Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Porošenko: Evropska komisija in odprava vizumov za Ukrajince

petek, april 22, 2016, 10:00

Predsednik Ukrajine, Petro Porošenko je nagovoril ukrajinski narod povezano s predlogi Evropske komisije v zvezi z uvedbo brez-vizumskega režima za ukrajinske državljane.
“Zame osebno je bila to dolga diplomatska pot in težko notranjepolitično delo. Spomnim se vsakega koraka na tej poti, vsake odločitve in skoraj vsake črke v zakonodaji. Na splošno, mi smo zaključili ta načrt, ki je vključeval skoraj 140 pogojev. Najpomembnejši je bil novi in učinkovit sistem varnosti v boju proti korupciji in še zlasti protikorupcijska zakonodaja, kar je bil glavni pogoj za odpravo vizumov”, je citiral Porošenkov za tiskovni urad.
Po njegovih besedah “naredili smo”, je treba v zvezi brez-vizumskega režima vse to še realizirati. v  nekaj mesecih. Porošenko se je še v imenu ukrajinskega ljudstva zahvalil Evropski komisiji za pozitivno odločitev “, ki nas bo še dodatno približala edini evropski družini.” Kot je poročal UNIAN, 20. aprila, je Evropska komisija uradno predlagala ukinitev vizumov za ukrajinske državljane.
To je izjavil komisar za migracije in notranje zadeve Dimitris Avramopulos. “Z veseljem sporočamo, da je Evropska komisija danes sprejela zakonodajno pobudo za vključitev Ukrajine na seznam držav z brez-vizumski režim. Z drugimi besedami, mi smo izpolnili svojo zavezo, da nudimo potovanja Ukrajincev brez vizumov v EU. To velja za ukrajinske državljane s biometričnih potnih listov”, je dejal Avramopulos.
Kot vemo, v skladu s postopki iz predlogi EU komisije morajo zdaj iti skozi dolg postopek usklajevanja med državami članicami EU z Evropskim parlamentom. V kratkem, najmanj v roku enega meseca, mora omenjeni potrditi Svet EU za pravosodje, svobodo in varnost, ki se sestaja četrtletno.
Vir:http://www.unian.ua/politics/1325392-poroshenko-zrobiv-zayavu-z-privodu-propozitsiji-evrokomisiji-skasuvati-vizi-ukrajintsyam-video.html

president.gov.ua

comments powered by Disqus