Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Porošenko: druga svetovna vojna je bila v znaku prijateljstva “manijakov” Hitlerja in Stalina

sobota, maj 9, 2015, 9:21

Predsednik Porošenko dopušča možnost, da se druga svetovna vojna sploh ne bi zgodila, če ne bi bilo zarote Adolfa Hitlerja oz. nacistične Nemčija in generalnega sekretarja ZSSSR Josipa V. Stalina.
On je to izjavil na slavnostni seji Verhovne Rade posvečene 70. obletnici zmage nad nacizmom v Evropi in ob Dnevu spomina na drugo svetovno vojno. “V septembru 1939 smo Ukrajinci skupaj s Poljaki … med prvimi začutili učinke dogovarjanja dveh totalitarnih režimov, nacističnega in komunističnega”, je dejal.
Zato bo, po mnenju Porošenka, parlament oz. Verhovna Rada, “popolnoma resno” in takoj sprejela zakon, ki bo “pravno izenačil zločine nacistične in komunistične ideologije in njune krvave prakse.” “In omenjeno dejstvo ostaja, da je bila Stalinova Sovjetska zveza skoraj dve leti, od jeseni 1939  do junija 1941 zaveznica nacistične Nemčije,” – je dejal predsednik.
“Zgovoren simbol tega sodelovanja je bila skupna sovjetsko-nacistična parada v Brestu. To je bilo 17. septembra 1939″, je dejal Porošenko. “Ampak vse to ni ohranilo Sovjetsko zvezo pred agresijo in narod ZSSR je spoznal, da je zaradi tega prijateljstva bilo uničeno mnogo človeških življenj. Zaradi Hitlerja, Stalina, teh ekstravagantnih manijakov, ki sta si želela razdeliti svet.
Rezultat tega početja  je bil, da je skoraj vsaka druga žrtev v drugi svetovni vojni bila državljan ZSSR”, je dejal Porošenko. Prav tako Porošenko meni, da Sovjetska zveza ne bi zmagala v drugi svetovni vojni, če ne bi bilo Ukrajincev.
“Ne bi zmagali v vojni brez Ukrajine in Ukrajincev! O tem ni nobenega dvoma!”, je dejal Porošenko.”Vprašanje je ali bi se zares začela vojna, če Kremelj ne bi podpisal pakt Molotov-Ribbentrop. O tem bi pa lahko razpravljali. Ker prav to dejstvo pomeni, da je pakt dvignil vse zapornice, zaradi katerih se je začela vojna”, je dejal.
Porošenko je še opozoril na “usodne napake” evropskih voditeljev in politiko mlačnega reagiranja agresorja in vse dejavnike, ki so prispevali k drugi svetovni vojni. “Ukrajinski pravda”
Vir: http://www.pravda.com.ua/news/2015/05/8/7067198/

comments powered by Disqus