Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Putin je izgubil bitko, Rusija ne ve, kaj naj naredi z Ukrajino

ponedeljek, februar 26, 2018, 23:48

Дмитрий Орешкин
Dmitry Oreshkin – Ruski politolog. Kandidat za geografske vede

V Ukrajini, je začel veljati najmočnejši zakon o de-okupaciji Donbasa (“O posebnostih državne politike in državne suverenosti Ukrajine na začasno zasedenem ozemlju regij Donecka in Luganska”), ki je izzval zelo ostre kritike v Rusiji. O tem tudi piše avtor besedila, ki ga je objavil na spletni strani Apostrofa.

Zdaj je v Rusiji, kolikor razumem, tema Ukrajine “zamrznjena”. Jasno je, da je bil Putin v veliki meri premagan. Ukrajina je zdaj zelo daleč od Rusije. Zato je tema Ukrajine za Putina zelo boleča. Čeprav so predsedniške volitve predvidene na dan 18. marca, ni čutiti posebnega navdušenja, ker gre za datum, ki je povezan z aneksijo Krima (ruske predsedniške volitve naj bi bile predvidoma ob obletnici priključitve polotoka Krim – “Apostrof”).

Vendar se zdi, da je ta tema že močno izčrpana. Zdaj se vse to poskuša marginalizirati, odstraniti, in se pretvarjati, da kaj takega sploh ne obstaja. Vse to nima nobenega smisla, saj je Vladimir Vladimirovič Putin v Ukrajini naredil nekaj velikih podvigov. Zdaj pa naj bi nenadoma prišlo do razočaranja. Torej, za Rusijo velja, da kar se dogaja v Ukrajini, nekako ni več zanimivo ali pa je začasno prikrito ali sploh ni tako pomembno.

Menim, da so glede mednarodnih odnosov [povezano z Ukrajino] vstopili v fazo vmesnega, zamrznjenega stanja, ko se ne sme delati naglih potez. In koraki, ki se dogajajo, niso v korist Putina. Zato se Rusija na splošno oddaljuje od te težave. Na splošno pa se je zgodilo nekaj zelo pomembnega, zakon Ukrajine pravi, da se je zgodil akt agresije s strani Rusije. Na mednarodni ravni to že dolgo razumejo in sprejemajo kot neke vrste samopodobe Rusije. In zato se v Rusiji trudijo, da o tem ne govorijo, kot da se to sploh ne dogaja.

Videti je, da niti Ukrajina niti Rusija nimata resnih namenov za poslabšanje odnosov in očitno z akaj takega nimata želje. Seveda ne morem reči, da Kremelj ne razmišlja o tem zakonu. Toda zmagovalni odnos in patetika sta izginili. Zdi se mi, da je zdaj v Rusiji nastopil občutek negativnega pritiska, ki je uničujoč za domoljubno javnost (na primer v Rusiji je verjetno vsaj 25% prebivalstva) čakalo na oživitev Sovjetske zveze in “priključitev” Donbasa Rusiji. Ti ljudje so zdaj zelo razočarani in to je tudi veliko razočaranje za Kremelj.

Poleg tega Kremelj ne razume in ne ve, kako je treba ravnati z Zahodom. Ker je do zdaj bil navajen, da je Zahod šibek, strahopeten in da gre za buržoazno skupnost, ki je pripravljena na “požiranje” vsega. Čutili so, da bo Zahod vse naredil za ruski plin in rusko nafto. Nato se je nenadoma izkazalo, da Zahod le ni tako šibek in strahopeten.

Zlasti je bil zelo boleč poraz elitnih vojakov oz. uničenje ruske enote – Wagner. To je bil resen udarec za Putinov ugled.

Enako velja tudi za poraz Rusije v Ukrajini. Vsi vedo, da je treba izvesti nekakšen “podvig” in nekako presenetiti ljudi. Toda za Rusijo tukaj ni bilo nobene zmage.

In tako, kolikor lahko rečem, Putinova predsedniška kampanja nič kaj posebnega. Pomembno je, da je Putin priljubljen, in to je za Rusijo dobro. Zato o tem ne bomo nič razpravljali.

Vir: https://inforesist.org/putin-proigral-v-rossii-ne-ponimayut/

comments powered by Disqus