Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Rusija je imenovala nove ljudi, ki jih je pripravljena menjati za N. Savčenko

torek, marec 29, 2016, 11:31

Ukrajinsko pilotko, Nadijo Savčenko, ki so jo v Rusiji obsodili na 22 let zapora, je mogoče zamenjati za skupino Rusov, vključno z Viktorjem Butom in Konstantinom Yarošenko, ki prestajata svojo kazen v Združenih državah Amerike.
O tem je poročal ruski “Interfax”, ki se sklicuje na zanesljive obveščevalne vire. “Trenutno trajajo posvetovanja, vključno z zaupnimi kanali, ki obravnavajo možnost izmenjave za N. Savčenko. Ruska stran je predlagala seznam svojih državljanov, ki bi jih zamenjala za nekdanjo ukrajinsko vojakinjo”, je dejal eden izmed pogajalcev.
Po njegovih podatkih so na tem seznamu obsojenci na dolge roke prestajanja kazni ZDA, kot je na primer ameriški poslovnež Viktor Bout. Med prvimi na seznamu je tudi podjetnik, Konstantin Yarošenko.
“Obstajajo še imena Rusov, katerih imena še niso objavili,” je dejal vir. Omenjeni ne vidi pri tem posebnih ovir. Za izvajanje takšne izmenjave za N. Savčenko se lahko dogovorijo takoj po začetku veljave tega dogovora. “Izmenjava ene osebo za več ljudi?
To se še vedno izvaja v takšnem primeru kot je N. Savčenko, je dejal omenjeni gospod.  N. Savčenko je obsojena zaradi posebno hudih oblik zločina. Gre za umor dveh ruskih državljanov.
Tisti, za katere se lahko ona izmenjuje, niso nikogar ubili”, je dejal. Ni še informacij, kako in na kakšni podlagi se lahko izmenjujejo ukrajinski državljani, ki so zaprti v Rusiji za ruske državljane, ki so zaprti v ZDA. Za kaj takega še ni posebnega obvestila.
Medtem pa je sekretar ruskega predsednika, Dmitrij Peskov dejal, da trenutno še ni sprejeta nobena odločitev o morebitni izmenjavi za N. Savčenko.
“Zaenkrat lahko samo rečem le, da ni bilo  v zvezi s tem nič storjeno. De jure in de facto je res, da je Savčenko obsojena,” – je dejal Peskov. Sporočilo agencije o tem, ko je bila beseda, o menjavi N. Savčenko za ruska specialca, ki sta bila zajeta v regiji Luhansk med bitko z ukrajinsko vojsko. I tega ne bo nič.
Prej tega niso izključevali in se je govorilo, da se lahko N. Savčenko zamenja za omenjena komandosa. Ampak problem je v tem, da Rusija ne priznava, da sta omenjena vojaka ruske vojaške osebe.

Odvetnik Mark Feigin je v zvezi z N. Savčenko povedal, da izmenjava z omenjenimi osebami po Minsku II., ni mogoča. Na ta način bi morala Rusija priznati, da je stranka v sporu povezano z Donbasom.
Vir:http://www.pravda.com.ua/news/2016/03/29/7103633/

comments powered by Disqus