Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Putin je izkoristil želje Zelenskega in zdaj “zmaguje”

ponedeljek, september 2, 2019, 12:40

Ko so se začela prihajati prva poročila o možni izmenjavi zapornikov med Rusijo in Ukrajino, smo poskušali razumeti, kaj je razlog takega početja s strani Vladimirja Putina. Spraševali smo se, v katero past je tokrat ruski predsednik skušal zvabiti Voladimirja Zelenskega in vso Ukrajino?

Mogoče je resnično pomembno, da Putin pospeši odpravo sankcij, da ga skrbi vrnitev Rusije v Skupino G7 ali da zares izboljša odnose s Kyivom? – sprašuje se Vitaliy Portnikov za Radio Svoboda: Mogoče Putin zares ne želi zapravljati denarja na Donbasu?

Ali se je Putin morda odločili posredno priznati razsodbo Mednarodnega sodišča Združenih narodov za pomorsko pravo, ki od Moskve zahteva izpustitev ukrajinskih mornarjev?

Na vsako od teh vprašanj nisem mogel najti pozitivnega odgovora. Nekateri zahodni voditelji govorijo o Putinovi vrnitvi v Skupino G7 in niti ne pričakujejo koncesije z njegove strani. Očitno je, da ruskega predsednika ne zanima izboljšanje odnosov z Ukrajino. Svojo ravnodušnost do mednarodnega prava je že pokazal – in to že večkrat.

Razmere so zdaj postale bolj očitne, ko se je pojavilo ime Volodimirja Cemaha, enega pomembnih osumljencev v preiskavi sestrelitve malezijskega Boeinga (MH17 – op. prev.), ko je to vprašanje zaplavalo v zgodovino izmenjave.

Boeing je nekaj, česar se Kremelj resnično boji. Dokazna obsodba mednarodnega sodišča lahko marsikaterega ruskega poveljnika spremeni v pravega vojnega zločinca. In možno je, da ne bodo obsojeni le Putinovi najbližji sodelavci, ampak tudi sam predsednik Rusije.

Dejstvo pa je, da Ukrajina nima veliko neposrednih prič in udeležencev uničenja omenjenega letala. Obdolženi Cemah pa se je v Kijevu pojavil kot rezultat zelo uspešne specialne operacije ukrajinskih posebnih služb.

Putin je izkoristil želje Zelenskega

Vendar so ruske posebne službe v odgovor na želje ukrajinskega predsednika vse to opravile svojo posebno operacijo na najvišji ravni, pri čemer je neposredno sodeloval ruski “varnostnik številka ena” – Vladimir Putin.

Namreč, Putin je izkoristil željo ukrajinskega predsednika Voladimirja Zelenskega, ki si prizadeva za izpustitev ukrajinskih talcev in željo francoskega predsednika Emmanuela Macrona, da pomaga rešiti konflikt na Donbasu.

Med telefonskimi pogovori z Zelenskim je Putin privolil v začetek postopka izmenjave zapornikov. In med srečanjem z Macronom na jugu Francije je pokazal pripravljenost za kompromis za rešitev težav z Zahodom in konflikta na Donbasu.

Toda v odločilnem trenutku je iz rokava potegnil svoj zadnji adut. Če Cemaha Ukrajina ne vključi v izmenjavo ujetnikov, se ne bo zgodilo nič. To se je zgodilo kljub velikim pričakovanjem, ko se je zdelo, da je Ukrajina dosegla najvišjo točko, Macron in nemška kanclerka Angela Merkel pa sta začeli priprave na vrh “normanske četverice”.

In zdaj Putin vseeno zmaguje. Osvobodili bodo Cemaha, kar je za Rusijo zelo v redu, dragocena priča bo v njegovih rokah in med Ukrajino in Zahodom se bo pojavila senca resnega nezaupanja.

Da ne omenjam, kakšno bo nezaupanje do predsednika Zelenskega se bo pojavilo med ukrajinskimi častniki, ki so ponosni na morda svojo najuspešnejšo specialno operacijo v zgodovini.

Če pa Celmaha Ukrajinci ne bodo izpustili – no, potem bo predsednik Ukrajine pokazal, da je zavajal ljudi in javna pričakovanja.

Po drugi strani se Ukrajinci lahko sprašujejo, ali je vredno, da zaradi enega Cemaha trpijo mornarji,  Sencov, Baluh? Navsezadnje Putinu v Haagu nihče ne bo nikoli sodil. Kaj je torej smisel zavrnitve takšne zahteve? Vse to Putinu zelo ustreza, ker potrebuje šibkega Zelenskega.

Za Putina je velik uspeh, da zanj sami Ukrajinci opravijo umazano delo

Ne pravim, da na ruskega predsednika ni nikakršnega vzvoda vpliva. Če pa ne bo še na izmenjavo brez Cemaha – to pomeni, da je potreboval nekoga drugega. Putin ničesar ne naredi brez premisleka.

Da ne bi bili prevarani, je treba jasno razumeti njegove glavne cilje, ki jih ima povezano z Ukrajino. Putin v bistvu ne potrebuje nikakršnih izboljšav v odnosih z Ukrajino – še toliko bolj, ko je glavna nagrada normalizacija stikov z Zahodom.

Za ruskega predsednika je pomembno, da se izogne ​​odgovornosti za sestrelitev Boeinga in da doseže globalno priznanje aneksije Krima in ter vrne Ukrajino v rusko sfero vplivov – morda celo z novim velikim spopadom in odpravljanjem ukrajinske državnosti. Seveda pa bi bilo zelo koristno, če bi za Putin vse umazano delo opravili Ukrajinci sami.

Vitaly Portnikov

Vir: https://www.obozrevatel.com/politics/2364-putin-vikoristav-bazhannya-zelenskogo-i-teper-vigrae.htm?fbclid=IwAR2L7VQgD04uobbUmq2fJBY7sa9YmTYZrQCqjOLN74MyHH3kJY9pWgaRo-A

comments powered by Disqus