Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Predstavitev nove ukrajinske krilate rakete “Neptun”

četrtek, februar 1, 2018, 13:33

 

ракета "Нептун"

Svet za nacionalno varnost in obrambo Ukrajine
V torek, 30. januarja, je bila testirana nova ukrajinska raketa “Neptun”, ki je sposobna uničiti zemeljske in pomorske cilje. “Predstavitev “Neptuna” je povezana z ustvarjanjem novih modelov orožja. Gre za nacionalni projekt, ki ni odvisen od tujih partnerjev, kar je še posebej pomembno v luči zavrnitve s strani nekaterih zahodnih obrambnih sistemov za dobavo orožja Ukrajini«, je za BBC Ukrajina povedal Serhiy Zhurets, direktor informacijske in svetovalne družbe Defence Express.

Vojaški strokovnjak je ugotovil, da je to podzvočna raketa, načrt letenja pa je standard za model krilatih raket. “Območje hitrosti in višina je 10-30 m, v zadnjem delu pa 4-5 m z visoko eksplozivno razdrobljenostjo. Rakete so lahko so opremljanje z različnimi vrstami polnjenja. Na ta način se lahko uspešno deluje na različne vrste ciljev. Gre za vodene rakete z znanimi koordinatami in se uporablja kot proti-radiolokacijska raketa”, pojasnjuje g. Zgurets.

ракета "Нептун"

Raketa zagotavlja doseg ciljev za pomorske namene na razdalji 280 km in ko gre za obalne stacionarne cilju – doseže še večje razdalje. Strokovnjak pravi, da je raketo mogoče primerjati z ameriškimi, kitajskimi in sovjetskimi raketami z dometom 300 km.

“Raketa je sposobna zadeti cilje na takšni razdalji, kar druge ukrajinske rakete ne morejo,” pojasnjuje g. Zgurets. Za oblikovanje novega modela oborožitve je odgovorno državno podjetje “Državni konstrukcijski biro Kyiv – “Luč “.

“Zdaj, glede na stopnjo in značilnosti groženj, je najbolj pomembna različica na zemlji, saj zagotavlja tako zaščito z morja in lahko uniči projektile s kopna”, je dodal gospod Zhurets. Predpostavlja se, da bodo rakete “Neptun” oborožili vojaške enote na kopnem. Na ta način bodo imeli nadzor nad vodnim območjem Črnega morja.

To je bil prva javna predstavitev »Neptuna«.

Kdaj bodo rakete postale del oborožitve ukrajinske vojske, še nimajo natančnih napovedi. To je zato, ker mora “Neptun” prestati vse stopnje državnih testov. V prihodnosti se projektili lahko prilagodijo različicam na ladjah in na letalih. Koliko takšnih raket je že narejeno – bo še vedno ostalo skrivnost.

“Za Ukrajino je zelo pomemben dogodek, saj se adaptira po celotni razorožitvi ukrajinske vojske po Budimpeštanskem memorandumu, ko so oborožene sile Ukrajine ostale brez take oborožitve”, je po testiranju raket dejal sekretar za nacionalno varnost in obrambo Alexander Turchinov.

Vir:http://www.bbc.com/ukrainian/news-42878337

comments powered by Disqus