Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Putinovi glavni cilji ali Zakaj Kremelj zatira Ukrajino

petek, avgust 8, 2014, 14:31

Rusija porablja milijarde dolarjev za oborožitev. Zakaj to počne? Na to vprašanje so odgovorili svetovno znani strokovnjaki. (foto: kontseptual.rf) Rusija še naprej povečuje število vojakov na meji z Ukrajino. Kljub uvedbi sankcij s strani zahodnih držav, Putin ne popušča. Kakšni so resnični Putinovi cilji? Na to vprašanje so odgovorili zgoraj omenjeni mednarodni strokovnjaki.
1. Putin ima visoko podporo v svoji državi
Navkljub temu, da obsodba Putinove politike v svetu narašča, je v Rusiji je njegova priljubljenost visoka. »Njegova popularnost ni bila tako visoka od leta 2008. Takrat se je zapletel v vojno z drugo pro-zahodno sosedo – Gruzijo«, je povedala CNN-ov strokovnjak Elise Labott.

Elise Labott                                                                                                                                                Tiskovna predstavnica Nata Oana Lungesku -Reuters

2. Nadzor nad celotnim ozemljem
Navkljub ostrim kritikam in opozorilom ta scenarij Putin še naprej razvija. V marcu je Rusija anektirala Krim. Zato je Nato za ta teden opozoril, da bi lahko Rusija pod pretvezo »humanitarne ali mirovne misije« poslala vojake v Vzhodno Ukrajino.
Materiali:
»Ne moremo uganiti kaj ima Rusija v mislih, vendar dobro vidimo, kaj Rusija v resnici počne, in to je zelo zaskrbljujoče«, je dejala za Reuters tiskovna predstavnica Nata Oana Lungesku.
Po mnenju Wesley Clarka, nekdanjega poveljnika sil Nata: »Putin ima uprte oči na Vzhod Ukrajine. On si daje pravico do intervencije. On hoče, da bilo to območje rusko.«

3. Zaščita Rusije
Po mnenju Stephena Cohena, strokovnjaka za ruske zadeve, ki dela kot profesor na Univerzi Princeton v New Yorku: »Putinovi svetovalci, so mu povedali, da lahko izguba ukrajinskih obmejnih mest v prihodnosti povzroči borbe v sami Rusiji.«
4. Destabilizacija razmer v Ukrajini

Po besedah Elise Labott je za več let Putin, naredil vse, da Ukrajina ni pristopila ne k Natu in ne k Evropski uniji. Vendar je odstranitev nekdanjega ukrajinskega predsednika Viktorja Janukoviča, ki je bil tesno povezano z Rusijo, prekrižala Putinove načrte. »Eden izmed načinov za ustavitev gibanja Ukrajine na Zahod je destabilizacija Ukrajine s skrajneži.« – pravi Elise Labot.
5. Čim večji vpliv Rusije v regiji

Kremelj je v zadnjih letih porabil na milijarde dolarjev za gradnjo ​​ vojaškega arzenala: ladje, vojaška letala in helikopterji. Razen tega si prizadeva, da poveča in posodobi jedrsko orožje«, je dejal Jim Skyutto vodja CNN glede nacionalne varnosti. Po njegovem mnenju je Putin prepričan, da je svet po vdoru ruskih sil v Gruziji začel jemati Rusijo spet resno:
»Rusija želi okrepiti svoj ​​vpliv in razširiti svojo vojaško prisotnost na območju tako imenovanih »obmejnih držav«.

Povzeto po: Новости Facenews - http://www.facenews.ua/articles/2014/243262/

comments powered by Disqus