Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Predsednik Svetovnega kongresa Ukrajincev v Zagrebu

četrtek, oktober 12, 2017, 13:04

V nedeljo, 8. oktobra, smo imeli predstavniki ukrajinskega skupnosti KD Ljubljana Kyiv, posebno čast srečati se s Predsednikom Svetovnega Ukrajinskega (v nadaljevanju – SKU) kongresa g. Eugenom Czolijem. To so nam omogočili predstavnik Ukrajinske skupnosti mesta Zagreba oz. Hrvaške. G. Eugen Czolij se je na predvečer svojega obiska srečal najprej z visokimi uradniki države Hrvaške na čelu z Andrejem Plenkovićem.

Fotografija osebe Viktor Filima.

Avtor fotografije, V. Filima,

Ob Dnevu neodvisnosti Hrvaške je gospod E. Czolij čestital Hrvatom za njih praznik in se zahvalil za hrvaško podporo Ukrajini. Govoril je o vseh aktualnih dogodkih povezano z Ukrajino, ukrajinsko diasporo in razmerah v svetu. Povedal je še veliko drugega, kar je bilo aktualnega v tem času, doma in v tujini. Nato pa se je srečal z ukrajinsko skupnostjo v Zagrebu.

Fotografija osebe Viktor Filima.

Avtor fotografije, V. Filima,

Zagreb, Croatia -08-10-2017-> 50 years of Ukrainian World Congress & Croatian Independence Day …in the capital of Croatia Zagreb on Ukrainian street at Taras Hryhorovych Shevchenko monument

— z osebami Andrej Pavlešen, Kukor Svitlana, Mariia Rajlic, Ola Maks, Tatjana Tanja Šagadin, Marija Meleško, Anna Anna, Eugene Czolij, Olga Kaminska, Irena Nagy, Pavlo Holovcuk in Slavko Burda

Tega srečanja smo se udeležili tudi predstavniki KD Ljubljana – Kyiv. Mimogrede, točno na ta dan, pred dvema letoma je bilo uradno ustanovljeno naše slovensko – ukrajinsko društvo, KD Ljubljana – Kyiv, ki združuje ljudi, ki želimo narediti kaj koristnega v dobrobit naših narodov, želimo narediti veliko več, saj verjamemo v zmago demokracije in v moč ukrajinskega Duha ter pravičnost.

Vendar ugotavljamo in poudarjamo, da nam, na žalost, številni razlogi preprečujejo naše delo. Res je, da redkokdaj imamo priložnosti za srečanja in zabave, tako da smo letos imeli fazo izrazito “delovnega načina delovanja”. Konkretno povedano, marsikdo bi nas želel utišati in naše delo, ki je v korist Ukrajine in Slovenije na vsak način preprečiti in zmanjšati pomen doseženega.

Zato smo bili zelo veseli, da so nam gostitelji, Ukrajinska skupnost Hrvaške, dali besedo, in hvaležni smo jim  za to priložnost, da smo lahko povedali naše misli in želje. Povedali smo jim, da z njimi vedno radi sodelujemo in da se želimo pridružiti Svetovnemu Ukrajinskemu kongresu, skupnosti, ki združuje Ukrajince iz 53 države po svetu.

Na to smo poročali in se pogovarjali o naših dosežkih, zlasti na aktivnostih povezanih z informiranjem na www.situacija.si, naše spletne strani. Poročali smo tudi o »cenzurirani« spletni strani, ki je v ukrajinščini. Na žalost je omenjena spletna stran www.razom.si,  (zaradi cenzure, oz. ne objavljanja na strani Veleposlaništva Ukrajine v Sloveniji) premalo vidna in poudarjena.

Potem smo se še pohvalili z ustanovitvijo mednarodne skupnosti Ukrajincev, ki se imenuje –  “Alpe Adria”. V to skupnost povabil, da se nam pridružijo naši prijatelji iz Hrvaške.

Nato smo se navzoči pogovarjali o različnih stvareh. Gotovo najbolj boleča tema je bila ruska agresija na Ukrajino in agresivna ruska propaganda v Evropi v zvezi z Ukrajino. Gospod E. Czolij je med drugim izrekel naslednje besede: “Vsak izmed nas naj se vpraša; Kaj sem danes naredil za Ukrajino?”

Pozval je vse Ukrajince živijo v tujini, da se aktivno vključijo v spremljanje dogajanj povezanih z Ukrajino, da aktivno posredujejo  informacije na socialna omrežja in da aktivno uporabljajo različne jezike oz. jezike držav stalnega ali začasnega prebivališča, da se ukvarjajo in opozarjajo na ruske dezinformacije in da ne “Podcenjujemo njihove zmožnosti”. Torej,  uporabiti je treba vsa sredstva za boj proti sramotni propagand Rusije.

G. Eugen Czolij apelira na to, da se aktivno berejo in širijo informacije oz. novice, ki se nahajajo na uradni spletni strani SKU, da se podprejo pobude in druge novice, ki jih distribuirajo in jih pišejo v ukrajinščini in v angleščini.

G. E. Czolij je govoril o odprtju uradnega predstavništva SKU v Kyivu in sodelovanju z ukrajinskim uradniki v Bruslju. Omenjene zadeve vodi (navzoča na srečanju v ZG – op. prev.) mlada in obetavna Maryna Yaroshevich.

G. E. Czolij se je zavzel za to, da vedno, po e-mailu, pošiljamo SKU vse objavljene neobjektivne in objektivne oz. pomembne  informacije, ki so v zvezi z Ukrajino … in prosil je vse ljudi, da na to ne pozabijo. Čeprav sem nam zdi, da je nepomembna naša dejavnost, je ta še vedno velik prispevek in pomoč za Ukrajino.

Na koncu nas je spomnil, da ne pozabimo, da vsak dan v Ukrajini ubijajo ljudi, pogosto mlade fante, ki so komaj začeli živeti. Zato sodelujmo v humanitarnih projektih, tudi če gre za majhne količine, saj lahko to pomaga komu rešiti življenje!

Predstavniki ukrajinske skupnosti, KD Ljubljana Kyiv bi se radi zahvalili predstavnikom Ukrajinske skupnosti Hrvaške za ta sestanek. Upamo, da bomo nadaljevali s plodnim sodelovanjem in smo jih povabili k obisku Ljubljane. In na koncu je še izzvenel naš kratki pozdrav: “Slava Ukrajini”! To so besede, ki se običajno uporabljajo ob zaključku govorov. Na koncu želimo še  poudariti, da je predsednik SKU izjemen človek  in aktivna javna oseba, ki je s srcem in dušo zavezana Ukrajini.

Fotografija osebe Andrija Hevka.

Fotografija osebe Andrija Hevka.

Fotografija osebe Andrija Hevka.

Fotografija osebe Andrija Hevka.

Fotografija osebe Andrija Hevka.

Fotografija osebe Andrija Hevka.

comments powered by Disqus