Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Petro Porošenko se je obrnil na Lukašenka s prošnjo, da prispeva pri »mirovnemu procesu« v Minsku

sreda, julij 30, 2014, 2:38

Predsednik Ukrajine Porošenko se je obrnil  na beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka s prošnjo, da posreduje na  tristranskem srečanju kontaktne skupine v Minsku, ki bo 31. julija letos in ga je prosil za pomoč  pri razrešitvi razmer v Donbasu.
Po poročanju tiskovne službe predsednika države (Porošenka) sestanka se bodo udeležili: drugi (po vrsti) ukrajinski predsednik Leonid Kučma, ruski veleposlanik Mihail Zurabov in predstavniki OVSE-a.
Po Porošenkovih besedah so na razpravo vabljeni zato, da kontaktni skupini predložijo dva vprašanja: izpustitev vseh talcev, ki jih zadržujejo uporniki, in zagotavljanje dostopa mednarodnih strokovnjakov na kraj nesreče letala malezijske letalske družbe »Malaysia Airlines«.

Predsednik je glede vprašanja talcev poudaril, da jih je v torek (29.7.14) bilo 168, zato je treba ukrepati hitro, saj so med njimi ranjeni, ki potrebujejo zdravniško pomoč.

Ko je govoril o položaju v Gorlivki je Porošenko dejal, da omenjeno mesto blokirajo ukrajinski vojaki, vse razen ceste, ki je povezana z Doneckom. Poudaril je še, da v času osvoboditve naselij ukrajinski vojaki »delajo vse, da se preprečijo žrtve med civilnim prebivalstvom in da se zaščitijo vojaki ter da se prepreči uničenje infrastrukture.«
»Mi ne uporabljamo topništva in letal pred stanovanjskimi poslopji in tam kjer prebivajo ljudje. V teh primerih mi uporabljamo druge metode: diverzije, obveščevalne dejavnosti, da bi nagnali upornike iz mesta«, – je dejal Porošenko na srečanju z materami in ženami vojakov, ki se nahajajo v ujetništvu pri skrajnežih v Gorlivki.

Ukrajinska Pravda.

 http://www.pravda.com.ua/news/2014/07/29/7033387/

Povezano z zgornjo novico:

LUKAŠENKO SE STRINJA, DA BODO POGAJANJA O UKRAJINI POTEKALA V BELORUSIJI

Beloruski predsednik Aleksander Lukašenko se je strinjal, da bodo pogajanja glede ukrajinske krize potekala v Belorusiji.

O tem je poročala tiskovna služba (прес-служба) beloruskega predsednika povezano s telefonskem razgovorom s predsednikom Ukrajine P. Porošenkom.

»Voditelji držav so razpravljali o številnih aktualnih vprašanjih vzajemnega interesa«, – pravi poročilo.

» Predsednik Ukrajine se je obrnil na beloruskega predsednika s prošnjo pri posredovanju Republike Belorusije, kot izhodišče za pogajanja, ki vključujejo vse zainteresirane strani v ukrajinski krizi. Lukašenko je strinjal s to pobudo«, poroča tiskovna služba.

Prej smo poročali, da se je Porošenko (Порошенко попросив Лукашенка посприяти проведенню в Мінську) obrnil  na beloruskega predsednika Aleksandra Lukašenka s prošnjo, da posreduje na  tristranskem srečanju kontaktne skupine v Minsku, ki bo 31. julija letos in ga je prosil za pomoč  pri razrešitvi razmer v Donbasu..

Po Porošenkovih besedah so na razpravo vabljeni zato, da kontaktni skupini predložijo dva vprašanja: izpustitev vseh talcev, ki jih zadržujejo uporniki, in zagotavljanje dostopa mednarodnih strokovnjakov na kraj nesreče letala malezijske letalske družbe »Malaysia Airlines«.

najnovejše novice si lahko ogledate: http://nr2.com.ua/News/politics_and_society/Peregovory-po-situacii-v-Ukraine-proydut-v-Minske-77115.html

http://nr2.com.ua/News/politics_and_society/Peregovory-po-situacii-v-Ukraine-proydut-v-Minske-77115.html

comments powered by Disqus