Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Presenetljivo: Italijani želijo izvedeti strašno resnico o vojni v Ukrajini!

sreda, april 5, 2017, 12:50

Солдати Сергій Приймак і Олександр Скрипнюк (праворуч), фото з особистого архіву Скрипнюка

»Italija razume bolečino vojakov: v Ukrajini so se navadili na vojno«, pravi ukrajinski veteran. Vojaka, Pryymak Sergey in Alexander Skrypniuk (desno), fotografija iz osebnega arhiva Skrypniuka

Zakaj Rim? Glavni cilj je posredovati resnico o vojni v Ukrajini in pridobiti moralno podporo tujcev. Ta naloga je bila dana udeležencem ukrajinske delegacije, ki so to naredili v različnih mestih v Italiji. Predstavili so dokumentarni film o ti. ukrajinskih “kiborgih”. Film se imenuje “Sledil bom soncu.” Dokaze o vojni in vojnemu vsakdanjemu življenju so neposredni borci iz Ukrajine delili z italijanskim občinstvom. A lokalni univerzitetni profesorji so, v okviru sodobne zgodovine, pokazali omenjeni film svojim študentom. Zgodba dokumentarca je posvečena borcem 90-im komandosom, bataljona, ki so branili letališče Doneck (november 2014-januar 2015). Film govori tudi o vojni proti separatistom v drugih kriznih žariščih in je bil predstavljen v šestih italijanskih mestih.

To je bilo prvič, da so Ukrajinci v tujini organizirali ogled filma po predstavitvi v Kijevu decembra lani. S prizadevanji ukrajinske skupnosti in diplomatov iz Milana in Neaplja jim je uspelo pritegniti pomemben del lokalnega prebivalstva, vključno s predstavniki italijanske inteligence. Mnogi od njih so se prvič seznanili s tragičnimi dogodki v vzhodni Ukrajini. Vsi, ki živijo v Italiji, se jim zdi, da so takšni konflikt stvar preteklosti. To je povedal udeleženec filmske predstavite v Neaplju Salvatore Capasso, direktor raziskovalnega inštituta družbenega razvoja v regiji:

Сальваторе Капасс (фото Вінченцо Ґуерра)

Capasso Salvatore (Vincenzo Guera fotografije)

“Osebno se me je zelo dotaknilo gledanje vašega filma, ki deluje zelo impresivno in čustveno. Še posebej se me je dotaknilo pričevanje ljudi, ki so sodelovali v krvavem boju za svobodo”, je podelil svoje vtise Salvatore Capasso v intervjuju za Radio Svoboda.

Film je narejen po resnični zgodbi Delegacija iz Ukrajine je bila sestavljena iz prostovoljcev za nevladne organizacije “Za državo v srcu” in veterani- “kiborgi”, Sergey Pryymak in Alexander Skrypniuk.

Oba sta bila presenečena, ker nista pričakovala, da bosta videla toliko tujcev, ki jih zanimajo dogajanje v Ukrajini. Prostovoljka Tatiana Hrubenyuk, je povedala, da je bila večina gledalcev šokirana nad tem, kar so videli in slišali v filmu neposredno od vojakov. “Med predstavitvijo filma so med nami sedeli mladi Italijani, ki so bili navdušeni nad tem, kako se je možno bojevati s staro opremo. Potem so prišli med naše fante in so se z njimi tiho rokovali. Lokalna vojska je bila šokirana s tem, kar so videl na filmu, “Sledil bom soncu”, je dejala Tatiana Hrubenyuk za Radio Svoboda.

Під час презентації стрічки у Генеральному консульстві України в Неаполі, 29 березня 2017 року, фото Вінченцо Ґуерра

Med predstavitvijo filma na Generalnem konzulatu Ukrajine v Neaplju, 29. marca 2017, foto Vincenzo Guera

Po besedah prostovoljke iz organizacija “Z državo v srcu” so se nanjo obrnili učitelji zgodovine s prošnjo za predvajanje filma, da pokažejo, da gre za “resnično zgodbo”, ki si jo marajo ogledati lokalni univerzitetni študentje. Italijanski zgodovinarji so se pritožili, da bo kasneje s pomočjo medijev težko razumeti resničen potek dogodkov.

Alexey Goncharuk Video posnetki na YouTubu

Pomembna moralna podpora

Na to prav tako opozarja 32-letni veteran, ki se še bojuje v ATO, je oče dveh otrok, ime mu je Alexander Skrypniuk iz Zaporoške regije. Po njegovem mnenju, zelo boli in je presenečen, da tu Ukrajini marsikdo nima popolne informacije o vojni in njeni človeški ceno. Dejansko je uradna statistika, pravi vojak, daleč od realnosti.

Vir:https://www.radiosvoboda.org/a/28406918.html

comments powered by Disqus