Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Porošenko za BBC: “To je resnična vojna z Rusijo”

četrtek, maj 21, 2015, 9:06

Predsednik Porošenko je za BBC dejal, da ne zaupa Vladimirju Putinu in da ne izključuje nadaljnjega ruskega prodiranja proti vzhodu Ukrajine in se da se omenjeni konflikt imenuje – resnična vojna z Rusijo. V pogovoru z dopisnikom BBC-ja, Ferhalom Kinom je ukrajinski predsednik tudi pojasnil, zakaj ni prodal svojega podjetja, ki ga ima v Rusiji in je odgovoril na vprašanja o tem ali je oligarh.
BBC: Gospod predsednik, pravkar ste imeli deset-minutni pogovor s predsednikom vlade Velike Britanije, Davidom Cameronom. Kaj vam je povedal?
Porošenko: To je bila moja pobuda. Rad bi se zahvalil za podporo Ukrajini, Davidu Cameronu in vladi Združenega kraljestva ter osebno predsedniku vlade. Čestital sem mu tudi na odličnem rezultatu na parlamentarnih volitvah. Menimm, da v njegovem primeru gre za zelo dober primer močne politike, ki je včasih nepriljubljena. Njegova politika vključuje reforme in sprejetje težkih gospodarskih odločitev. Takšne stvari ljudje podpirajo. Vse to bom tudi jaz uporabil kot primer za Ukrajino. Za Ukrajino so reforme zelo pomembne: boj proti korupciji, uvajanje pravil, ki bodo povečali konkurenčnost Ukrajine in dvig obrambne sposobnosti moje države proti ruski agresiji.
BBC: Ali vam je David Cameron obljubil vojaško podporo ali še kaj več, ali ste vi njega prosili za to?
Porošenko: V telefonskem pogovoru nismo razpravljali teh vprašanjih. Čez nekaj ​​dni bomo v Rigi imeli sestanek na vrhu vzhodnega partnerstva. Tam se bomo vse dogovorili. Tudi za dvostranski sestanek. Začnimo se pogovarjati neposredno – mi nismo v vojni s z separatisti, ki jih podpira Rusija. Gre za – pravo vojno z Rusijo.
Porošenko: jaz sem popolnoma zadovoljen s sodelovanjem z Veliko Britanijo na gospodarskem, varnostnem, humanitarnem in na vojaškem področju. Lahko rečem, da je Združeno kraljestvo ena izmed držav, ki s strani EU najbolj podpira evropske težnje Ukrajine in dela na tem, da se ustavi nasilje.
BBC: Ali ne boste kmalu prejeli smrtonosno orožje, ki bi lahko znatno pripomoglo, da se bojujete s separatisti, ki jih Rusija podpira. Ali obstaja možnost, da ga boste prejeli?
Porošenko: Spet bom govoril neposredno – mi nismo v vojni s separatisti, ki jih podpira Rusija. To kar je zdaj, je je prava vojna z Rusijo. Danes smo ujeli dva ruska vojaka, več tednov in mesecev nazaj pa jih je bilo dvajset, šestdeset …, gre za ruske vojake iz posebnih enot. To je še en močan dokaz.
Predvčerajšnjim sem prebral v časopisu napis “ruski vojaki”. Bilo je napisano v narekovajih. Pridite v Kijev in prepričajte sami, da ni nobenega razloga, da bi karkoli pisali v narekovajih. To so resnični pripadniki ruskih posebnih enot, ki so prišli sem, da borijo. Dva ruska vojaka sta ubila enega izmed mojih vojakov. Z njimi ravnamo po vseh humanitarnih normah. Dovoljujemo dostop do teh vojakom vsem humanitarnim organizacijam.
Prišli so do njih tudi člani OVSE-ja in Rdečega križa. Kakšne druge dokaze pa moramo še dati svetu? Čeprav nam po svetu že zaupajo. Kakšne dokaze moramo še predložiti Rusiji, da oni zares pošiljajo svoje vojake, in da se bojujejo njihove redne vojaške enote ter da gre za njihovo vojno in agresijo?
BBC: Ali vi želite prejeti vojaško podporo s strani EU in od Združenega kraljestva?
Porošenko: Imamo že ljudi, ki usposabljajo pripadnike naše narodne garde in pripadnike oboroženih sil. Imamo podporo oklepnih vozil, vendar pa nimamo smrtonosnega orožja. Ukrajina je razvita država, ki proizvaja svoje lastno smrtonosno orožje. Ob istem času Rusija pošilja svoje čete in teroristične skupine in jim dobavlja svoje najnovejše smrtonosno orožje. Tukaj so vključene posebne zračne rakete, najnovejši radijski sistemi, brezpilotna letala in najnovejši posebni artilerijski sistemi. Hkrati v Rusiji poskušajo doseči, da nas svet ne podpira kot suvereno državo.
BBC: Vi želite, da bi vam zahod dal tašno tehnologijo? Sami pravite, da je Ukrajina razvita država, ki proizvaja svoje smrtonosno orožje.
Porošenko: Mi smo pripravljeni, da orožje proizvajamo sami. Ampak želimo to raven sodelovanja, ne le, da branimo svojo državo zdaj, ampak želimo graditi pro-evropsko vojsko. Cilj je, da bi zaščitili ne le našo suverenost in neodvisnost oz. ozemlje, temveč želimo tudi svobodo, demokracijo in evropske vrednote, za katere se borimo.
Kaj so pravi razlogi za to vojno? Zelo preprosto. Osemnajst mesecev nazaj, ljudje v Ukrajini so zahtevali podpis pridružitvenega sporazuma z EU. Celotna država podpira evropska prizadevanja.
Edini, ki so bil proti temu je bila Rusija. Pri tem jaz nisem prosil za dovoljenje, ali gremo v Evropo ali ne. Vedno vprašam ukrajinski narod kaj si želi. Ukrajinski narod si želi biti del velike evropske družine. Res sem vesel, da EU drži vrata odprta za take ukrajinske težnje. To je bil pravi vzrok za vojno. To je bil razlog za priključitev Krima Rusiji lani. Priključitev Krima je peljala do večje humanitarne katastrofe za celotni krimski tatarski narod. To je podobno kot genocid, ko ljudje ne morejo mirno živeti na svojem ozemlju na katerem so živeli več sto let. Na te ljudi se zdaj izvaja velik pritisk. Pozdravljam reakcije sveta na te razmere, reakcije resolucije Generalne skupščine ZN in Varnostnega sveta, ki si prizadevata za odpravo aneksije in umik ruske vojske s Krima. Vse to podpira 100 držav sveta. Pozdravljamo odziv EU in skupine Sedmih najbolj razvitih, Skupino dvajsetih, in solidarnost različnih držav – od Kanade do Japonske.
BBC: Če ne boste prejeli takšno raven vojaške podpore kot si vi želite, kakšne bodo posledice za Ukrajino?
Porošenko: Borili se bomo še naprej. Naš glavni cilj je mir. Za mir potrebujemo dve preprosti stvari. Prvi je točno začrtana meja, ki je ključni element suverenosti države. Meja mora biti zaprta za ruske vojake in njihovo orožje. Vse ruske čete je treba umakniti v Rusijo. Brez tega mi ne bi imeli državljanske vojne, ne bi bilo notranjega konflikta ali težav. Pri nas bi hitro prišlo do miru in varnosti.
BBC: Ali vi zaupate Vladimirju Putinu?
Porošenko: (Pauza) Zaupam? Komaj.
BBC: Kako boste preživeli z nekom pri pogovorih, če mu ne zaupate?
Porošenko: Nimam izbire. Ne verjamem, da lahko ukrajinsko ozemlje povrnemo z vojaškimi sredstvi.
BBC: To ozemlje ne boste povrnili z vojaškimi sredstvi?
Porošenko: Ne. Jaz sem predsednik miru. Delam vse, da se ohrani mir. Zaradi tega sem bil v Minsku in zaradi tega smo imeli težka 18-urna pogajanja, brez prekinitve. To je bilo 12. februarja letos. V septembru lani smo v Minsku imeli dva kroga pogovorov. Tam smo vse podpisali in smo pripravljeni izpolniti vse zaveze, ki jih vsebujejo Minski sporazumi. Enako bomo zahtevali od Rusije. Seveda, če sta državi v vojni, njuni odnosi ne morejo biti lahkoverni. Ampak jaz delam vse, kar lahko.
BBC: Se bojite napada s strani Rusije?
Porošenko: Ne bojim se ničesar. Vendar menim, da Rusi že pripravljajo ofenzivo. Mislim, da moramo biti pripravljeni na to. Ampak ne bomo jim dali najmanjše možnosti za provokacijo. Zato gre povsem za njihovo (rusko – op. prev.) odgovornost. Mi bomo delali v skladu z vsemi obveznostmi, ki izhajajo iz Minska, vključno glede prekinitve ognja, umika težkega topništva in orožja, ki omogoča dostop do vseh lokacij za posebne nadzorne misije OVSE. Ampak tega ne naredijo niti Rusija niti teroristi, ki jih oni podpirajo. Če me že sprašujete, ali verjamem predsedniku Obami, podpredsedniku Bidnu, državnemu sekretarju Kerriju, bo moj odgovor “da”. Namesto tega so (Rusi – op. prev) poslali redne vojake, ubivajo Ukrajince in držijo situacijo v slabem stanju.
Menimo, da je bistvenega pomena, da se ohrani dobro sodelovanje med Ukrajino in celim svetom. Potrebujemo dve stvari – enotnost EU, transatlantsko skupnosti in podporo sveta. In druga stvar – mi potrebujemo solidarnost z Ukrajino. To je boj, ne samo za Ukrajino, ampak za svobodo in globalno varnost.
BBC: John Kerry in najvišji uradnik State Departmenta (Victoria Nuland – Ed) sta pred kratkim bili v Moskvi (v resnici gre za Soči – Ed..). Tam je bilo veliko neformalnih predpostavk, ki določajo nov odnos. Ali je mogoče, da se nekaj dogovarjajo na vaš račun. Ste zaskrbljeni zaradi tega?
Porošenko: Torej lahko se nekomu kaj takega zdi. Če vprašate, ali verjamem predsedniku Obami, podpredsedniku Bidnu, državnemu sekretarju Kerriju, bo moj odgovor “da”.
Predno je sekretar Kerry odletel v Moskvo, me je poklical iz letala in mi pojasnil vse podrobnosti o svojih prihajajočih pogovorih v Moskvi glede Ukrajine. Ukrajina je bila glavna prednostna naloga, in nato seo še razpravljali o Iranu, Siriji in o drugih vprašanjih.
BBC: Torej ste imeli osebno jamstvo?
Petro Porošenko: Imam vse razloge, da zaupam ZDA, ki je popolnoma zanesljiva partnerica Ukrajine. Takoj po pogovorih v Moskvi sem imel telefonski pogovor z Johnom Kerrijem in z njegovo pomočnico Victorio Nuland, ki je preživela več ur z mano in sva razpravljala o vsaki podrobnosti pogajanj predno je Kerry odpotoval v Moskvo. Govorila sva tudi njenem osebnem obisku v Moskvi, ki se je zgodil po odhodu Johna Kerrija. Zaupam in nimam sumov, da bo Ukrajina postala predmet pogajanja v odnosih med Rusijo in Združenimi državami Amerike.
BBC: Kaj bi vi rekli za družine – na primer za matero s katerimi smo se pogovorjali in ki je dejala, da je njen sin umrl za to, ker se v tej vojni bojujejo samo otroci revnih ljudi, medtem ko so otroci bogatih oligarhov doma. Ali se pri tem nič še ni nič spremenilo? Kaj bi rekli na to temo?
Porošenko: To je katastrofa za vse in ni samo katastrofa za matere, temveč za celotno državo. Katastrofa za vse od družine, ki so izgubile 1800 vojakov, za vsako od družin, za vse nas, ki so izgubili skoraj 7000 civilistov. In to ni samo vprašanje odnosov med revnimi in oligarhi. To je posledica agresije, agresije proti moji državi. In ko govorimo o tem, mi se moramo pogovarjati o odgovornosti osebe, ki je odgovorna za to agresije. In prepričan sem, da bom naredil vse, kar je mogoče, da se ustavi to agresija in da se prepreči še večje število žrtev.
Toda, ko govorimo o oligarhih, je povsem druga stvar. Ko sem postal predsednik, je bila država popolnoma zastrupljena s korupcijo. Država je bila polna zunanjega dolga in ni bila sposobna odplačevati dolgov. Država je bila reformirana, in o njej so odločili oligarhi.
In nekaj izmed mojih najpomembnejših reform je boj proti korupciji – in za to sem povabil tujce v svojo vlado in sem ustanovil Protikorupcijski urad, kjer smo imeli prvi popolnoma pregleden postopek za predstavitev kandidatov za vodjo urada.
Zelo pomemben proces, ki ga imamo zdaj – je deoligarhizacija kjer v zamemo za moč oligarhov izvajamo demonopolizacijo in si prizadevamo za vladavino prava. In še posebej danes, parlament je podprl moj predlog na Vrhovnei radi glede pravosodja. Omenjeni zakon bo omogočil preglednost naših reform pravosodja in sodnih postopkov. In prav zdaj delamo precej veliko koristnih stvari v Ukrajini, ki čakajo na to že 23 let.
BBC: Vi ste tudi milijarder. Ali ste vi oligarh? Zakaj ne morete prodati vaše premoženje, ki je zdaj zaplenjeno v Rusiji?
Porošenko: Najprej se v 23 letih zgradil najbolj transparentno podjetje v vzhodni Evropi in v SND. Drugič, jaz ne uporabljam v zvezi s tem nobene moči. Takoj po tem, ko sem bil izvoljen za predsednika, sem dal pod nadzor svoje premoženje enemu izmed najbolj spoštovanih podjetij na svetu. To je samo zato, da se prepričate, da je poslovno življenje popolnoma ločeno od politike. Zahteval sem, da vsi sledijo moj primer.
BBC: Obljubili ste, da se boste znebili poslovanja, vendar tega niste naredili. Zakaj?
Porošenko: Na žalost, ker imamo zdaj vojno, in ne obstajajo kupci za moje podjetje.
BBC: To je vaša utemeljitev?
Porošenko: Ne, ne mislim tako, čez nekaj tednov bom, v zvezi s tem, razkril nekatere pomembne informacije. Toda, ko sem na primer poskušal prodati soje premoženje v Rusiji je na to takoj aretirala ruska vlada, ki mi ne daje takšne priložnosti. Ker je nemogoče prodati tisto, kar je zaseženo. In to je moje odvzeto premoženje v Rusiji. In oni so iskali način, da uporabijo metodo pritiska name. Zato je prodaja mojega premoženja povsem onemogočena.
BBC: V vaši državi smo videli veliko posojilodajalcev in donatorjev. Vi ste pragmatičen človek in poslovnež. Vi točno veste, kaj oni pravijo. Pravijo, da je korupcija v Ukrajini tako globoka, in da je pri vas tak nered, da vse to prežema vse poti od dna do vrha. In preprosto nekdo mora biti nor, da bi vam dal denar.
Porošenko: Vi imate popolnoma prav, in res je bilo tako v manj kot pred letom dni, ko sem prišel na oblast. Toda spremembe so zdaj ogromne. In jaz ne morem dokazati, da na najvišji ravni, na ravni predsednika imamo zelo resen načrt za boj proti korupciji. In niti jaz, niti kdo iz moje ekipe ne sodeluje pri korupcijo niti pri korupcijskih škandalih, ki se stalno pojavljajo v tej državi. In jaz sem poskušal storiti vse, kar je možno, da bi se to nehalo. Mi potrebujemo zaupanje vlagateljev, zaupanje partnerjev, tako da se zdaj moramo boriti ne samo v vojni na vzhodu temveč tudi v eni izmed najpomembnejših vojn v moji državi. Gre za vojno proti korupciji.
Zavedati se morate, da Ukrajina plačuje ceno: 5 do 10 milijonov ameriških dolarjev vsak dan. Zaradi tega jaz vabim v Ukrqajino vse novinarje in strokovnjake: Prosim naše partnerje, da se združimo v tem boju. Uporabili bomo vse izkušnje, ki jih imajo: Evropska unija, Singapur, Izrael in Združene države Amerike. Prosimo vas, da nam pomagate skupaj se boriti proti korupciji, saj ni nič manj nevarno kot vojna na Vzhodu.
BBC: Ko slišite ljudi, ki so sodelovali v protestih na Trgu neodvisnosti, ali samo navadne ljudi, ki pravijo, da se pri vas ni nič spremenilo – to je za vas verjetno razočaranje.
Porošenko: Ko smo bili na Maidanu, nismo pričakovali, da bo država ujeta v tej veliki vojni. Zavedati se morate, da Ukrajina plačuje: 5 do 10 milijonov ameriških dolarjev na dan. Za revno državo, kot je Ukrajina je to ogromna ceno. Žrtvovano je že 7000 življenj in to je ogromna cena.
Najbolj industrializirana regija v državi je sedaj zasedena, in največje tovarne so ali ustavi ali fizično uničene. Tovarniška oprema je odpeljana v Rusijo. Vendar pa smo uvedli pomembne spremembe. Mi smo podpisali pridružitveni sporazum z EU in nameravamo izvesti vrsto reform, ki so dogovorjene z MDS. Te reforme bodo prinesle takojšnje spremembe v življenju revnih ljudi? No. Za reforme ne pomeni rast plač in znižanje davkov. In takojšnji rezultati teh reform bodo vidni čez tri ali štiri leta. Vendar imamo svobodo medijev, imamo najbolj svobodne predsedniške in parlamentarne volitve, najbolj pregledne volitve. To se je zgodilo prvič v zgodovini. V moji državi imamo pro-evropsko ustavno večino v parlamentu. To se je zgodilo pred nekaj meseci, vendar nam je vse to uspelo v manj kot letu dni.
BBC: Še ena stvar, ki jo poudarili tuji opazovalci. Gre za navzočnost skrajne desnice v državi. In vi veste, da se to uporabija proti vam v korist promocije Rusije. Oni vse mečejo v propagando in pogled na dejstva, na primer vpliv organizacij, kot so bataljon “Azov”, “Desni sektor”, neo-nacisti. Kakšno sporočilo boste poslali Evropi, če si boste dovolili biti v zavezništvu s takimi ljudmi?
Porošenko: Najprej bi rad povedal, da vodja policije v Kijevski regiji ni neo-nacist.
BBC: Kako bi ga vi imenovali?
Porošenko: On je – junak, vojni heroj, brez ideološkega ozadja.
BBC: Ampak s tem se ne bi strinjala večina organizacij za človekove pravice.
Porošenko: Če bi imel vse dokaze o njegovih dejanjih, čeprav to ni moja pristojnost, jaz bi se takoj odzval. Toda, nekaj je najbolj pomembno: ne poslušajte ruske propagande. Živimo v državi, kjer je svoboda tiska, in zame je pomembno, da je vse odprto, ni nobene cenzure niti med vojno.
Ukrajina je demokratična država in ne bomo dovolili nikomur, da govori nekaj, kar bi škodilo ugledu Ukrajine. Toda poglejte na rezultate glasovanja. Rusija je navedla, da so nekatere skrajno desničarske skupine dobile na ukrajinskih parlamentarnih volitvah 30-40% glasov. Oglejte si dejanske rezultate. Ali veste kakšni so pravi rezultati?
BBC: Ja, oni niso prestopili volilni prag 5-odstotno oviro. Mi to vemo. Toda vprašanje je kakšna je raven njihovega vpliva.
Porošenko: Na predsedniških volitvah in na parlamentarnih volitvah so imeli manj kot 3% ali 2%. To je reakcija ukrajinskega ljudstva, ki mene podpirajo. Ampak oni (ultrpapravi -. Ed.) so zelo aktivni. Aktivni so v Franciji, dejavni so v Veliki Britaniji, v Avstriji in v južnih evropskih državah.
BBC: Ampak nobena od teh država ni v vojni – to je razlika.
Porošenko: Da, to je razlika. In razumem odgovornost. In garantiram, da bo Ukrajina obdržala demokratično tradicijo in da je Ukrajina demokratična država in da ne bomo dovolili nikomur, da dokaže, da Ukrajinci škodujejo ugledu.
BBC: Na koncu, gospod predsednik, bi rad va vprašal kaj bi želeli, da ostane za vami kot vaša dediščina?
Porošenko: I have a dream (Smeh – Ed..). Ko ne bom predsednik, sanjam, da bom poslanec v Evropskemu parlamentu. Takrat ko se bo Ukrajina pridružila Evropski uniji. Za to se zavzema 70% Ukrajincev.
Vir:https://www.facebook.com/BBC.Ukrainian/photos/a.289246041107051.76660.124158667615790/968528056512176/?type=1&theater

comments powered by Disqus