Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Putin je izjavil, da Kazahstan ni bil nikoli država

sobota, avgust 30, 2014, 1:05

To je izjavil ruski predsednik Putin ob besedah Nazarbajeva. Gre za podporo pridružitvenega sporazma med Ukrajino in EU. Putin je za Reuters namignil Nazarbajevu, da je Kazahstan šele pred kratkim postal država. Kazahstan do zdaj še nikoli ni bil država. To je v petek 29. avgusta izjavil Putin na forumu mladih “Seliger”. Še posebej je opozoril, da je predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev “naredil edinstveno stvar – ustanovil držav na ozemlju, na katerem države še nikoli ni bilo.” “V tem smislu je (Nursultan Nazarbajev) za post-sovjetske državnosti unikatna osebnost”, – je dejal Putin.

Vir: Advance.hr

Hkrati je ruski voditelj opisal Nazarbajeva kot “zelo modrega in izkušenega vodjo”, ki “še vedno razmišlja o prihodnosti svoje države.” “Nikoli ne bi šel proti volji svojega naroda. On (Nursultan Nazarbajev) zelo natančno čuti, kaj narod od njega pričakuje.” Pri tem je treba opozoriti, da je bila ta izjava dana v ozadju podpore Nazarbajeva glede pridružitvenega sporazuma Ukrajino z EU. Zlasti zaradi tega, ker je Nazarbajev na srečanju s predsednikom Petrom Porošenkom, 26. avgusta v Minsku dejal, da partnerstvo Ukrajine z EU, Kazahstana ne bo prizadela. Poleg tega je predsednik Kazahstana obljubil še plodno sodelovanje z Ukrajino. Treba je omeniti, da je prejšnji dan, kontraverzni ruski politik Vladimir Žirinovski dejal, češ da v Kazahstanu »razvijajo rusofobijo”, in v učbenikih je vedno več “anti-ruskega sentimenta”. On je to povedal v intervjuju za radio “Echo Moskve”. Odgovarjal je na vprašanja, kdaj bo Rusija uresničila ozemeljske zahteve v Kazahstanu.

Vir: Advance.hr – Holodomor v Kazahstanu,

Več o tem lahko preberete tukaj:<<<
http://ru.tsn.ua/svit/putin-zayavil, chto-Kazahstan-nikogda-ne-byl-gosudarstvom-383871.html
Zelo zanimiv je prispevek hraškega Advace-a: http://www.advance.hr/vijesti/transformacija-ruske-retorike-i-zasto-je-kazahstan-kljucni-saveznik-zaprijetio-izlaskom-iz-euroazijske-unije/

Ruske manjšine:

Vir: Advance.hr

comments powered by Disqus