuje na Westdeutsche Zeitung. “.. Ukrajina bo sprejeta v Evropsko unijo. To bo vprašanje let, ne desetletja. Komaj katera druga država najde več navdušenje do Evrope kot Ukrajina”,  je dejal Poroshenko.

Predsednik je dejal, da bodo Ukrajinci  določili pot za vstop Ukrajine v Nato in EU in trdno nadaljevali pot reform, daj so v zadnjih 3 letih, v Ukrajini napredovali bolj kot v preteklih 25 letih. To velja tudi za boj proti korupciji. “Mi se bomo odzivali na vse zahteve za pristop EU, vključno z bojem proti korupciji,” – je obljubil predsednik. Rekel je, da njegova zasluga pri ustvarjanju “popolnoma neodvisne protikorupcijske infrastrukture” v državi.

Poudaril je, da je ponosen na to. Ob spoznanju, da končni cilj ni blizu in da je treba še veliko storiti. Ukrajina pa na lestvici Transparency International prišla na 130 mesto med 180 državami). Poroshenko je še dejal, da bodo v primerih korupcije v državi aretirali  tudi ministre.

Poroshenko je še dejal, da “je ustvaril posebno protikorupcijsko sodišče, kakor je praksa v večini evropskih držav.” Predsednik je izjavil, da so osnove za podkupovanje in korupcije že odpravljene. Najbolj dovzetni za korupcijo je energetski sektor, zdaj pa je vzpostavljen celovit sistem upravljanja, kar pomeni nično toleranco za korupcijo.

“Vprašajte tuje vlagatelje, ki bodo potrdili, da smo dosegli velik napredek,” je dodal Poroshenko. Dejal je, da boj proti korupciji v Ukrajini uživa podporo in zaupanje mednarodnih poslovnih partnerjev, in izrazil je prepričanje, da bodo skupaj z evropskimi partnerji v Ukrajina še bolj zmanjšali korupcijo v državi.

Rezultat iskanja slik za Порошенко: членство в ЄС – питання років, а не десятиліть

Vir:https://www.pravda.com.ua/news/2018/03/17/7174923/

comments powered by Disqus