Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Poroshenko: Ukrajina bo zagotovila tranzit plina EU, ne pa Rusiji

četrtek, september 7, 2017, 22:59

 Predsednik Ukrajine, Petro Porošenko je v Verhovni Radi podal izjavo o tranzitu ruskega plina za EU po letu 2019. Med letnim sporočilom je navedel: “Zaradi dejstva, da pogodba o tranzitu plina iz Rusije poteče leta 2019, je naša naloga, da s pomočjo Evropske unije dosežemo revolucionarno spremembo pri organizaciji tranzita”, je dejal Poroshenko.

Po njegovem mnenju bi morala Ukrajina zagotoviti tranzitne storitve ne Rusiji, temveč Evropski uniji. Poleg tega je dodal, da energetska strategija Ukrajine pomeni popolno opustitev uvoza zemeljskega plina iz Rusije. Po letu 2025 se bo povečala domača proizvodnje, zmanjšana bo energetske intenzivnosti in povečale se bodo energetske učinkovitosti gospodinjstev. Povedal je tudi, da Ukrajina že skoraj dve leti ne kupuje plina neposredno od Gazproma in da postopoma zmanjšuje svojo odvisnost od ruskega plina in goriva za jedrske elektrarne.

Kmalu se bo začel nakup toplotnega premoga iz ZDA. Sklenili so že pogodbo za več kot 700 tisoč ton. Istočasno je “Naftogaz Ukrajine” opozoril, da bi lahko v prihodnje, ukrajinski transportni sistem za plin zagotovila evropska podjetja, ki bi kupovala ruski plin na vzhodni meji Ukrajine: “Da bi dosegli pretok plina preko ukrajinskega ozemlja je potrebno, da bi pritegnili k sodelovanju kakovostne mednarodne partnerje, ki bodo zadolženi za upravljanje z ukrajinskim plinskim transportnim sistemom”.

Opozoriti je treba, da je za privabljanje takšnega mednarodnega partnerja potrebno opraviti “domačo nalogo” tj. ustvariti podjetje z visoko kakovostnim vodenjem in ustvariti pregledne pogoje za delo brez političnega vmešavanja.

“Druga možnost je nadaljevanje s sistemom, ki že obstaja, ki se ne bo spreminjal naslednja tri leta. Ukrtransgaz se bo vedel poslušno in velikodušno in čakal na pošteno plačilo in delo izvajalcev. In potem še čakat na to, da jim bodo že »nekako” vse izplačali. “Imamo tudi takšno možnost, kar se nam ne zdi pravilno”, so komentirali pri Naftogaz-u.

Vir: https://www.epravda.com.ua/news/2017/09/7/628791/

Povezana slika

comments powered by Disqus