Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Putin ponovno obrača zgodovino Ukrajine

petek, december 15, 2017, 19:07

Ruski predsednik Vladimir Putin je znova dejal, da so Rosijani in Ukrajinci – en narod. Na ta način je ponovno štartal z izkrivljenjem zgodovinskih dejstev. To je izjavil v živo na letni novinarski konferenci, ko je odgovarjal na zapletena vprašanja ukrajinskega dopisnika Romana Cimbaluka za UNIAN.

“Slovanski etnos[2] se je zelo zapleteno razvijal. Tudi Rusija sama se je razvijala zelo težavno. Nastala je iz veliko slovanskih plemen … ki so sčasoma oblikovali Rusijo, ki je imela svoje središče v Kyivu. V tem smislu so se oblikovale naše zgodovinske, duhovne in druge korenine. Vse to mi daje pravico govoriti o tem, da smo v bistvu (Ukrajinci in Rosijani – op. prev.) en narod “, je poudaril poglavar Rusije.

Pri komunikaciji z ukrajinskim novinarjem je Putin dopustil možnost, da je možno, da se “kdo z njim (Putinom – op. prev.) ne bo strinjal.” “V 19. stoletju so se pojavili ljudje, ki so začeli govoriti o tem, da bi morala biti Ukrajina neodvisna … To je bilo v okvirih ruskega imperija, kjer je, po vsej verjetnosti potekala prisilna rusifikacija”, je rekel predsednik Rusije. Toda, po njegovem mnenju, za Ukrajino “je bilo to najmanj pomembno. Zato, ker je bila takrat Ukrajina pravoslavna država.” Takrat še ni bila izražena nacionalnost “ampak” le veroizpoved” takrat potnega lista ni bilo.

To pomeni, da se » Ukrajinci od Rosijanov po ničemer niso razlikovali”, je dejal Putin. Potem se je predsednik Rusije obrnil na zgodovino XVII. stoletja in povedal naslednje: “Ukrajina je bila vključena v rusko cesarstvo leta 1645. Priključile so se tri regije, če govorimo v sodbenem jeziku: torej Kyivska, Chernihivska in Žitomirska regija«, je dejal Putin.

(Očitno je, da se ruski predsednik eksplicira na dogodke Perejaslavske pogodbe iz leta 1654, ko je živel hetman Bogdan Hmelnitski, ki je bil priseljen podpisati za Ukrajince neugodno pogodbo. Kot vemo, to neprijetno dejstvo je prav tisto, kar ruski zgodovinarji imenujejo “priključitev Ukrajine k Rusiji”.)

“Kot posledica bivanja v sestavi rosijskega imperija je imela Ukrajina številne neprijetne izkušnje: Rusko-turška vojna, nato pa trpljenja Ukrajincev v drugi svetovni vojni, pred tem pa izredno neugodne izkušnje iz leta 1922, 22-ega do 24-ega leta, ko so se boljševiki iz neznanega razloga odločili, da se celoten teritorij, ki sestavlja zgodovinski del Ukrajine oz. ozemlje pretopi v novoustanovljeno republiko – Ukrajino. Vsa ozemlja do Črnega morja so takrat, po drugi svetovni vojni, prišla v zahodne regije”, je dejal Putin.

Путін знову перекрутив історію України

Predsednik Rusije se ni izognil vprašanju zakaj je Rusije, leta 2014 okupirala Krim: “To se je zgodilo tako, da so leta 1954 oddali Krim Ukrajini .., kar je bilo v nasprotju s takratno zvezno zakonodajo, na podlagi in s soglasjem Verhovne Rade ukrajinske USR, je bilo to odločeno na podlagi Prezidija Verhovne Rade. “Ampak … ljudje Krima so se takrat tako odločili, tako kot so se odločili. Prepričan sem, da bomo mi vse to obvladali, “je dodal predsednik Ruske federacije. Nato je Putin dejal, da “nekdo verjame, da se Ukrajina bolje razvija kot neodvisna država”.

“No, verjetno bo tako. Če ljudje tako mislijo, to se mora spoštovati. Boriti se proti tej zamisli je smešno in kontra-produktivno … ampak opozoriti je treba, da se cel svet premika v drugo smer:.. Ljudje različnih narodnosti in ver, različnih etničnih skupin” – vsi se združujejo in so si vse bližje in bližje skupaj. Tako je v Evropi, to se dogaja v Aziji, Severni Ameriki in povsod po svetu”, je dejal Putin.

“Nas so najprej raztegnili, združili in nato spodbujali da se razidemo. Mi pa smo končno prišli do spoznanja, da je dogajanje med Ukrajino in Rusijo – kontra-produktivno. Razmislimo o tem«, je povzel predsednik Rusije.

Kot je znano, ruski predsednik Vladimir Putin je leta 2015 dejal, da sta Rusija in Ukrajina “obsojena” na skupno prihodnost, ker gre “za en narod in en etnos.”

Valentina Romanenko, za Ukrajinsko Pravdo

Vir: https://www.pravda.com.ua/news/2017/12/14/7165538/

[1] Rosijani niso Rusi, ker beseda rus’ pripada izključno ukrajinskemu narodu

[2] Ethnos (Greek: Έθνος, lit. ‘”The Nation”‘) is the name of a Greek daily newspaper first published in 1930.

comments powered by Disqus