Situacija

 

Novice iz Ukrajine za Slovence

Rusija je obtožila poslance Izraela izkrivljanja zgodovine v zvezi z Gladomorjem

četrtek, februar 8, 2018, 14:13

Rusko veleposlaništvo v Tel Avivu je obtožilo izraelske poslance, da izkrivljajo zgodovino v zvezi s pripravo zakona o priznavanju Holodomora[1] kot genocida ukrajinskega naroda. Izjava ruske ambasade, ki jo je objavila agencija TASS.

“Na žalost, naši kolegi v Knesetu (vključno z namestnikom Hasonom) je pred kratkim pripravila predlog zakona o ukrajinskem Holodomoru, ki izkrivlja zgodovino” – pravijo v izjavi ruskega veleposlaništva. “Pozivamo vse pomembne izraelske uradnike, vključno s Hasonom, da natančneje preučijo zgodovinska dejstva,” so dodali diplomati.

V izjavi ruskih diplomatov bi se namesto izraza Holodomor omenjena tragedija imenovala, kar humanitarna katastrofa, ki je nastala iz hude suše in zaradi prisilne kolektivizacije, ki naj bi prizadeli Ukrajino, Belorusijo, Kazahstan, Povolžje, Severni Kavkaz, zahodni Sibirijo in na Južni Ural.

“Ideja prikaza teh dogodkov, kot premišljene politike uničenja ukrajinskega naroda so v nasprotju z zgodovinskimi dejstvi in ​​so cinična špekulacija spomina na milijone žrtev, ki so umrle zaradi političnih razlogov”, so dejali na ruskem veleposlaništvu.

Poslanec Kneseta Akram Hason pa je pripravil predlog zakona, ki predlaga, da se v Izraelu razglasi – dan 6. decembra, kot uradni dan spomina na Holodomor, kot žrtev oz. kot genocid nad ukrajinskim narodom, pravi Jerusalem Post.

Rezultat iskanja slik za holodomor

Vir: https://www.google.si/search?q=holodomor&client=firefox-b-ab&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiwtoqji5bZAhXrA8AKHVwVDEsQ_AUICigB&biw=756&bih=396#imgrc=ph9tuQY_XnCS6M:

Predsednik vlade in minister za šolstvo se na ta omenjeni dan spoštovanja žrtev bosta udeležila uradnih obredov in izobraževalnih dogodkov na tem področju. Akram Hason se je zavezal, po nedavnem obisku v Ukrajini, da bo pripravil omenjeni predlog zakona in poudaril, da je to način izražanja vrednosti človeškega življenja in človeškega dostojanstva.

“Bil sem presenečen, ker nisem vedel, kako močna je bila lakota v Ukrajini. Ubili so veliko Judov in pripadnikov drugih narodov, kar je bilo namerno stradanje, in mi to moramo priznati, ker smo država, ki je nastala po genocidu,” -je dejal A. Hason.

Vir:http://www.eurointegration.com.ua/news/2018/02/7/7077203/

[1]Iz Wikipedije, proste enciklopedije »Holodomor, dobesedno pomor od lakote) je bila velika, množična, s strani vodstva KPSZ in vlade SZ namenoma organizirana lakota v letih 1932–1933, ki je terjala življenja več milijonov[1] prebivalcev Ukrajinske socialistične sovjetske republike (ozemlje današnje Ukrajine razen sedmih zahodnih oblasti, ki so tačas pripadale II. republiki Poljski, Krima in južne Besarabije) ter regije Kubanj v Rusiji, ki je bila v tistem času večinoma ukrajinsko govoreča. Holodomor so povzročili zavestni in namenski ukrepi višjega vodstva SZ in Ukrajinske SSR na čelu s Stalinom, čigar cilj je bila zadušitev ukrajinskega narodoosvobodilnega gibanja in fizično uničenje dela prebivalcev ukrajinskega podeželja.[2] Načrtna zaplemba celotnega pridelka žit in vseh drugih živilskih izdelkov s strani predstavnikov sovjetskih oblasti v letih 1932–1933 je neposredno privedla k smrti od lakote milijonov kmetov. Pri tem so v času gladomora sovjetske oblasti razpolagale z znatnimi zalogami žit in so nadaljevale njihov izvoz v velikih količinah v tujino, prepovedale in onemogočile pa so odhod stradajočih ljudi iz Ukrajine[3] in odklonile pomoč, ki so jo prizadetim nudile tuje države.[4] Čeprav so dejanja predstavnikov Stalinove vlade, ki so povzročila gladomor, po takratni sovjetski kazenski zakonodaji pomenila kaznivo dejanje umora,[5] vzroki tega množičnega zločina niso bili v SZ nikoli raziskani in nihče od odgovornih vladajočih ni bil nikoli kaznovan.[6][7]Sovjetska vlada skozi desetletja ni samo zamolčevala genocida, ampak ga je tudi prepovedala kjer koli sploh omenjati.[8]

comments powered by Disqus