Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Pred deportacijo v Sibirijo so Ukrajinci vezene srajce zakopali v zemljo

nedelja, november 19, 2017, 16:12

Vezena srajca je bila vedno dediščina ukrajinskega naroda in se prenaša iz roda v rod, tudi med represijami, deportacijami in lakotami. O tem govorita  Oleksandra Tkachuk in Lesia Voronyuk v dokumentarnem filmu “Dediščina naroda”. Film je že pol leta potoval po svetu in pripoveduje čudovite zgodbe. V dneh, ko se spominjamo žrtev operacije “Zahod”, ko so prisilno deportirali Ukrajince v Sibirijo je dokumentirani film s scenarijem Lesye Voronyuk pridobi poseben pomen.

Ukrajina je edina država na svetu, kjer imajo vezena oblačilc nacionalni pomen

Ročno okrašena in vezena oblačila so nekoč nosili vsi v Ukrajini. To je bilo dokler ni bilo tovarn in manufaktur. Zdaj so se vezene srajce pojavile še pri Belorusih, Poljakih, Čehih in Romunih.  Toda mi moramo govoriti o trenutni razlagi starih stvari sedanjim generacijam. V zvezi s tem poudariti unikatno neponovljivo ukrajinski vezenin in izvirnost, ki ima najvišjo ceno, saj je malo verjetno, da boste kdaj videli Poljake ali Romune, ki bodo nosili vezeno obleko v vsakdanjem življenju v službi ali na zabavah. Ukrajinski vezene srajce nosijo tudi v vsakdanjem življenju. Navsezadnje gre za simbol njihove identitete. Mnogi verjamejo, da je ukrajinska srajca močan talisman, še posebej, če ga je vezlo dekle ali žena za svojega ljubljenega moža in otroka.

Ali se današnjem času Ukrajino postopoma vrača verodostojna vezenje in šivanje kot obrti?

Ja, to je res, vezenine se pojavljajo v različnih oblikah in različnih kvalitetah, obstajajo stvari, ki so kičaste in takšne, ki so zelo visoke kakovosti, vendar pa so obrtniki, ki delajo izdelke vrhunske kakovosti. Lahko naštejemo približno 20 različnih oblikovalcev, ki šivajo dragocene edinstvene, unikatne predmete, in podjetja, ki bi delajo na veliko, takih je na stotine. Ne gre vedno za kakovost in kopiranje ali razlago vzorcev, v tej smeri se izvaja veliko izobraževalno delo, in tiste, ki bodo naredili kaj narobe bodo avtomatično izgubili svoje stranke. Zato vztrajno poteka tržno prilagajajo potrebam kupcev, ki osredotočeni na kakovost in simboliko.

Preživeli smo tudi čase, so zaradi vezenih srajc vbijali in zatirali. Sedaj pa je vezena srajca spet v modi. Če bi vi živeli, recimo, pred 70 leti, ali bi si upali posneti tak film kot je “Dediščino naroda” ali napisati knjigo s takšno tematiko?

Jaz bi ta film posnela v vsakem trenutku. Če si teoretično predstavljate čas, mislim, da bi si upal, ker imam to navado –  gre za boj za resnico. Novinarski poklic in zgodovinsko izobraževanje vedno ne glede na posledice. “Dediščina naroda” – je več kot film. V njem  poleg zgodovinskih in umetniških izletov, obstaja velika duhovna komponenta.

Koliko držav je že videlo “Dediščino naroda”? Kako vi ta film reklamirate?

Film še vedno potuje po svetu in so ga prikazali v 15 državah, v nekaterih državah pa že večkrat. Prevedli so ga na pet jezikov: angleščino, nemščino, francoščino, turščino in španščino. Avtorji so posneli CD-je, ki bodo distribuirani v tujini, zlasti prek diaspore. V diaspori lahko posredujemo veliko promocijskih nalog.

Glej povezavo: https://www.youtube.com/watch?time_continue=4&v=MT_-2HXPFlE

Ali ste slišali komentarje ali kritike za film?

Iskreno, ne veliko, ampak ljudje pogosto pridejo po filmu s svojimi zgodbami, ki ponuja še bolj zanimive zgodbe, kot so prikazani v filmu. Morda te zgodbe niso tako pomembna v kontekstu zgodovine in kulture v Ukrajine na splošno, zanimivo pa je videti kako to ljudje čustveno doživljajo, boste razumeli, da je za njih vezena srajca zelo pomembna.

Fotografija osebe Ткацька крамничка "Серпанок".

Vir: https://www.facebook.com/serpanokshop/photos/a.1480154558916717.1073741843.1468599356738904/1932557783676390/?type=3&theater

Kaj je najsvetlejši trenutek v filmu za vas osebno? Tista, kjer je “uganka” iz katere se je uzrla kritična točka, na kateri ste uresničili glavno idejo v filmu?

Ja gre za sceno, ki je neposredno povezana z imenom filma. Ustavila sem na “Dediščini”: to pomeni, materialni in duhovni obstoj. In potem sem nepričakovano našel zgodbo v Sokalu (Lvivska regija): Tam so med izgonom Ukrajincev v Sibirijo vezene srajce zakopavali v zemljo. To so delali zaradi zaščite pred uničenjem, ker jim ni bilo dovoljeno, da bi vezene srajce vzeli s sabo. Ti ljudje niso vedeli, ali se bodo vrnili iz izgnanstva, vendar so bili dobro označeni kraji, kjer so zakopani te srajce, ki so se prenašale iz roda v rod. In v 90 letih je veliko njihovih potomcev našlo zakopane skrinje z vezenimi srajcami.  Presenetljivo je, da zakopane srajce niso bile vlažne in niso zgnile. Bile so še zmeraj tako impresivne, ne glede na to da je bila tkanina zakopana v zemlji 70-80 let.

Fotografija osebe Ткацька крамничка "Серпанок".

Vir: https://www.facebook.com/serpanokshop/photos/a.1480154558916717.1073741843.1468599356738904/1932557783676390/?type=3&theater

In tam so bile srajca s trizobi in z rumeno-modrimi cvetovi. V filmu smo reproducirali izkopavanje originalne škatle s temi srajcami, ki se hranijo v muzejih ali v nekaterih družinah, “izkopali”, so jih v krajih, kjer so bile resnično skrite in zakopane. In potem smo spoznali, da je tukaj – resnična zapuščina naroda, ne samo posameznika. In iz te zgodbe začenjamo s filmom. Film je bil prvič bil predstavljen v Kyivu, leta 2016, na Dan vezenih srajc.

Kakšna je prihodnost ukrajinske vezene srajce?

Vezeno srajco čaka najlepša prihodnost – spet bo zasedla častno mesto kot jo je nekoč imela, in to se bo prenašlo iz generacije v generacijo. Ne govorimo o tem, da bodo vezenine v celoti nadomestile moderna oblačila, vendar bodo še zmeraj ostale tako kot ikone tako kot vezene brisače. V omarah bodo zraven vezenih brisač vedno visele vezene srajce, ki jih bomo nosili ob posebnih priložnostih v življenju.

In koliko srajc je v tvoji omari?

Imam jih veliko, veliko zbirko, ki jo je zbrala moja babica in tiste vezenine kot je šivala moja mama, jaz in moja sestra. To ni vse moje, to so srajce mojega rodu, imamo jih več kot sto.

Kako boste nadaljevali svoje aktivnosti v projektu “Dan vezenih srajc”?

Zdaj pa bomo na “Dan vezenih srajc” ustvaril projekt “DeVyFilmy” (Kje ste filmi – op. prev.?), v katerih bomo iskali nove zgodovinske in etnografske predmete, snemali filme, ki so zelo potrebni za mlade, za študente in dijake, da predstavimo Ukrajino doma in po svetu. Veselimo se široke publike, da bodo ljudje lahko odkrili edinstvene zgodovinske podatke, in da bomo razširili svoja odkritja po vsej državi.

Avtor: Iryna Bassenko

Vir: https://persona.top/2017/10/23/pered-viselennyam-u-sibir-ukrayintsi-zakopuvali-vishivanki-v-zemlyu-shhob-yih-znajshli-nashhadki-stsenaristka-fil-mu-spadok-natsiyi/

Джерело: Ідеї декору

Vir: http://lviv1256.com/lists/suchasni-vyshyti-sukni-30-foto/

Najdi svoje ime:

Vsaka črka ima vezeni simbol, vsak simbol je močan amulet. Abeceda in njeno interpretacijo je v svoji knjigi objavil Volodimir Pídgírnyak, raziskovalec ukrajinske pysanke in vezenine.

Rezultat iskanja slik za Найди свое имя, закодированное в вышиванке

Rezultat iskanja slik za Найди свое имя, закодированное в вышиванке

Rezultat iskanja slik za Найди свое имя, закодированное в вышиванке

Rezultat iskanja slik za Найди свое имя, закодированное в вышиванке

Rezultat iskanja slik za Найди свое имя, закодированное в вышиванке

Rezultat iskanja slik za Найди свое имя, закодированное в вышиванке

comments powered by Disqus