Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Rusija ima dve možnosti izbire: “Krim je naš” ali “Trump je naš”

torek, februar 21, 2017, 21:19

Washington se je odločil za uporabo starega načina “uporaba sile” in ojačitev zveze Nato in šele začeti počasen start dialoga, in ne za prijateljsko sodelovanje s Putinovo Rusijo. Takšen način je tudi v interesu Ukrajine.

Foto: Salon

Rusija je zdaj v težkem položaju. Povsem nepričakovano za Rusijo, je bil sprožen spor z ZDA. O tem je na svoji strani, na socialnem omrežju Facebook pisal politični analitik Viktor Neboženko. “Rusiji je v resnici ponujeno, da izbere eno izmed dveh nesreč – ali “Krim je naš” ali Trump je naš”. In potem ena in druga odločitev vodi do velikih težav in tveganj za Rusijo.

Trump je začel s svojo najljubšo objavo na Twitter-ju, in ne skrivaj, prek svojega nacionalnega varnostnega svetovalca Flynna, zahteval je od Rusije, da Ukrajini vrne Krim. Naj to Rusija čimprej naredi, če Kremelj želi, da bodo ZDA “prijatelj Rusije.” To pa ni niti naj manj podobno geopolitičnemu tajnemu dogovoru med ZDA in Rusijo na račun Ukrajine, na kar je računal Putin.

To pa ni ljubezen “novega predsednika” ZDA do zelo prizadete Ukrajine. Gre samo za to, da Trump kot izkušen pogajalec in poslovnež ni želel začeti svoje odnose z Rusijo s politično napako, ki jo bilo potem težko popraviti. Trum ni hotel ničesar narediti zaradi česar bi bil potem odvisen od nadaljnjih korakov Putina.

Zato se je Washington odločil, da najprej oživiti svoje preizkušeno orodje “uporabo sile” in Nato-a. Potem bo sledil dialog s Putinovo Rusijo. Dolgoročno gledano je to v ukrajinskem interesu”, je zapisal analitik.
Vir: https://www.ar25.org/article/rosiyi-treba-vybyraty-abo-krym-nash-abo-tramp-nash-nebozhenko.html

comments powered by Disqus