Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Porošenko: Nimamo recepta za mir z Rusijo

ponedeljek, maj 23, 2016, 17:57

V svetu ni rešitev spora, ki ga je začela Rusija, meni predsednik Ukrajine Petro Porošenko.
V govoru na Svetovnem humanitarnem vrhu v Carigradu je dejal, da so si vse države na Zahodu želele mir in so se borile za razvoj, ampak je vse to zdaj postalo samo “harmonija oddaljenih sanj.” “Mi smo spet na robu velike vojne – in to ni le vojna med Zahodom in vsemi drugimi, ampak je to vojna med tistimi, ki želijo mir, in tistimi, ki si prizadevajo za prevlado. Gre za konflikt med tistimi, ki igrajo po pravilih in tistimi, ki verjamejo, da ni pravil”, je dejal predsednik Ukrajine.
“Danes smo spoznali, da Rusija, ki je jedrska država, vidi veliko nevarnost v demokraciji, in v svobodi vidi samo strup” – je dejal. Po njegovem mnenju “problem ni v različnih interpretacijah, ampak gre za nekaj drugega: problem je v različnih ciljih.
Obstajajo tisti, ki želijo harmonijo in vidijo v tem potrebo za preživetje, medtem ko si Rusija želi povečati svoj vpliv.” “Bodimo iskreni, mi nimamo recepta za to težavo. Gre za cinizem in širjenje iluzije”, je dejal Porošenko. “To ni vprašanje nesporazuma. Ne moremo nikdar rešti problemov, če vedno znova in znova iščemo kompromise…Rešitev bo prišla samo takrat, ko bomo močni in ko bomo ohranjali naša trdna načela”, je dejal ukrajinski predsednik.
“Ali se strinjamo z dejstvom, da se državne meje spreminjajo s pomočjo nasilja? Po veljavnih pravilih v svetu demokracije se pred tem ne more zatiskati oči, ne v Ukrajini ali kjerkoli drugje v svetu”, je še dejal Porošenko, ki je še dodal naslednje: “Svoboda, demokracije in svoboda izražanja so temeljne človekove pravice – to so naše vrednote, in z njimi se ne trguje.
In ker danes obstaja velika nevarnost za njih, smo sedaj v hudi stiski političnega vodstva.”. “Zakaj se borimo? Zaradi ker vemo kdo smo. Zagovarjamo svobodo in človekove pravice in se borimo s tistimi, ki se ne strinjajo z našimi vrednotami”, je dejal predsednik Ukrajine.          Elena Roščenko, za UP

Vir: http://www.pravda.com.ua/news/2016/05/23/7109348/

1461169611-9891

 

comments powered by Disqus