Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Putinovi ultimatumi in izjava Zelenskega: Rusija mora najprej umakniti svoje vojake iz Donbasa

torek, september 17, 2019, 12:20
Останки одного з двох військових, знайдених місією «Евакуація 200» поблизу селища Кримського у Луганській області, 10 червня 2016 року

  Ostanki enega od dveh ruskih vojakov, ki so jih našli v misiji Evakuacija 200 v bližini vasi Krimsko v regiji Lugansk, 10. junija 2016
Pomočnik predsednika Rusije Jurij Ušakov je dejal, da mora Ukrajina do srečanja vrha “Normanske četverke” izpolniti številne pogoje, vključno s pisno obveznostjo izpolnjevanja sporazumov iz Minska o tako imenovani “Steinmeierjevi formuli”, ki jo je predlagal nekdanji zunanji minister in zdaj predsednik Nemčije.Ta formula, če bo zares izvedena, ne vključuje le določitve posebnega statusa okupiranih območij Donbasa, temveč tudi lokalne volitve pred demilitarizacijo regije, preden se umaknejo okupacijske čete in njihovi najemniki. 

Голова міжнародної Спільної слідчої групи Фред Вестербеке під час доповіді щодо збитого на Донбасі «Боїнга» і загибелі 298 людей, у тому числі 80 дітей. А на столі частини ракети російської установки «Бук», яка знищила літак рейсу MH17. Нідерланди, 24 травня 2018 року

Predsednik mednarodne Skupne preiskovalne skupine Fred Westerbeke je poročal o 298 ljudeh, vključno z 80 otroki, ubitih na Donbasu v Boeingu. Na mizi je bil del rakete iz ruskega BUK-a, ki  je preprečila let MH17. Nizozemska, 24. maja 2018
Jasno je, da bi bili , če bi bile volitve na okupiranem ozemlju po resnični obnovi ukrajinskega nadzora, vrnitvi Donbasa v ukrajinski informacijski prostor (in izhod iz ruskega), volilni rezultati popolnoma drugačni. In predsednik Vladimir Zelenski se tega dobro zaveda, zato ni čudno, da je poudaril, da lahko volitve na okupiranih območjih potekajo šele po umiku ruskih vojakov. Potem bo šele tako, kot predvideva “Steinmeierjeva formula”.

Kdor hoče razumeti, kako bodo te volitve potekale – četudi formalno sprejemajo ukrajinsko zakonodajo – bi se lahko pozanimal kako so potekale nedavne volitve v Rusiji “enotni dan glasovanja” oz. v Ruski federaciji in kaj se je dogajalo do danes – zlasti, ko gre za volitve v moskovski mestni svet. Niti ne bom omenjal “volitev” na ozemlju priključenega Krima.

Tudi o rezultatih zgoraj omenjenih volitev ne moremo dvomiti. Pretežno večino glasov bodo prejele “pro- kremljske stranke”, ki se bodo zavzemale za enotnost z Rusijo, “ruskim svetom”, za pristop Ukrajine k integracijskim združenjem pod ruskim nadzorom. In četudi bo prišlo do formalnega “umika vojakov” (velik del tega bo ostal pod krinko tako imenovane “ljudske milice”, kar določa tudi sporazum iz Minska) in se bo povrnila teritorialna celovitost Ukrajine (brez Krima), se bodo Ukrajinci v resnici znašli v eni državi, ki bo sestavljena iz dveh. In pomeni – trajna kriza več let in celo desetletij. To je model notranjegaa Pridnestrja.

 

Десантники Росії, яких затримали в Україні на Донбасі в зоні бойових дій. Київ, 27 серпня 2014 року

Ruski padalci, zadržani v Ukrajini na Donbasu v vojnem območju. Kyiv, 27. avgusta 2014
 

Toda administracija predsednika Vladimirja Putina zagotovo meni – in to ne brez razloga – da ukrajinskega predsednika ne zanima le uspeh, temveč hiter uspeh. Prav ta politični adut je pomagal Vladimirju Putinu, da iz ukrajinskega izvleče Vladimirja Cemaha. Zato si rusko vodstvo dovoli, da Ukrajini postavi pogoje ne zaradi obnovitve miru in umik vojakov z ukrajinskih tal, ampak le za izvedbo rutinskega srečanja Normanske četverke na višji ravni!

Vprašanje pa je, ali bo Vladimir Zelenski ostal pri stališču glede nemožnosti izvedbe volitev v Donbasu pred umikom ruskih vojakov od tam, če razume, da v tem primeru hitrega konca spopada ne bo, je odprto.

Vitaliy Portnikov je novinar in politični komentator, kolumnist za Radio Svoboda

Vir: https://www.radiosvoboda.org/a/30163294.html

comments powered by Disqus