Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Porošenko: zahvala svetovnim voditeljem za nesodelovanje na paradi v Moskvi

petek, maj 8, 2015, 9:28

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko se je zahvalil voditeljem držav, ki 9. maja ne želijo sodelovati na paradi v Moskvi. To je dejal Porošenko, v četrtek v Gdansku.
Sodeloval je na politični razpravi na temo “Evropska integracija in izkušnje pridobljene po drugi svetovni vojni” ob 70. obletnici zmage nad nacizmom, poroča Interfax-Ukrajina. “V imenu naroda Ukrajine, sem hvaležen, da so se mnogi od svetovnih voditeljev odločili, da ne sodelujejo na paradi v Moskvi”,  je dejal Porošenko.
Po njegovih besedah, 9. maja na paradi v Moskvi bodo pokazala tudi orožje, ki ga uporabljajo v vzhodni Ukrajini. “8. maja se bodo lahko prebivalci Ukrajine prvič pridružili Evropejcem, ki se tega dneva spominjajo žrtev druge svetovne vojne, in ne 9. maja v Moskvi, ko bo potekala parada na kateri bodo pokazali orožje, ki se uporablja v Donecku. Ukrajina je zavrnila ponudbo, da bi sodelovala na tej paradi “, je dejal Porošenko.
Poudaril je še, da je treba storiti vse, da se napake 30-tih let ne bi nikoli več ponovile. “Obsežen konflikt v Evropi se zdaj zdi, da je veliko bližji kot je bil prej. Po Anschlussu Avstrije in nacistični okupaciji Sudetov je Poljska postala prva država, ki se je soočila s plameni nacizma. Ta narod je postal tudi prva žrtev tako imenovanega pakta Molotov-Ribbentrop.
Imamo tudi v spominu veliko sovjetsko-nacistično parado, ki je bila v septembru leta 1939 v Brestu … nacizem in komunizem, antisemitizem in etnična preganjanja, mučenja in propaganda – to je samo nekaj zločinov, ki so postali veliko breme v dvajsetem stoletju.
To so kazniva dejanja, ki kljub temu, da smo jih obsodili. … potekajo še danes v XXI. stoletju”,  je dejal predsednik Ukrajine. “Če Evropa ne podpira Ukrajino, bo sama sebe izdala,” – je dejal Porošenko.
Kot že vemo, so skoraj vsi evropski voditelji zavrnili vabilo na parado v čast 70. obletnice zmage. Prihod v Moskvo, da bi praznovali 9. maj, so potrdili predsednik Kitajske Xi Jinping, predsedniki: Indije, Južne Afrike, Mongolije, Vietnama, voditelji Severne Koreje in Kube.
Tudi predsednik Belorusije Aleksander Lukašenko je zavrnil, da sodelujejo 9. maja na paradi v Moskvi.
Vir:http://www.pravda.com.ua/news/2015/05/7/7067127/

comments powered by Disqus